Wie kent er het volgende verhaal? Mondjesmaat worden er weer mensen aangenomen in de it-branche. Er zijn projecten die snel van start moeten, en waar geschikte en ervaren mensen voor in de rij staan. Maar die mogen niet op gesprek komen. Te oud.
Ik begrijp dat niet.
Nog afgezien van het feit dat leeftijdsdiscriminatie illegaal is, lijkt het me ook een beetje dom. Wat is het probleem met 45-plussers?
Ze zouden de ontwikkelingen niet kunnen bijhouden. Wel, de it is een van de snelst innoverende vakgebieden. Elke drie jaar is er wel wat nieuws. Als je 45 jaar bent in de it heb je al met minimaal zes nieuwe technologie-generaties gewerkt. Dan kunnen nummer zeven en acht er ook nog wel bij. Ik geef het toe, ik heb ook ooit met ponsband en schrapkaarten gewerkt. Ik heb met floppy disks gewerkt toen je ze nog daadwerkelijk kon buigen. Betekent dat automatisch dat ik niet om kan gaan met Javascript, PHP en Python, of met Network Address Translation en public key encryption? En dan heb ik het nog niet eens over cloud computing.
Ze zouden te vaak ziek zijn. Wel, mensen tussen de 30 en de 39 hebben vaak kleine kinderen. Ik herinner me nog goed dat ik half slapend aan mijn bureau zat omdat mijn kinderen de hele nacht hadden gespookt. En het cohort tussen de 20 en 29 moet op maandag eerst een beetje bijkomen van het weekend, en soms ook nog op dinsdag.
Ze zouden te duur zijn en het nieuwe salaris niet accepteren. Als je 45 bent heb je nog 22 jaar te gaan tot je AOW. Dat is best lang. In die tijd kun je je tweede leg nog volwassen zien worden. Als je geen werk hebt zit je na hooguit een paar jaar in de bijstand, als je partner tenminste niet werkt. Anders krijg je helemaal niks. Welk salaris is beter dan niks? Men vrage het de werkloze zelf.
Mij maakt het allemaal niet meer uit. Ik ben als 50-plusser in elk geval totaal kansloos op de arbeidsmarkt. Ik krijg toch geen baan meer. Ik kan de ontwikkelingen blijkbaar niet bijhouden, ben blijkbaar te vaak ziek, en te duur. Denkt men. Bovendien ben ik ook nog erg eigenwijs. Gelukkig maakt me dat dan wel weer erg geschikt om als trainer en coach mijn geld te verdienen met lezen, schrijven, luisteren en spreken.
En overigens blijf ik van mening dat IPv6 verder moet worden ingevoerd.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).
Zoveel mensen zoveel meningen. Eigenlijk is het een non issue. Natuurlijk zijn er organisaties die mogelijk een bepaalde voorkeur hebben. Dan betreft het veelal wel de mensen of misschien wel een enkeling die dit binnen een organisatie veroorzaakt. Iedereen draagt zo zijn ervaring mee waardoor een er een bepaalde kijk komt op ontwikkelingen. Meestal ingegeven vanuit een specifieke context. We moeten het niet te groot uit gaan meten. Natuurlijk zijn er uitgerangeerde en uitgebluste 50’ers, te duur betaalde oudjes die op posities terecht zijn gekomen waar ze niet presteren, maar even zo niet te motiveren jongeren die enkel op hun ‘android’ menen dat ze continue in verbinding moeten staan met de buitenwereld. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden die een heel ander beeld schetsen over de oudjes en de jonkies.
Kom los van het enkel op zoek gaan naar de bevestiging van negatieve beelden en veronderstellingen en die vervolgens breed uit te meten. Tsja, gek dat je het dan niet meer ziet zitten. Kijk eens goed rond en haal energie uit het positieve, meet dat dan eens veel breder uit. Dat geeft energie aan jezelf en anderen. Dan ziet de wereld er plotseling weer anders uit. En zie je dan alsnog zo nu en dan eens anders, respecteer het, onderga de feiten en neem actie om verandering in je situatie te brengen.
Een van de thema’s die we steeds weer terugvinden in Prediker is de uitdrukking “niets nieuws onder de zon”. De passage komt 27 maal voor (1:9, 14; 2:11, 17, 18, 19, 20, 22; 3:16; 4:1, 3, 7, 15; 5:12, 17; 6:1, 5, 12; 8:9, 15, 17; 9:3, 6, 9, 11, 13; 10:5)
En er zijn nog steeds mensen die denken dat er zoveel nieuws is…..
sinds de begintijd van de computer werkt het ding nog steeds hetzelfde.
soms snellere paadjes, meer werkgeheugen, virtualisatie in de cloud i.p.v. virtualisatie onsite.. maar wat is er nu eigenlijk nieuws???
Ik weet niet meer wie het schreef, maar ‘change is the only constant’ is een motto in de gehele maatschappij. Dat betekent dus dat je als professional je kennis en kunde op peil moet houden en dat geldt voor alle branches, niet alleen de IT.
Technologie ontwikkelt zich misschien snel, maar snelheid is relatief. Ik heb nog steeds het idee dat we zwaar achterlopen met het implementeren van technologie die het leven veraangenaamd.
Dus bijhouden en iedere 5 jaar jezelf opnieuw uitvinden zou het motto van de gemiddelde persoon moeten zijn, anders is dadelijk iedereen boven de 40 al niet meer capabel. Ik schrik ervan als reageerders onder de 40 aangeven dat het te snel gaat….het moet toch niet gekker worden en laten we onszelf nou geen probleem aanpraten!
De komende 5 jaar gaat er nog heel veel veranderen, let op mijn woorden, dus net stilstaan maar aanpakken.
Willem, Google is your friend: Heraclitus
@Mauwerd: Ik ben gecharmeerd van je cynische doch vaak spitsvondige commentaren op Computable. Ben altijd benieuwd naar wat voor persoon daarachter steekt.
@Jan van Leeuwen: Soms zijn we het eens, maar dat is niet vaak en dit geval staan we echt op de uiteinden van de schaal.
@Siggy: Op prijs is concurreren inderdaad lastig, dus moet het ergens anders vandaan komen.
De kracht van ouderen is wel vaak de rust en ervaring. Jong en oud kunnen van elkaar profiteren. Maar als je lang in 1 baan zit moet je echt serieus een risico analyse maken en hier wat mee doen. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijk hierin en kan dit niet zomaar afwentelen op werkgevers en overheid.
Ben overigens laatst een (gratis) cursus gestart op Universitair niveau; Coursera(.org). Laat je inspireren! Van dit concept wordt ik nu erg warm. Of is dat ook oude wijn in nieuwe zakken? (pun intended)
Het verhaal van Peter is bekend, ouderne worden niet snel meer aangenomen in NL. Dat speelt niet alleen in de IT branche en is een algemeen probleem dat aandacht verdient.
Maar de reacties zijn wel een beetje voorspelbaar en er wordt lekker veel gegeneraliseerd. De jeugd van tegenwoordig is niet meer gemotiveerd, weet niet meer wat werken is en heeft niet de goede mentaliteit.
Ik geloof daar niet zo in. De welvaart in Nederland is al decennia aan het toenemen (misschien nu even niet). Dus jongere generaties hadden het per definitie beter dan hun ouders. Commentaar over de jeugd van tegenwoordig is dan ook niet nieuw.
Zelf ben ik 26 (geen IT-er), maar wij werken veel met ‘jonge honden’. Degene die zich niet (willen) ontwikkelen vallen vanzelf af. Wij hebben wel degelijk veel gemotiveerde jongens (en een enkel meisje) die graag bijleren. Aan oudere routinetijgers heb je ook niet zoveel. Veel valt of staat bij enthousiaste begeleiding en coaching.
Hoe dan ook, de jonkies kunnen veel leren van de oudjes, dus een goede mix is denk ik vaak gewenst.
@Rick. Inderdaad wordt er gegeneraliseerd. En je doet zelf lekker mee, getuige de opmerking dat je aan routinetijgers niet zoveel hebt. In de volgende zin spreek je dat dan weer tegen door te stellen dat de jonkies veel van de oudjes kunnen leren.
Maar die routinetijgers zijn wel de mensen die de zaak draaiende houden. 70% van het werk is routine. Ook een jongere drijft na 5 jaar ervaring (of eerder) voor het grootste deel van zijn werkzaamheden op routine. Routine is noodzakelijk om niet steeds opnieuw het wiel uit te hoeven vinden. Ook hoogopgeleide specialisten kunnen niet zonder routine.
Routine wordt pas gevaarlijk als mensen er niet meer bij nadenken en de routine als onverbeterlijk beschouwen (we hebben het altijd zo gedaan, het gaat altijd goed en de klant is tevreden). En dat risico is volgens mij in elke leeftijdsklasse even groot.
De kunst is dus je routine van tijd tot tijd op te poetsen door het verwerven van nieuwe inzichten, nieuwe technieken en nieuwe kennis. Om zo weer een “hogere versie” van routine op te bouwen. En die kunst is niet uniek voor jongeren. Sterker, ik denk dat jongeren daar meer moeite mee hebben dan ouderen. Vooral jongeren die hebben gestudeerd denken de wijsheid in pacht te hebben. Ouderen hebben geleerd dat die wijsheid met de jaren komt.
Het is al even geleden, de discussie over welstand versus welzijn. De uitspraak:” jongere generaties hadden het per definitie beter dan hun ouders” waag ik in onze tijd te betwijfelen.
Wanneer ik kijk naar de berichtgeving uit het duitstalige deel van europa dan zie ik enorme prestatiedruk waaronder steeds meer jongeren bezwijken en dat letterlijk. In nederland zijn nog regelingen als minimumloon, al wordt dat ook steeds minder. In duitsland wordt geaccepteerd dat een “praktikant”, die hoog opgeleid is, voor €480 per maand een fulltime job aanneemt.
Dat “ouderen” gediskrimineerd worden kan zijn, maar dat hangt toch meer af met de aard van het beestje als met de leeftijd. Wie bij blijft en zich kontinu verder ontwikkelt wordt niet zo snel afgeschreven. Veel 50 plussers zijn niet meer bereid te veranderen en dat herkent ook een werkgever.
@mauwerd, eerst iets over systeemtheorie lezen en dan a.u.b. in begrijpelijk nederlands kommentaar geven, een goede raad van een ouwe idioot.
Er komt over een paar jaar een groot tekort aan hoger geschoolde ICT’ers.
Hopen dat de “oudjes” er dan nog zin in hebben.
Allereerst dank voor het interessant artikel. Een combinatie van senioren en jongeren in een organisatie, lijkt mij de meest geschikte combinatie. Als team kun je van elkaar leren. Het heeft gewoon met kortzichtigheid te maken van een organisatie om senioren geen kans te geven. Ik mag mijzelf ook enigszins senior noemen en heb in de loop der jaren gezien dat senioren juist hun netwerken goed kunnen inzetten. Kennismanagement bij senioren zorgt voor een bijzondere bijdrage in de organisatie juist door hun jarenlange ervaring. In 2013 hoop ik echt dat er bedrijven opstaan om senioren een kans te geven.
@hk, ik bedoelde absoluut niet dat alle oudere routinetijgers zijn, en dat jongeren dat niet kunnen zijn. Wellicht heb ik dat wat onhandig verwoord. Tuurlijk heb je in iedere baan een bepaalde mate van routine, dus je verhaaltje daarover kan ik wel volgen.
Over je afsluiting vraag me af of dat je persoonlijke ervaring is of dat het persoonlijk bedoeld is…
Ouderen hebben vaak veel praktijkervaring waar jongeren veel van kunnen leren. Niet alleen que werk, maar ook op persoonlijk gebied. Wellicht verduidelijkt dit mijn verhaal een beetje.