Dokters worden niet meer serieus genomen en dat komt door internet. Als we vroeger iets hadden, dan vroegen we de dokter: ‘Dokter vertel me, wat is er aan de hand?’ Als we tegenwoordig iets hebben, dan vragen we niet eerst de dokter maar gaan we googlen. Ik vind dat verontrustend, want ik was laatst bij de dokter en ik vertelde hem wat ik had en toen ging de dokter zelf ook googlen!
En dat gaat alleen maar erger worden, want als je de mensen moet geloven kan straks niet alleen de dokter maar elke willekeurige crimineel mijn medische gegevens googlen. Althans, dat is de angst van de tegenstanders van het elektronisch patiëntendossier (epd).
Noord-Korea
Zodra het over privacy gaat, zijn mensen tegen. Ik denk dan altijd: steek je energie in een goede beveiliging in plaats van ergens bij voorbaat op tegen te zijn. Het zijn dezelfde mensen die er voor zorgen dat we in Nederland stemmen op een manier die ze zelfs in Noord-Korea achterhaald vinden.
Maar ja, als je medische gegevens in handen komen van criminelen dan kunnen ze jou daarmee chanteren. Ja, dat klopt. Criminelen kunnen mijn bankrekening ook online plunderen. Lijkt me lucratiever en minder omslachtig dan een epd kraken. Dat het invoeren van een epd jaarlijks honderden levens kan redden, hoor je deze mensen nooit zeggen en ze komen ook niet met alternatieven. Ook niet voor de huidige beveiliging.
VCD Automatisering
Al mijn medische gegevens staan nu ook in een computer. Al deze gegevens zijn nu ook te hacken, te printen of op een usb-stickje te zetten. Sterker nog, de affaire die het televisieprogramma Zembla blootlegde met VCD Automatisering staat ons nog vers in geheugen. Derden konden op ‘eenvoudige wijze’ toegang krijgen tot informatie aangaande verzuimdossiers van medewerkers.
En wat is er van deze medewerkers terecht gekomen? Zijn ze sinds de publicatie van hun verzuimgegevens afgegleden naar de afgrond? Zijn ze gechanteerd en eten ze nu elke zondagmiddag zonder zorgverzekering een kop soep bij Het Leger des Heils? Ik denk het niet. Ik zal hun namen eens googlen en kijken hoe het met ze gaat.
Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.
Het is een ordinaire centen kwestie. In Duitsland draait zo’n systeem, en dat uitgevonden wiel kan zo gekocht worden, maar dus niet van die club hier. Als je in Duitsland een arts consulteert stop je je verzekeringspas (bankpas formaat met chip) in een lezer, net als bij het tanken. Pas als jij als patient je pincode intikt en op okay drukt gaan de gegevens van dat bezoek naar het EPD en anders niet. De veiligheidskwestie is daar net zo aan de orde als hier en niets is compleet dicht te timmeren. Dus de keuze is met een pincode aan de individuele patient.
Invalide/onjuiste informatie. Stel mijn blinde darm moet eruit maar het systeem zegt dat ik hem al niet meer heb (doordat dat mijn broer betrof bijvoorbeeld), of nog erger ik heb HIV volgens het systeem, hoe krijg ik dat eruit? Ik heb begrepen zo’n casus niet besproken wordt omdat daar onder andere procedureel al niet in is voorzien laat staan technisch.
Alvorens ons af te vragen wat er allemaal mis kan gaan, horen we te vragen wat we ermee bereiken. Dit element komt betrekkelijk weinig naar boven.
Ik ben geen specialist op dit gebied, maar ik doe een poging: Er is heel veel communicatie tussen zorgverleners. Recepten, brieven aan de specialist, laboratoriumuitslagen. En zorgverleners zijn tijd kwijt dit te verwerken. Het EPD kan hierbij helpen. Het kan de huisarts de dirigent maken van je zorg en de apotheker de bewaker van je medicijngebruik.
Pas wanneer we het eens zijn over wat het ons hoort te brengen, kunnen we kijken naar de risico’s die dat met zich meebrengt en hoe we dat kunnen oplossen of daarom de boel moeten afblazen of inperken. Het is heel belangrijk dat deze discussie breed en opbouwend gevoerd wordt. Daar zie ik nog veel te weinig van.
Alleen horrorverhalen vertellen helpt niet. Dan krijg je security-theater zoals de bodyscanners op de luchthavens als reactie. Iedereen heeft er last van en het is niet duidelijk wat het nut is. Spoelstra heeft goed gesproken. Nu de echte discussie.
@Lex Borger
Ben het met je eens dat de discussie breed gevoerd moet worden. Ik ben ook geen specialist, maar weet uit ervaring dat keuzes die veel apothekers maken niet alleen zijn gebaseerd op het leveren van het beste product (onder andere winstmarges spelen hierbij een belangrijke rol).
Verder haal je aan dat een doel kan zijn, om hulpverleners het werk te veraangenamen. Maar dat daarbij (in)direct gevoelige informatie van derden als secundair subject wordt behandeld, dat lijkt mij niet fraai, en is precies waar de discussie om draait, ook als huisartsen om maar wat te noemen zich in de discussie mengen en tegen blijken, dat signaal moeten we wel heel serieus nemen.
Laten we maar gewoon even wachten hoe het bij onze oosterburen afloopt en daar GRATIS lering uit trekken.