Greenclouds en KPN slaan de handen ineen voor het aanbieden van een flexibele en efficiënte clouddienst voor reken- en opslagcapaciteit. Deze dienst wordt aangeboden via het nieuwe Grip-platform van KPN, waarmee klanten zelf naar behoefte meerdere clouddiensten kunnen op- en afschalen.
Greenclouds aggregeert en distribueert overcapaciteit van energiezuinige datacenters in Nederland. Door ongebruikte it-capaciteit te benutten, ontstaat een efficiënte en flexibele clouddienst met een minimale belasting van het milieu. Deze flexibele it-capaciteit van Greenclouds is per januari 2013 leverbaar via het Grip-platform.
SaaS, PaaS en IaaS
In het Grip-dashboard van KPN kunnen klanten eenvoudig zelf beslissen welke cloud- en niet-clouddiensten zij willen afnemen. De Grip-catalogus bestaat uit diensten voor software, platform en infrastructure as a service (SaaS, PaaS en IaaS). KPN biedt hierbij de vertrouwde services, zoals ondersteuning via de servicedesk, inloggen via single sign-on en één portal voor het inkopen van alle diensten.
KPN garandeert de levering van de diensten en biedt klanten flexibiliteit in gebruik. Zakelijke klanten houden hiermee volledig beheer en controle over het gebruik van clouddiensten door hun eindgebruikers. Daarnaast staan alle afgenomen diensten overzichtelijk op één factuur.
Flexibele it-capaciteit
De it-capaciteit die via Greenclouds wordt aangeboden, biedt een efficiënt en flexibel alternatief voor andere IaaS-oplossingen, die publiek beschikbaar zijn. Zo is de capaciteit ‘on demand’ beschikbaar voor bedrijven die tijdelijk meer ruimte nodig hebben, bijvoorbeeld om piekmomenten in hun eigen infrastructuur op te vangen. Bedrijven betalen hierbij enkel wat zij daadwerkelijk gebruiken.
‘Voor onze dienst is het niet nodig dat bedrijven al maanden vooraf extra servers bijkopen’, zegt Greenclouds-ceo Peter Zonneveld. ‘Ze kunnen op het moment dat daar behoefte aan is de gewenste capaciteit gebruiken via de private portal die vanuit KPN Grip beschikbaar wordt gesteld. Omdat wij overcapaciteit aggregeren van bestaande datacenters, is dit bovendien een groen en efficiënt alternatief voor het uitbreiden of vervangen van bestaande it-infrastructuur.’