Veel bedrijven en instellingen willen graag met gratis Wi-Fi hun klanten van dienst zijn, maar er zijn veel hoogvermogen Wi-Fi-routers in de handel die niet waarmaken wat ze beloven. Daarnaast mogen ze niet eens gebruikt worden, omdat ze een te hoog zendvermogen hebben. Dit meent Agentschap Telecom naar aanleiding van onderzoek.
Steeds meer organisaties bieden gratis gebruik van internet. Probleem is dat de standaard Wi-Fi-routers maar een afstand van maximaal twintig tot dertig meter bereik halen. De handel biedt als alternatief hoogvermogen Wi-Fi-apparatuur, met een vermogen van meer dan 100 mWatt. Eenmaal aangeschaft blijkt dat de telefoons en tablets van de klanten nog steeds geen internet hebben. Dit komt omdat een hoger zendvermogen van de Wi-Fi-router in de praktijk niet altijd een groter bereik hoeft te betekenen. Bovendien veroorzaakt de zware router ook nog eens verbindingsproblemen bij de buren.
Vergunning
Agentschap Telecom krijgt wekelijks meerdere telefoontjes van bedrijven die een hoogvermogen Wi-Fi-router willen aanschaffen. Fabrikanten verwijzen hun klanten naar het agentschap omdat ze hier een vergunning voor de apparatuur zouden kunnen aanschaffen. Agentschap Telecom moet de bellers dan informeren dat Wi-Fi-routers zwaarder dan 100 mWatt in Nederland wel verkocht en verhandeld mogen worden, maar dat het gebruik van deze apparatuur verboden is. Er wordt daarom ook geen vergunning voor afgegeven. Reden voor het verbod is dat apparatuur met deze hoge vermogens tot storing leidt bij de overige gebruikers van deze frequenties, zoals bij Wi-Fi-gebruikers in de buurt. Wanneer ook deze gebruikers een router met een hoog vermogen kopen, wordt het probleem alleen nog maar groter.
Er zijn alternatieven op de markt die de ontvangst van het internetsignaal wel vergroten en die ook aan de wettelijk eisen voldoen. Voorbeelden daarvan zijn Wi-Fi-repeaters of -hotspots, die het signaal heruitzenden. Dit zijn dus apparaten die daardoor ondanks hun lagere vermogen (maximaal 100 mWatt) toch een oplossing bieden voor het dekkingsprobleem. Ook kunnen ondernemers zelf veel veranderen in het bereik van hun router, door die op een centrale plaats in het pand en op een hoge plek te plaatsen. De meterkast is over het algemeen niet zo’n plek.
CE-markering
Potentiele kopers van routers die willen weten of hun apparaat aan de Nederlandse eisen voldoet moeten letten op de CE-markering. Elk elektronisch apparaat, dus ook een Wi-Fi router, dat in Europa verkocht wordt moet zijn voorzien van CE-markering. De markering moet op de verpakking en op het apparaat zichtbaar zijn. Is die er niet, dan mag het apparaat niet in Europa, en dus ook niet in Nederland, verhandeld worden. Is het gebruik van de apparatuur beperkt of verboden in bepaalde Europese landen, dan zit er naast de CE-markering een zogenaamd Alert-teken (een uitroepteken binnen een cirkel). Raadpleeg bij dit teken de gebruiksaanwijzing, alvorens het apparaat te kopen, zo is het advies van Agentschap Telecom. De beperkingen zijn in de gebruiksaanwijzing te vinden.
De meeste WiFi routiers, ook wel Access point genoemd worden in zendvermogen beperkt door een softwarematige instelling op basis van de land keuze. Dus als Nederland wordt gekozen dan is het zendvermogen beperkt tot 100 mW. Bij een andere landkeuze, bijvoorbeeld United states wordt het zendvermogen opgevoerd naar 300 mW. Het grootste probleem zit inderdaad niet in zendvermogen, maar in het aantal kanalen op de 2.4 GHz band. Met het aantal mobiele apparaten, telefoon, tablet, laptops, Apple tv, streamers, waar zit geen wifi meer op tegenwoordig, is het aantal kanalen zeer snel te beperkt om ook met de buren te delen. Overstappen op 5 GHz band levert meer kanalen, maar als gevolg van de hogere frequentie een lagere doorlating van signalen door muren e.d.
Mijn advies is dan en-en, dus 5 GHz en de United States landencode, je verstoort de buren namelijk minder op de 5 GHz band. In bedrijven is het handig als wordt gekeken naar centrale controllers die het zendvermogen tussen de Access points onderling en de omgeving reguleren.
Inderdaad, elk elektronisch apparaat moet in de EU voorzien zijn van een CE-markering. Maar dit is slechts een eigen verklaring van het bedrijf dat aan alle van toepassing zijnde Europese regels voldaan is. Een CE-markering is dus heel wat anders dan een KEMA keur. In verreweg de meeste gevallen is er geen sprake van een verplichte keuring door een aangemelde (geaccrediteerde) instantie die de certificatie doet.
Het Wifi logo zegt in dit geval iets meer, namelijk dat aan de eisen van de Wi-Fi Alliance voldaan wordt. (This certification gives users confidence that Wi-Fi products bearing the Wi-Fi CERTIFIED™ logo have passed rigorous interoperability certification requirements. Products awarded Wi-Fi Certification have undergone strict, rigorous and independent testing by one of our Authorized Test Laboratories).
Je kan vaak de landinstelling aanpassen en daarmee de frequentie en het vermogen. Dan kan je daarmee met Wifi gecertificeerde apparatuur de wet- en regelgeving overtreden, ongeacht de CE-markering stikker die er opzit. De eindgebruiker is voor het juiste beheer zelf verantwoordelijk. Dat wordt ook steeds weer aangegeven.
Wil je storingen bij de 2.4 GHz band voorkomen, kies dan indien mogelijk voor de kanalen 1, 7 of 13, omdat de andere kanalen een gedeeltelijke overlap hebben. Maar kies bij voorkeur voor de 5 Ghz band zoals Willem Oorschot heeft aangegeven.
Los van het zenden door de router is er ook nog een beperking: het zendvermogen van het mobiele apparaat. Het lijkt me dat dit kleine zendertje tenminste zo’n beperking van het bereik oplevert als dat van de router…
Ja die opmerking van Peter vind ik nogal belangrijk, natuurlijk moet het vermogen van beide kanten komen, de zender en de ontvanger. Informatie daarover vindt je nergens, ook niet in de specs van tablets en telefoons, hele vreemd eigenlijk ook bij routers vindt je zelden infotmatie over het zendvermogen.
@Willem, een Wireless Router is heel wat anders dan een Wireless Accesspoint. De eerste heeft op het WIreless Netwerk een ander IP Range dan op het WIred Netwerk (en zal dus vaak moeten ROuten of NAT-ten tussen de twee netwerken) terwijl de tweede aan beide zijden hetzelfde IP Netwerk heeft (feitelijk dus een Bridge). Jammergenoeg wordt dit vaak niet begrepen, wat tot vervelende issues kan leiden (je Smart-TV die wel op Wired maar niet op Wireless goed met DLNA werkt).
Tevens, het aantal apparaten op een Wireless Device gebruikt niet meer kanalen. Het AP zendt op slechts 1 kanaal uit. WiFi maakt gebruik van CDMA-CA, ofwel Carrier Detect-Multiple Access – Collision Avoidance. ALle apparaten luisteren op het Draadloze net, en als er niemand zendt, zal er eentje gaan zenden. Hoe meer apparaten er op het WIreless Netwerk zitten, des te korter zal elke individuele tijd zijn om data te verzenden. Vandaar dat een Wireless Netwerk trager wordt bij meer apparaten.
Last but not Least, de 5Ghz band is in NL niet vrijgegeven voor particulier gebruik.
@ICT-er, je stelling over Overlap is niet geheel juist. WiFi kanalen hebben een ‘Spread Spectrum’ dus een zender op kanaal 1 (2.4 Ghz plus een beetje) zal ook op kanaal 2 wat signaal geven. De ‘breedte’ van een WiFi Kanaal is in feite 6 kanalen. Dus als je meerdere access points in hetzelfde netwerk hebt zitten, zullen alleen Kanaal 1, 7 en 13 elkaar niet overlappen. Maar in een lange gang bijvoorbeeld kan je prima kanaal 3 en 11 gebruiken, die overlappen elkaar ook niet.
ALs je buurman’s Access Point zichzelf op kanaal 4 heeft ingesteld, dan zal jouw gebruik van kanaal 1 lastig zijn. Vandaar dat er ‘Site Analysers’ zijn die het spectrumgebruik in beeld brengen.
Last but not least het is natuurlijk erg krom dat er apparatuur verkocht mag worden die je niet mag gebruiken vanwege te hoog vermogen. Het zou simpelweg verboden moeten worden, dan zijn we van het hele probleem af.
@ Erwin, technisch klopt je aanvulling helemaal. Met een dichtbije krachtige zender voor kanaal 1 kan je door de overlap zelfs een zwak kanaal 13 storen. Dat kan knap lastig worden als je veel nabije buren hebt, of bijvoorbeeld in een winkelstraat zit met allerlei Wifi gebruikers. Ik zie met mijn Site Analysers op bijvoorbeeld mijn Smartphone vaak veel meer routers dan beschikbare kanalen.
Maar bij een beetje normale krachtsverhoudingen kan de variant van de 1-6-11 regel (keuze voor kanalen 1,7,13) meestal heel goed gebruikt worden. Bij het automatisch een kanaal laten kiezen door de router, kom je daar vaak ook op uit.
Belangrijker is dat een war of routers voorkomen wordt door het maken van afspraken met de buren. Aan de SSID, sterkte e.d. kan je vaak al zien wie welke router gebruikt.
Ik wist niet dat er zoveel automatiseringsexperts waren die kennis menen te hebben van spreadspectrum technieken.
Met een simpel (legaal) bewakingscameraatje kun je met gemak de wifi verbinding naar je laptopje lam leggen. zou niet moeten kunnen maar gebeurd toch… met meer vermogen ga je dat niet oplossen… met een andere band wel.
Als je in een flat woont ben je helemaal ongelukkig want op die paar kanalen heb je altijd wel last van elkaar ondanks dat dit eigenlijk ook geen probleem zou moeten opleveren.
Tja… hoop gedoe om niets. gewoon een touwtje gebruiken…
Operators die LTE gaan bieden hebben geen belang bij Wi-Fi, zo lang dat “particuliere” implementaties zijn, de randapparatuur markt dus. De OPTA is een instantie met een haat-liefde verhouding met providers. Op zich qua regelgeving is het correct wat ze stellen, echter de problemen die ze signaleren zouden er niet zijn als de OPTA zich naar behoren van een andere taak zou kwijten en dat is er voor te zorgen dat er voldoende frequentieruimte in de randapparatuur markt.
meer frequentiebanden organiseren voor de randapparatuur markt organiseren hebben ze echter weer geen belang bij, omdat het geen geld opbrengt voor diezelfde overheid/OPTA. Het is toch wel bedenkelijk, dat er wel frequentieveilingen zijn voor operators, maar dat de randapparatuur markt met de Wi-Fi banden al jaren te samen niet zijn vergroot!!
Ooit, januari 1989 is de communicatie markt met de overgang van PTT naar KPN gesplitst in een randapparatuur en een infrastructuur markt, ter vergroting van de marktconcurrentie. De Opta zou dat bewaken ….., kennelijk mist het woord passief in deze zin.
Moet ook nog bij aangegeven worden dat in de Wi-Fi markt er andere landen zijn, binnen de EU waar wel de hier “illegale” zaken mogelijk zijn. Daar zijn er geen problemen mee (!). Het gaat dan om hoog vermogen zenders, meer kanalen, actieve Wi-Fi ontvangers, en de nog niet genoemde maar zeer praktische richtantennes …., mag regelgevingstechnisch niet, maar werkt wel en zeer efficiënt en met een zeer kleine kans op overlast door het richteffect.
Operators die LTE gaan bieden hebben geen belang bij Wi-Fi, zo lang dat “particuliere” implementaties zijn, de randapparatuur markt dus. Agentschap Telecom is een instantie met een haat-liefde verhouding met providers. Op zich qua regelgeving is het correct wat ze stellen, echter de problemen die ze signaleren zouden er niet zijn als Agentschap Telecom zich naar behoren van een andere taak zou kwijten en dat is er voor te zorgen dat er voldoende frequentieruimte in de randapparatuur markt.
meer frequentiebanden organiseren voor de randapparatuur markt organiseren hebben ze echter weer geen belang bij, omdat het geen geld opbrengt voor diezelfde overheid/Agentschap Telecom. Het is toch wel bedenkelijk, dat er wel frequentieveilingen zijn voor operators, maar dat de randapparatuur markt met de Wi-Fi banden al jaren te samen niet zijn vergroot!!
Ooit, januari 1989 is de communicatie markt met de overgang van PTT naar KPN gesplitst in een randapparatuur en een infrastructuur markt, ter vergroting van de marktconcurrentie. Agentschap Telecom zou dat bewaken ….., kennelijk mist het woord passief in deze zin.
Moet ook nog bij aangegeven worden dat in de Wi-Fi markt er andere landen zijn, binnen de EU waar wel de hier “illegale” zaken mogelijk zijn. Daar zijn er geen problemen mee (!). Het gaat dan om hoog vermogen zenders, meer kanalen, actieve Wi-Fi ontvangers, en de nog niet genoemde maar zeer praktische richtantennes …., mag regelgevingstechnisch niet, maar werkt wel en zeer efficiënt en met een zeer kleine kans op overlast door het richteffect.
Niemand noemt de lichtklachten die van WiFi-overload kunnen komen.
Ik woon in een appartementengebouw.
Ik was 10 jr een WiFi junky, had een eigen hotspot met mijn fonera.
Als je intensief bovendien een smartphone gebruikt en er bij je buren een beest van een sitecom in gebruik wordt genomen en je hebt een ouwe dect staan … Dan ben je gegeven moment zó fried. Dat je ineens een dagenlange hoofdpijn hebt..
Ik. Had. Nooit. Hoofdpijn. Nooit.
Wacht niet op klachten (je kop, hartritmestoornissen, je schildklier) maar ga op lan-kabel. Alle buren zetten nu dna Braun gewoon het modem uit.
Alleen onze directe buurvrouw nog niet. Ze is bang dat ze niet kan werken..
Dat ze door haar zeer sterke 24/7 signaal anderen het werken onmogelijk maakt gaat haar (grote) verstand te boven.
Dat je moet uitkijken met alle microgolfsignalen is in veel landen in de wetgeving terug te zien.
Alleen in NL nog niet.
Storing van andere apparatuur..
Storing van harten hoor ik niemand over..
Een hart is zelf een ems generator. Dat schijnt men wel eens te vergeten.
Het milieu dat ben je zelf.
Hopelijk worden Agentschap, RIVM, GGD wakker.
Preventie is beter dan symptoombestrijding.
Aan het laatste wordt goed verdiend
Dus 3x raden.