De omzet van softwareontwikkelaars en it-dienstverleners is dit jaar aan het dalen. Voor 2012 verwacht ING Economisch Bureau een omzetkrimp van 2 procent. In 2013 kan door licht herstellend vertrouwen bij ondernemers en de korte investeringscyclus van ict de branche iets herstellen. Belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de vraag naar it-consultancy niet verder verzwakt.
Teruglopende bedrijfsinvesteringen en bezuinigingen bij de overheid zorgen nog altijd voor druk op de omzet. De omzet van softwarebedrijven en it-dienstverleners is in het eerste halfjaar dan ook met een kleine 1 procent gedaald, met een slechter tweede (-1,9 procent) dan eerste (-0,1 procent) kwartaal. Voor de rest van het jaar zijn de vooruitzichten evenmin florissant, al zijn de verwachtingen over de omvang van ict-budgetten bij de overheid en in het bedrijfsleven positiever geworden. De branche zelf verwacht naar het einde van het jaar al wat herstel (zie nevenstaande grafiek).
Aanhoudende tariefdruk
In 2013 kan door licht herstellend vertrouwen bij ondernemers en de korte investeringscyclus van software (doorgaande technologische ontwikkelingen) ook de software- en dienstenbranche iets herstellen. Een belangrijk neerwaarts risico ligt in het consultancywerk. Met name daar is sprake van aanhoudende tariefdruk. De verwachte tariefkrimp voor heel 2012 van 4 procent (zie nevenstaande grafiek) leidt samen met de verminderde vraag naar consultants tot een fikse omzetdaling uit het consultantswerk. Deze daling zal in 2013 beperkt moeten blijven, om voor de hele branche tot herstel te kunnen komen.
Door de mindere resultaten dit jaar van de grote partijen in de Nederlandse markt gaan de reorganisaties onverminderd door. Capgemini, HP, KPN Corporate Market (voormalige Getronics), Logica en Ordina hebben dit jaar ongeveer tweeduizend arbeidsplaatsen geschrapt in Nederland. Tegelijkertijd zijn er nog altijd moeilijk in te vullen vacatures. Die krapte bestaat vooral voor hoger opgeleid ict-personeel, gericht op bijvoorbeeld mobiele apps, cybercrime, virtuele werkplekken en business intelligence. ‘De vraag naar deze specialisaties geeft aan dat er nog altijd voldoende groeisegmenten zijn in deze toch moeilijke markt’, aldus Sasja van As-Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van de ING.
Ik vind het een mooi artikel. De titel had anders mogen zijn. Volgens het artikel zou er sprake zijn van een (licht)herstel, maar het is onbekend in welke mate de groei in een segment van hoogopgeleiden het saldo van een tariefsdaling en verminderde vraag naar consultants gaat goedmaken (zie laatste twee regels van artikel).