Herman Vissia, directeur van softwarebedrijf Byelex, is gepromoveerd aan de Wit-Russische Staatsuniversiteit in Minsk. Vissia verdiende zijn promotie voor zijn onderzoek op het gebied van beslissingsondersteuningssystemen en kunstmatige intelligentie. Speciaal voor de promotie van de geboren Brabander is de Wit-Russische wet gewijzigd, zodat de verdediging in het Engels kon plaatsvinden in plaats van in het Russisch. Byelex heeft vestigingen in Oud-Gastel en Minsk.
Herman Vissia heeft software ontwikkeld waarmee beslissingsondersteuningssystemen, die verbanden leggen tussen datastromen, zelfstandig kunnen denken. Hij ontwikkelde dit systeem op de faculteit toegepaste Wiskunde en Informatica en kon op basis van het onderzoek promoveren (zie ook ‘Meer informatie’ onderaan artikel).
In een toelichting stelt Vissia: ‘De wereld wordt overspoeld met ongestructureerde, tekstuele data, die van essentieel belang kunnen zijn voor een organisatie. Het is onmogelijk om dit allemaal handmatig te duiden. Kunstmatige intelligentie is het antwoord op dit vraagstuk. Hier op de universiteit hebben we dat vraagstuk opgelost. Ik loop al twintig jaar rond op de universiteit en ik ben helemaal gek op de manier waarop wetenschap hier wordt bedreven. Simpel en praktisch.’
Openheid
Vissia komt al vanaf 1993 in Wit-Rusland en heeft het land zien veranderen. ‘Het land zit midden in een transitie. Vroeger was er bittere armoede en heerste er anarchie, maar de grenzen gaan steeds meer open voor buitenlandse bedrijven. De wetswijziging die was vereist voor mijn promotie, is ook een goed voorbeeld van de drang naar openheid’, aldus Vissia.
Vissia is algemeen directeur van Byelex, een ontwikkelaar van maatwerkoplossingen en websites voor multinationals. Op het hoofdkantoor in Oud-Gastel werken zestien mensen; in de vestiging in Minsk 23 ontwikkelaars. Daarnaast is hij bedenker van de business analytiscs tool Buzztalk.
Belarus en dammen
De naam Byelex is afgeleid van het Russische woord voor Wit-Rusland (Byelorussia) en staat voor Byelorussian Experts. Vissia bracht deze Wit-Russische connectie tot stand. Hij werkte als kwaliteitsmanager in de petrochemische industrie. In 1992 puzzelde hij op een wiskundig probleem tijdens de ontwikkeling van een onderhoudskennissysteem voor booreilanden. Een kennis, wiens nicht damles kreeg van Anatoli Gantwarg, gaf hem het telefoonnummer van deze bekende Wit-Russische dammer. Hij kende een aantal wiskundige experts van de universiteit van Minsk, die Vissia konden helpen met het oplossen van het softwareprobleem.
De Wit-Russische connectie kwam hem goed van pas toen hij samen met de Brit Peter Lundi, eveneens een kwaliteitsconsultant in de petrochemie, in 1994 Byelex oprichtte, voor het leveren van kwaliteits- en expertsystemen. Hij liet toen al softwarefunctionaliteit ontwikkelen door Wit-Russische informatici, waarbij kunstmatige intelligentie een prominente rol speelde.
Na een gestage groei dreigde Byelex in 2001 meegesleept te worden in het faillissement van internetbedrijf Total-e dat een belang in het bedrijf had. Vissia kon echter na een management buyout een doorstart maken met de werkmaatschappij Byelex Multimedia.