Wie kent er het volgende verhaal? Mondjesmaat worden er weer mensen aangenomen in de it-branche. Er zijn projecten die snel van start moeten, en waar geschikte en ervaren mensen voor in de rij staan. Maar die mogen niet op gesprek komen. Te oud.
Ik begrijp dat niet.
Nog afgezien van het feit dat leeftijdsdiscriminatie illegaal is, lijkt het me ook een beetje dom. Wat is het probleem met 45-plussers?
Ze zouden de ontwikkelingen niet kunnen bijhouden. Wel, de it is een van de snelst innoverende vakgebieden. Elke drie jaar is er wel wat nieuws. Als je 45 jaar bent in de it heb je al met minimaal zes nieuwe technologie-generaties gewerkt. Dan kunnen nummer zeven en acht er ook nog wel bij. Ik geef het toe, ik heb ook ooit met ponsband en schrapkaarten gewerkt. Ik heb met floppy disks gewerkt toen je ze nog daadwerkelijk kon buigen. Betekent dat automatisch dat ik niet om kan gaan met Javascript, PHP en Python, of met Network Address Translation en public key encryption? En dan heb ik het nog niet eens over cloud computing.
Ze zouden te vaak ziek zijn. Wel, mensen tussen de 30 en de 39 hebben vaak kleine kinderen. Ik herinner me nog goed dat ik half slapend aan mijn bureau zat omdat mijn kinderen de hele nacht hadden gespookt. En het cohort tussen de 20 en 29 moet op maandag eerst een beetje bijkomen van het weekend, en soms ook nog op dinsdag.
Ze zouden te duur zijn en het nieuwe salaris niet accepteren. Als je 45 bent heb je nog 22 jaar te gaan tot je AOW. Dat is best lang. In die tijd kun je je tweede leg nog volwassen zien worden. Als je geen werk hebt zit je na hooguit een paar jaar in de bijstand, als je partner tenminste niet werkt. Anders krijg je helemaal niks. Welk salaris is beter dan niks? Men vrage het de werkloze zelf.
Mij maakt het allemaal niet meer uit. Ik ben als 50-plusser in elk geval totaal kansloos op de arbeidsmarkt. Ik krijg toch geen baan meer. Ik kan de ontwikkelingen blijkbaar niet bijhouden, ben blijkbaar te vaak ziek, en te duur. Denkt men. Bovendien ben ik ook nog erg eigenwijs. Gelukkig maakt me dat dan wel weer erg geschikt om als trainer en coach mijn geld te verdienen met lezen, schrijven, luisteren en spreken.
En overigens blijf ik van mening dat IPv6 verder moet worden ingevoerd.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).
Peter,
Ik deel je mening. Er moet gekeken worden naar kennis en kunde en niet naar de leeftijd. Ik werk zelf het liefst in een gemengd team. Jonge honden en oudjes gemixt levert in mijn optiek de perfecte dynamiek,ervaring en kennis en kunde.
Maar helaas is de praktijk anders. Maar ja dit is natuurlijk niet iets wat alleen in de IT voorkomt.
Het is en blijft een hot topic. En misschien brengt alle aandacht toch nog wat positiefs voor “de oudjes”. Want met alleen afgestudeerde HBO’ertjes gaan we de oorlog niet winnen.
De ontwikkelingen in de IT gaan helemaal niet snel als je een redelijk abstractievermogen hebt. Cloud/big data/mobile/social, allemaal oude wijn in nieuwere zakken. Ervaring in de IT telt daarom dubbel omdat de oudere het allemaal kan relativeren en sneller met de ‘nieuwe’ technologie aan de slag kan.
De overheid moet de grenzen dichthouden voor engineers van buiten de EU zolang er welwillende werkeloze oudere it’ers zijn.
Dag Peter,
Leuk stuk. Gelukkig heb ik net *pas* de veertig geraakt, maar ik zoek ook geen baan.
@Siggy: In mijn ogen mis je twee punten. IT gaat *wel* snel, het zijn (vaak) de ouderen die denken iets te zien en te herkennen en daardoor niet verder kijken. De wereld en IT zijn de laatste jaren **enorm** veranderd. De “cloud” is echt niet dezelfde als die van tien jaar geleden, net als dat de hedendaagse mainframes totaal anders zijn dan die van tien jaar geleden. Mensen die dat “oude wijn nieuwe zakken” ding aanhalen zijn precies de doelgroep “Te oud, dus niet goed”
En dit is meteen een brug naar je volgende punt: De overheid moet helemaal *niets* op dit vlak. Als ik een team samenstel kijk ik nauwelijks naar leeftijd maar naar competenties. Veel ouderen hebben zichzelf ook wel een beetje buitenspel gezet door te lang in eenzelfde baan te blijven hangen waardoor ze gestopt zijn in hun ontwikkeling.
Het is net Idols. Dan heb je een wat ouder type die verbolgen de auditie zaal uitkomt en zegt “Ze vinden mij te oud” terwijl de jury zei:”Je zingt slecht, en op jouw leeftijd zit het er niet meer in dat dit zal veranderen.”
Als je jaren lang systeembeheer hebt gedaan wordt het ook wel eens tijd om bijvoorbeeld een cursus leiderschap te volgen zodat je een afdeling kunt runnen.
Wel een lichtpuntje. Als je de jeugd van pak hem beet 20 jaar ziet zit daar zeer veel kaf tussen het koren. Slecht in taal, slecht in gewoontes, slechte houding (geen verantwoordelijkheid nemen). Dus er zijn nog kansen.
Engineers buiten de EU buiten houden is gewoon geen realistische optie. Je moet gewoon concurreren. Op prijs, op kennis, competentie, of wat dan ook. Anderen de schuld geven is geen oplossing. Het is crisis en dat helpt natuurlijk niet mee.
Kom wellicht wat hard uit de hoek, en de soep wordt niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend, maar het is wel tijd to wake-up en realiseren dat de wereld niet meer hetzelfde is.
Goed artikel.
Tja, sommige werkgevers (helaas de meeste) hebben een triest aanname beleid. Dat gemopper dat bedrijven geen mensen kunnen vinden neem ik dan ook nooit serieus.
Ik zit hier met z’n drieen op een ontwikkelafdeling: Zelf ben ik eind 40 een andere collega is ook eind 40 en één is eind 50.
Sinds 2 jaar is onze applicatie over van vb6 naar .net. Bij alle drie ging ons hart sneller kloppen bij de extra’s die we kregen van .net. Geweldig gewoon. Ook zijn we volop bezig met MVC/jqeury web-applicaties. Alle drie smullen we van de techniek en de mogelijkheden. Zo bouwen we mooie dingen voor onze klanten.
We zijn nooit ziek, zijn alle drie wel een tikje eigenwijs, en ja we verdienen een beste boterham. Maar hé, we zijn ook succesvol(al zeg ik het zelf) en voor minder geld zou ik het trouwens ook doen.
Kortom, deze “oudjes” doen het erg goed.
ICT Werkgevers wordt wakker!
Denk dat er nog een essentieel punt aan de orde is:
Als een project krap komt te zitten in de tijd, schijnt wel eens te gebeuren in de IT, wordt veelal een oneigenlijk beroep gedaan op de ontwikkelaars. Termen als “schouders eronder” en “uitdaging” zijn ons allen bekend.
De eerste keer wil je je als ontwikkelaar dan graag bewijzen. Op het moment je erachter komt dat alle projecten zo verlopen ga je min of meer apathisch gedrag vertonen.
Ik zou als samensteller van teams ook kiezen voor die jonge honden. Als senoir zeg ik : laten we eens nadenken over het managen van projecten, en als we daar niet uitkomen, en dat komen we niet, laten we eens filosferen over waarom het niet kan als in andere technieken. Wat maakt IT zo speciaal ?
Emiel Vermeulen
@Henri
Ik zie het voor mezelf op dit moment ook niet duister in dus ik hoef niet te slikken.
Ik hoop dat je je realiseert dat het voor een Nederlander moeilijk is om op prijs te concurreren aangezien onze overheid meent te bepalen dat de werkende Nederlander solidair moet zijn. De overheid is voor een groot deel de verantwoordelijke voor de hoge salarissen van de werknemers en moet daarom haar landgenoten bevoordelen ipv 30% belastingkorting geven aan inpats.
Ik ben het wel met je eens dat je zelf voor het grootste deel verantwoordelijk bent voor je ontwikkeling.
Helemaal eens met de inhoud van het artikel. Ik heb zelf deze ervaring (gelukkig?) nog niet opgedaan. Ondanks mijn leeftijd van eerste helft 50 is het mij in de afgelopen 2 jaar gelukt om een nieuwe werkgever in de ITC te vinden. Ik heb de ervaring dat oudere medewerkers vaak beter gemotiveerd zijn om aan te pakken en verantwoordelijkheid te nemen binnen een project, maar ook vaak bij hun eigen bedrijf willen meedenken over nieuwe ontwikkelingen. Veel”jonge honden” zijn vaak te gemakzuchtig en wachten af tot een ander het voortouw neemt. Ook vertonen zij, naar mijn idee vaak het gedrag, dat zij bepaalde werkzaamheden niet bij hun “niveau” vinden passen en dit dus niet willen uitvoeren. Er zijn natuurlijk ook oudere werknemers die dit gedrag vertonen.
Ben het niet eens met Emiel dat je bij de samenstelling van een team voor jonge honden moet kiezen, maar dat je naar de kennis, ervaring en flexibiliteit van een medewerker moet kijken en leeftijd een ondergeschikte rol moet spelen.
Hanny Hendriks
De technische ICT veranderingen gaan heel snel. Ik ben zelf 33 en de afgelopen 14 jaar dat ik al in de ICT zit merk ik dat ik het zelf nauwelijks kan bijbenen. Zegt misschien meer over mijzelf en de technische kennis dan over iemand van 40+. Ik ben wel van mening dat men hou ouder men wordt meer naar een management rol moet groeien en het overzicht moet kunnen bewaken in plaats van de technische details te blijven volgen. ICT is de afgelopen jaren complexer geworden en multi disciplinair. Als advies naar de toekomstige 40+ zou ik zeggen: focus en probeer door te groeien naar een management rol. Voor de technische invulling (hoe leuk het soms ook kan zijn) komt een nieuwe generatie. Een grote pré voor de huidige 40+ is dat men nog wel het plichts besef heeft om te willen werken. Helaas zou ik dat in de komende generaties nauwelijks.
@ Henri
“IT gaat *wel* snel”
misschien wat processor-snelheden betreft maar dat wordt door de bloatware van vandaag teniet gedaan. Internet is groter geworden met als gevolg dat overheden het willen kontroleren, ook niets nieuws.
IT is meer grafisch geworden en we kunnen nu eenvoudig foto’s en video’s op de PC/Tablet bekijken, een enorme vooruitgang.
Verder zie ik nog steeds dezelfde gedragspatronen bij programmeurs, sales, beheerders – ik was meer als 10 jaar weg. Het is verbazingwekkend hoe weinig werkelijk veranderd is. FOSS en de enorme groei die het doorgemaakt heeft is een van de weinige echt nieuwe ontwikkelingen.
“De wereld en IT zijn de laatste jaren **enorm** veranderd”.
Dat de wereld sinds 1989 “enorm” veranderd ist klopt, we zijn weer terug op het nivo van 1920/1930 alleen met een paar milliard mensen meer.
Soms is het goed een tijdje afstand te nemen. Wie zich met systeemtheorie (geen IT) bezig houdt weet dat je een systeem niet objectief kunt analyseren wanneer je er deel van bent.
een eigenschap van discriminatie is juist dat de feiten er niet zo toe doen. Het is maar net waar net welke tunnel je visiet. Henri Koppen kijkt graag naar de “de ouderen die denken iets te zien en te herkennen en daardoor niet verder kijken” of het eigenwijze niet-luisterende idols type.
En ja zo een kennen we allemaal. Rest ons nog enige simpele extrapolatie toe te passen om aan te tonen, dat we die groep maar snel moeten vergeten. En zeg nou zelf, een vijftigjarige met een Androidtelephone. Geen gezicht toch 😉
Van Eijk, Siggy..Waarschijnlijk zelfstandig want welk bedrijf neemt die nou in dienst ? Negeer ook Siggis toevoeging dat alleen op hoger abstractie niveau, de ICT maar weinig veranderd.
En dan Jan van Leeuwen. Laat ons zelf weten dat je nooit kan weten als je achterlijke ouwe idioot bent als je er zelf deel van uitmaakt.