Uit een steekproef van Afas Software blijkt dat drie op de vijf bedrijven niet voorbereid is op de overstap naar SEPA (single euro payment area), de nieuwe standaard voor betalingsverkeer per 1 februari 2014. De softwareleverancier noemt de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend, omdat een slechte voorbereiding het betalingsverkeer geheel kan ontregelen. Afas Software vroeg ruim honderd klanten in hoeverre zij voorbereid zijn op de komst van het nieuwe Europese betalingssysteem. Slechts 10 procent van hen geeft aan helemaal klaar te zijn voor de overstap.
Hoewel ruim 80 procent van de respondenten aangeeft bekend te zijn met SEPA en IBAN, is slechts twee op de vijf bedrijven zich bewust van wat de overstap voor hun bedrijf gaat betekenen. Van de bedrijven die aangeven niet voorbereid te zijn, laat 40 procent weten zich nog volledig te moeten verdiepen in de materie en de impact van de overstap. Een derde van de organisaties geeft aan dat de voorbereidingen in volle gang zijn, maar dat ze er op dit moment nog niet klaar voor zijn. Slechts één op de tien ondervraagde bedrijven is helemaal klaar voor de overstap op 1 februari 2014.
Software aanpassen
Het nieuwe betalingssysteem SEPA moet het betalingsverkeer tussen verschillende Europese landen makkelijker maken. Hiervoor zijn nieuwe standaarden voor het rekeningnummer, de girale betalingen en de incasso’s opgesteld. Zo heeft iedere bankrekening al een IBAN-nummer gekregen, dat het huidige rekeningnummer zal vervangen. Vóór 1 februari 2014 moeten alle instanties met de nieuwe standaard werken. Dit houdt voornamelijk in dat ze hun software aan moeten passen om met de nieuwe standaarden te kunnen werken.
Afas Software voorziet problemen bij organisaties die niet op tijd met de voorbereidingen beginnen. ‘Onvoldoende voorbereiding op de overgang naar SEPA betekent dat veel betalingen niet eens kunnen plaatsvinden’, zegt Mohamed Amri, manager productmanagement bij Afas Software. ‘Betalingsprocessen zullen fundamenteel gaan veranderen. Dat maakt SEPA de sluipmoordenaar voor het mkb. Want als ondernemers geen actie ondernemen, komt er geen geld meer in en gaat er geen geld meer uit. Om te zorgen dat uitgaande facturen ook na 1 februari 2014 betaald worden en dat bedrijven hun medewerkers en leveranciers kunnen blijven uitbetalen, is het zaak de nodige voorbereidingen te treffen.’
Exact
Eind november 2012 concludeerde concurrent Exact ook al dat SEPA geen prioriteit is bij Nederlandse bedrijven. Het Nederlands bedrijfsleven is wel redelijk goed bekend met SEPA. Toch is dit voor de meeste bedrijven geen aanleiding om voorbereidingen te treffen voor de implementatie ervan. Tweederde van de ondervraagden geeft aan bekend te zijn met SEPA, maar slechts een kwart heeft een plan uitgewerkt om op een goede manier om te gaan met de introductie. In totaal is 16 procent daadwerkelijk begonnen met de uitvoering van een introductieplan. Ter illustratie: het percentage respondenten dat heeft aangegeven niet op de hoogte te zijn van SEPA is dubbel zo groot.
hallo redactie
Vallen we niet een beetje in herhaling?
In 4 maanden 5 keer een artikel over SEPA, en dat het bedrijfsleven er zo weining aan doet klinkt weining vernieuwend.