Een paar dagen geleden riep de Europese Commissie op om de inblaastemperatuur van datacenters te verhogen. Het is een van de maatregelen, naast virtualisatie en directe koeling met buitenlucht, om het energiegebruik van datacenters te optimaliseren. Energie-efficiëntie wordt steeds belangrijker in de it, zowel de politiek als de industrie besteden er veel aandacht aan. Reden genoeg om de meningen over deze specifieke maatregel eens te peilen.
Met name datacenters gebruiken enorme hoeveelheden energie. Het is dan ook geen geheim dat de energierekening de grootste variabele kostenpost van datacenters is. Datacenterexploitanten, zo ook Interconnect, hebben dus zowel een maatschappelijk, als een commercieel belang om zuinig om te gaan met energie.
Cold corridor opstellingen zijn de norm in Nederland. Door warme en koude lucht te scheiden kan er efficiënter gekoeld worden. Veel datacenters blazen lucht met een temperatuur van rond de 22 graden Celsius in de koude gangen. Volgens de Europese Commissie is, aan de hand van verschillende onderzoeken, voldoende bewezen dat verhoging van de inblaastemperatuur naar 27 tot 30 graden Celsius niet leidt tot hogere uitval van apparatuur.
Maar als dat zo is, waarom is een hogere temperatuur dan nog niet ingeburgerd? De it-branche noemt zichzelf vaak innovatief, maar zijn we op dit punt dan juist conservatief? Of vinden we dat een cold corridor gewoon fris moet aanvoelen? Evident is dat in de zomermaanden veel energie bespaard kan worden door de inblaastemperatuur te verhogen. Maar meer hardware failures zijn ongewenst.
Bij Interconnect leeft de vraag over een verhoging van de inblaastemperatuur ook. In discussie met klanten zijn de reacties gemengd. De een is bijzonder huiverig, de ander ziet geen enkel bezwaar. Dat maakt de afweging voor commerciële datacenters ook al niet eenvoudiger. Je wilt geen klanten verliezen, maar wel je energieverbruik optimaliseren. Wellicht dat deze vraag voor partijen met een privately owned datacenter daarom makkelijker te beantwoorden is.
Persoonlijk denk ik dat temperaturen de komende jaren gestaag opgeschroefd gaan worden, maar ik durf nog niet te voorspellen in welk tempo dit gebeurt, en welke temperatuur de nieuwe standaard gaat worden. Maar hoe denken jullie over verhoging van de inblaastemperatuur van datacenters? Zijn jullie voor- of tegenstanders? En waarom?
Meten is weten.
Als je kan meten wat de uitval is over bijvoorbeeld een maand tijd en elke maand een graadje opschroeft heb je een goede indicatie. Al meet je hiermee niet echt slijtage, je zal dus ook over een langere periode slim met de getallen om moeten gaan. Beetje pragmatisch handelen dus.
Uiteraard moet je wel met uitzonderingen om kunnen gaan, of een reden kunnen geven van de uitval en niet meteen naar de thermostaat grijpen als er ineens op een dag twee systemen uitvallen.
Wordt natuurlijk wel een issue als je in contracten daadwerkelijke temperatuur waarden hebt opgenomen…
100% mee eens, Henri. Meten is weten. Maar omdat wij onze datacenters commercieel exploiteren staat er vooral veel apparatuur van klanten. Dat maakt het al beduidend moeilijker om aan voldoende en valide data te komen.
Maar even los daarvan, er zijn natuurlijk al heel veel onderzoeken uitgevoerd. Eigenlijk ben ik benieuwd naar twee zaken.
Een, waarom zijn sommige mensen absoluut tegen het verhogen van de inblaastemperatuur? (kloppen de onderzoeken niet?) Van de mensen die wel voor een verhoging van de temperatuur zijn hoor ik graag wat volgens hen de oorzaak is dat het nog niet common is dat de temperatuur in datacenters opgeschroef wordt.
Overigens hebben wij waardes omtrent temperatuur, luchtvochtigheid e.d. opgenomen in de SLA. Een SLA kun je altijd wijzigen en voorleggen aan je klanten, dus daar voorzie ik nog niet direct grote problemen mee. Ik denk ook dat andere partijen dit niet in de overeenkomst maar in de SLA vastleggen.
Het is een hype om te denken dat een datacentrum extreem gekoeld moet zijn. Nu is een sauna temparatuur ook weer overdreven. Het hebben van een cold-hot corridor is een concept dat bij een gemiddelde van 20,8 graden prima werkt.
Verhogen van de inblaastemperatuur heeft niet zoveel zin als je een klassieke airco installatie hebt. Uiteindelijk moet alle opgenomen energie (KWh’s) van de apparatuur worden weggekoeld.
Als je gebruik maakt van één van de free-cooling concepten zie je het effect van een hogere temperatuur wel. Free-cooling betekent dat je in essentie de warme lucht uit je serverruimte koelt tegen de buitenlucht.
Hoe warmer de binnenlucht dan is, hoe meer uur in het jaar je dit concept kan gebruiken.
Dus in combinatie met een vorm van free-cooling heeft de verhoging van de inblaastemperatuur wel zin.
Volgens mij is het de tijd om in het kader van efficiency en energiebesparingen over te gaan op heel andere koelmethoden. Lucht is een isolator en daarom inefficiënt. Vrije koeling,of niet, lager dan een PUE van 1,5 is niet haalbaar. Circa 42% van de verbruikte energie heeft niets met IT te maken, maar gaat op aan energieverslindende koelapparatuur. Wij brengen met succes vloeistofkoeling op de markt waarbij tot 95% bespaart kan worden op het opgenomen vermogen van de koeling en 50% energiebesparing op het totale datacenter. Een PUE van 1,02 is hierbij haalbaar zonder toepassing van CRAC’s, Chillers, en verhoogde vloeren.
@Ruud, de meeste datacenter hanteren volgens mij een temperatuur boven de 20,8 graden. Volgens mij zijn temperaturen van 21 tot en met 23 graden in de koude gang al geaccepteerd. Feit is dat onderzoekers denken dat de temperatuur nog wel wat verder opgeschroefd kan worden.
@Geert Jan, wij gebruiken direct free cooling, dat betekent dat we direct lucht van buiten in onze koude gangen blazen. Uiteraard wordt de lucht wel gefilterd. Bij temperaturen zoals nu hebben we een extreem lage PUE (rond de 1,07) omdat we lucht van buiten alleen hoeven te mengen met warme lucht van de apparatuur zodat we alsnog met 22 graden kunnen inblazen. Feit is dat wij onze koelinstallaties pas echt hoeven in te zetten bij zomerse temperaturen. Wij koelen in 97% van de tijd (deels) met buitenlucht, maar door de inblaastemperatuur te verhogen van 22 naar zeg, 25 graden, hoeven we onze koelmachines pas later op te starten en besparen we meer energie. Het voordeel is daarmee voor ons wel te bereiken.
Overigens vind je hier een animatie van Stulz over hoe het idee globaal gezien werkt: http://www.interconnect.nl/435/Datacenter-Eindhoven
(klik op het plaatje onder innovatieve koeling als je het interessant vindt).
@Hans, disagree. Door koeling met buitenlucht kun je een beduidend lagere PUE dan 1,5 bereiken. Wij zijn niet de enige provider in NL die dit realiseert, ook concurrenten/concullega’s bereiken goede resultaten met buitenluchtkoeling. Ik zeg niet dat het de enige goede oplossing is.
Maar ik wil de discussie graag waar terugbrengen naar het idee achter dit artikel. Waarom zouden datacenters de temperatuur wel of niet moeten verhogen? De manier waarop is even van ondergeschikt belang wat mij betreft.
@Ruud, koelen met buitenlucht is wat mij betreft prima en de temperaturen kunnen zeker omhoog,maar verder dan ca. 10 kW koelvermogenper rack haal je er niet mee. Wij halen als het moet 100 kW per rack met maar 6% opgenomen vermogen voor de koeling.
Nou vooruit, los van het artikel klinkt dat wel erg interessant.