Zorginstelling Dimence heeft de Virsto Storage Hypervisor in productie genomen. Daarmee is het één van de eerste organisaties in Nederland die de storageproblematiek bij vdi (virtual desktop infrastructure) met behulp van software oplost in plaats van extra hardware in de san (storage area network. Dimence heeft ongeveer 2400 medewerkers werkend vanuit ruim zestig locaties.
Zoals gebruikelijk bij vdi-projecten heeft ook Dimence storagegerelateerde problemen ervaren tijdens het uitrollen van de eerste vdi-werkplekken. Alvorens het vdi-project live kon gaan, moest een oplossing worden gevonden. Dankzij de nieuwe manier waarop Virsto tegen virtuele schijven aankijkt, vormt de san niet meer de bottleneck in de vdi. De Virsto-architectuur zorgt voor gecombineerd beheer van virtuele machines en bijbehorende opslag, waarmee schijfruimteverspilling wordt voorkomen.
Fysieke disks binnen san gebruiken
De nieuwe ‘disk-architectuur’, die als een schil over de bestaande san wordt gelegd, maakt het mogelijk om alle fysieke disks, zonder performance-degradatie, binnen de san volledig te gebruiken. ‘Daardoor is de effectieve opslagcapaciteit nu met 60 procent toegenomen’, zegt Tim Smals beheerder van de virtuele omgeving van Dimence en verantwoordelijk voor de uitrol van het vdi-project. ‘Afgezien van de eerder genoemde voordelen vind ik het persoonlijk een klein wonder dat ik nu gebruik kan maken van ‘thin provisioned disks,’ terwijl de performance zelfs beter is dan de voorheen noodzakelijke ‘thick provisioned disks.’
@Rob,
Wellicht mosterd na de maaltijd… maar ik had jouw laatste reactie over het hoofd gezien. Een deel van mijn antwoord heb ik via mijn antwoord aan Reza gegeven. Wat de kostenbesparing betreft, dat kan inderdaad al in hoge mate worden gerealiseerd wanneer je standaardiseert en automatismes inbouwt. Daar zijn verschillende tools en oplossingen voor (zoals Microsoft Orchestrator en RES Automation Manager). Echter, een veel groter aantal organisaties dan je denkt werken nog volgens zeer oude regels en procedures. Er zijn ook nog veel (met name grote organisaties) die nog steeds met Windows XP en oude IE versies werken. Voornamelijk omdat bepaalde applicaties daarom vragen en het grote investeringen vergt om ze te ontvlechten.
Wat ik met name met dit antwoord wil bereiken is dat het oorspronkelijke bericht onrecht wordt aangedaan.
Welke motivaties bedrijven ook hebben t.a.v. VDI implementaties, feit is dat zij allemaal tegen performance problemen aanlopen op I/O gebied. Het artikel was daarom bedoeld om de aandacht te vestigen op een oplossing, die een design-fout in Server Virtualisatie herstelt en daarmee de bestaande SAN 10x sneller maakt (vanuit VM perspectief) en de storage overcapaciteit 100% kan laten benutten zonder performance verlies.
@Reinier: “SAN 10x sneller maakt (vanuit VM perspectief)”. Hoe moet ik dat zien?
@Rob: Zoals je wellicht weet zorgt Server Virtualisatie voor 100% Random I/O’s. Immers, elke sequential I/O in een willekeurige VM op een willekeurige Node binnen de cluster arriveert nooit sequential op de SAN. Het antwoord, zal dus ook nooit zo snel komen als bij een fysiek gekoppelde server aan dezelfde SAN. Ook als zou de SAN over veel cache beschikken, dan nog zullen er meer ‘misses’ dan ‘hits’ zijn. Begrijp me niet verkeerd. Een goed ingerichte SAN met veel cache is beter dan eentje zonder cache.
Desalniettemin is het een gegeven dat er geen enkele I/O dus sequential (lees snel afgehandeld) heen en weer gaat. Hoe meer VM’s des te meer random I/O’s er ontstaan, waardoor uiteindelijk het zogenaamde ‘VM I/O Blender Effect’optreedt, waardoor de effectieve IOPS degradeert met 40-60%. (Zie ook mijn uitleg op: http://vcee.eu/2012/09/22/the-vm-io-blender-effect/)
Het elimineren van die performance degradatie is nu net het ‘geheim’ van de Virsto technologie, welke momenteel door VMware wordt overgenomen. Met behulp van de Virsto technologie wordt elke I/O sequentieel gemaakt, zodat de theoretische IOPS waarden in de praktijk ook worden gehaald. Traditioneel wordt de benodigde IOPS bereikt door meer disks (lees spindles en read/write heads) aan een SAN toe te voegen, maar deze qua schijfruimte niet volledig te benutten. Tel daar bij op dat om een goede performance te kunnen realiseren fully allocated VMDK’s of Thick Disks nodig zijn, waardoor je ‘wasted’ space vertienvoudigd in vergelijking tot Virsto, die minder disks nodig maakt en 100% Thin Disk based is. Dit alles bij elkaar zorgt er dus voor dat die 10x versnelling en tot 90% storage besparing met Virsto mogelijk wordt.
Als je geïnteresseerd bent in een whitepaper daarover dan kun je het verzoek richten aan info@vcee.eu.
Hallo Reinier, ik heb ook op vcee.eu gekeken, maar je hebt het steeds over relatieve snelheidsverbeteringen. Binnen welke range doet die 10x versnelling zich voor. Ofwel, wat haal ik zoal aan gemiddelde disk-i/o met Virsto?
Hallo Rob,
Ik was begonnen met het schrijven van een reactie, maar kwam tot de conclusie dat e.e.a. lastig valt te beschrijven zonder grafische ondersteuning.
Daarom heb ik een compleet artikel gewijd aan jouw vraag in de veronderstelling dat anderen het eveneens interessant vinden. Het artikel is hier te vinden:
http://vcee.eu/2013/03/01/hoe-werkt-virsto-technologie-deel-1/
Mocht het nog niet duidelijk zijn, laat het dan weten.
Hallo Reinier, in een goed ingerichte Windows 2012 omgeving is dit een prachtige oplossing voor een probleem dat niet meer speelt. Met technieken als remote-DMA zorgt SMB3.0 daar voor een throughput dat voortdurend tegen het theoretisch optimum aanzit. bij VMWare kan ik me er wel wat bij voorstellen.