Dokters worden niet meer serieus genomen en dat komt door internet. Als we vroeger iets hadden, dan vroegen we de dokter: ‘Dokter vertel me, wat is er aan de hand?’ Als we tegenwoordig iets hebben, dan vragen we niet eerst de dokter maar gaan we googlen. Ik vind dat verontrustend, want ik was laatst bij de dokter en ik vertelde hem wat ik had en toen ging de dokter zelf ook googlen!
En dat gaat alleen maar erger worden, want als je de mensen moet geloven kan straks niet alleen de dokter maar elke willekeurige crimineel mijn medische gegevens googlen. Althans, dat is de angst van de tegenstanders van het elektronisch patiëntendossier (epd).
Noord-Korea
Zodra het over privacy gaat, zijn mensen tegen. Ik denk dan altijd: steek je energie in een goede beveiliging in plaats van ergens bij voorbaat op tegen te zijn. Het zijn dezelfde mensen die er voor zorgen dat we in Nederland stemmen op een manier die ze zelfs in Noord-Korea achterhaald vinden.
Maar ja, als je medische gegevens in handen komen van criminelen dan kunnen ze jou daarmee chanteren. Ja, dat klopt. Criminelen kunnen mijn bankrekening ook online plunderen. Lijkt me lucratiever en minder omslachtig dan een epd kraken. Dat het invoeren van een epd jaarlijks honderden levens kan redden, hoor je deze mensen nooit zeggen en ze komen ook niet met alternatieven. Ook niet voor de huidige beveiliging.
VCD Automatisering
Al mijn medische gegevens staan nu ook in een computer. Al deze gegevens zijn nu ook te hacken, te printen of op een usb-stickje te zetten. Sterker nog, de affaire die het televisieprogramma Zembla blootlegde met VCD Automatisering staat ons nog vers in geheugen. Derden konden op ‘eenvoudige wijze’ toegang krijgen tot informatie aangaande verzuimdossiers van medewerkers.
En wat is er van deze medewerkers terecht gekomen? Zijn ze sinds de publicatie van hun verzuimgegevens afgegleden naar de afgrond? Zijn ze gechanteerd en eten ze nu elke zondagmiddag zonder zorgverzekering een kop soep bij Het Leger des Heils? Ik denk het niet. Ik zal hun namen eens googlen en kijken hoe het met ze gaat.
Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.
@willem: registratie van verzoek, toestemming en uiteindelijke inzage kan daar bij helpen.
en een strikt verbod op toegang dan op anders dan medische noodzaak,
gehandhaafd door controle en strenge straffen.
Dag Jacob,
de meeste mensen zijn niet defacto tegen, maar de ervaring heeft geleerd dat de beveiliging niet adequaat gebeurt en dan gaat het volgende van toepassing worden:
als ik 100 euro schuld heb aan de bank is het mijn probleem, als ik 100 M euro schuld heb is het hun probleem.
Laatst was er onze dokter bij ons over de vloer.
Deze vroeg, wat is er aan de hand met mijn PC’s, ze doen het niet meer.
Ik zeg: “breng ze maar even langs of anders maken we een afspraak, kom ik even kijken…”
Ja, ja, dacht het niet – ging om privé-gegevens.
Kortom EPD ziet onze dokter wel zitten, maar zijn privé-netwerkje mag niemand op kijken.
Derhalve als een dokter zijn privé gepruts niet aan mij vertrouwd, waarom zou ik de mijne dan aan de dokter toe vertrouwen?
… ??? …
Wat we moeten doen is zorgen voor duidelijkheid waarbij de burger regie voert over zijn eigen dossier. Net zoals een burger regie voert over zijn eigen bankrekening. Het ontbreken van regie bij de burger is de kern van het privacy probleem rond het EPD. Daarmee zeg ik niet dat beveiligingsaspecten niet belangrijk zijn, die zijn zelfs heel belangrijk. Echter, als de kern van de privacy issues niet wordt aangepakt, kunnen we beveiligen wat wat we willen, maar wordt het EPD geen succes.
Vandaag staat mijn artikel over dit onderwerp in het Financieel Dagblad(FD). http://fd.nl/Print/krant/Pagina/Opinie/725294-1212/geef-patint-de-regie-over-epd_bron_fd_krant
@ Dries: Mijn grootste zorg is dat allerlei verzekeringsmaatschappijen vinden dat ze in mijn gegevens mogen gaan grutten en aan de hand daarvan me bepaalde verzekeringen wel of juist niet aan bieden of levensstijlen op gaan leggen.
Verzekeraars hoeven niet in het EPD te grutten om te weten wat er met je aan de hand is. Ze weten dat al vanuit declaraties. En voor aanvullende verzekeringen mogen ze toch al acceptatiecriteria opstellen. Als je die onwaar invult, ben je strafbaar.
@Willem, de meeste huisartsen beveiligen hun dossiers dermate slecht dat het kinderspel is om er in te komen. Vaak staat het zelfs online (ref. VCD Humannet). Wie controleert die beveiliging ?
Een landelijk EPD, met verspreide gegevensopslag en real-time gegevenscombinatie, opgezet met controleerbare beveiliging, en toegang voor de persoon (smartcard) zodat niet alleen het dossier ingezien kan worden, maar ook dat zichtbaar is wie er nog meer in heeft gekeken is echt de beste oplossing. Althans beter dan al het geknutsel door ziekenhuizen en private ondernemeningen tot nu toe, dat niet meer te controleren is.
@joost: Erg mee eens, onzinnige discussie, als je bij de huisarts komt staat alles al in de computer. Dit geeft op zijn minst de zekerheid dat de beveiliging uniform goed is geregeld. Daarnaast biedt dit enorme kansen om de effectiviteit van behandelingen patient overstijgend te meten.
Dus Joost, jij beweert dat als jouw gegevens bij de dokter in de computer staan, dat ze dan veilig zijn ? Waar haal je de wijsheid vandaan over een uniforme, goed geregelde beveiliging ? Mag jij van je huisarts onafhankelijk laten auditen hoe de beveiliging is geregeld ?
Dit is nou net het probleem, alle losse initiatieven die er nu komen rammelen van alle kanten, omdat er geen echte regels zijn, en geen onafhankelijke audits. Mijn huisarts heeft niet eens een wachtwoord op zijn PC (alleen maar lastig).
Cirkeltje rond, zou ik zo zeggen.
Iets van kip, ei enz.
Moets wel lach-heu om mijn huisarts overigens.
EPD zou voor hem geen probleem geweest zijn, maar zijn eigen netwerkje wel. Hmmm… Schept vertrouwen niet?
“Dat het invoeren van een epd jaarlijks honderden levens kan redden” Dit lijkt me een nogal boude uitspraak en bovendien worden er in het artikel geen argumenten geleverd hoe ook maar 1 leven door het epd gered zou kunnen worden. Stemmingmakerij dus! Goede artsen redden levens. Het epd bevat alleen maar data die verkeerd gebruikt kan worden, ook door een slechte arts.
@Erwin – als verzekeraars (werkgevers, overheid) de info willen moeten ze nu bij alle huisartsen inbreken, het epd bespaart ze die moeite, cadeautje van de minister aan de verzekeraars. Uit eigne gegevens weten ze alle wat gedeclareerd wordt. Daar kun je wellicht vaak uit afleiden waar iemand voor behanddeld wordt maar je weet nog steeds de inhoud van gesprekken, opties, diagnose en hele ziektegeschiedenis niet.
En als het epd zo geweldig is, waarom moeten huisatsen en zorgaanbieders gedwongen worden – door verzekeraars – om er gebruik van te gaan maken??
Erwin, dus ziekenhuizen en private ondernemingen knutselen maar wat aan. Heb je dat wel goed bestudeerd, of praat je iedereen maar na. Het is geen geknutslel, het EPD beschouw ik qua functioneel en technisch ontwerp meer als geknutsel. Je weet echt niet waar je het over hebt, en natuurlijk gaat het EPD tegen mensen gebruikt worden. Bij sollicitaties, bij het afsluiten van verzekeringen enz. Met de huisarts heeft iemand een vertrouwens relatie en er staat veel meer informatie in je persoonlijke file bij de huisarts dan uit declaraties valt af te lezen. Je bent niet alleen een opportunist maar ook nog naief.