43 procent van de mensen die in de Nederlandse ict-branche werkt, beoordeelt zijn of haar baan met een 8. In de techniek is dat 42 procent. Deze cijfers wijken veel af van de landelijke trend, waar slechts 29 procent van de werknemers zijn of haar baan een 8 toekent. Dit blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Unique onder ruim drieduizend respondenten. Naast de verschillen per branche, zijn er ook verschillen te zien tussen het soort contract dat de werknemer heeft, de leeftijd en geslacht.
34 procent van de werknemers in Nederland geeft zijn of haar baan gemiddeld een 7 als rapportcijfer. Per branche zijn er duidelijk verschillen te zien in hoe werknemers hun baan beoordelen. Werknemers werkzaam in de ict en techniek zijn opvallend positief. Werknemers in de productiebranche geven hun baan het laagste rapportcijfer. Bij deze laatste branche kent maar liefst 13 procent van de werknemers zijn of haar baan het cijfer 2 toe, terwijl het landelijk gemiddelde van werknemers die hun baan beoordelen met een 2 op 0,5 procent ligt.
Contract en leeftijd
Opgesplitst naar het soort contract blijkt dat gedetacheerde werknemers meer tevreden zijn over hun baan: 42 procent geeft zijn of haar baan een 8. Bovendien worden er in deze groep de meeste voldoendes uitgedeeld. Werknemers met een nulurencontract geven juist de meeste onvoldoendes.
Gekeken naar leeftijdscategorie beoordelen werknemers in de categorie van 45 tot 55 jaar en 55 jaar en ouder hun baan het hoogst. Het gemiddelde ligt hier iets boven de 7. De overige leeftijdscategorieën kennen hun baan ongeveer hetzelfde cijfer toe, het gemiddelde ligt hier iets boven de 6.
Geslacht
Mannen en vrouwen geven hun baan ongeveer hetzelfde cijfer. Gemiddeld kennen zij hun baan een 7 toe, in lijn met de landelijke trend. Bij de hogere rapportcijfers is wel een klein verschil te ontdekken. 6 procent van de mannen geeft zijn baan een 9, tegenover 8 procent van de vrouwen.
‘Overall gezien is de Nederlandse werknemer behoorlijk tevreden over zijn baan’, meent Raymond Puts, algemeen directeur Unique. ‘Althans, als je een 7 een goede score vindt. Eén van de oorzaken dat werknemers in de ict en de techniek hun baan zo hoog waarderen, is dat er in die branches ondanks de crisis nog relatief veel werk te vinden is. Dat betekent dat mensen sneller van baan durven en kunnen wisselen wanneer ze niet op hun plek zitten. Verder is het opvallend dat niet de werknemers met een vast contract, maar juist gedetacheerde werknemers hun baan het hoogste rapportcijfer geven. Dit kan te maken hebben met het feit dat een vast contract tegenwoordig lang niet meer zoveel zekerheid geeft als vroeger.’
Op zich herkenbaar stuk, maar de laatste twee regels vind ik vreemd..
Dit lijkt te suggereren dat mensen die in de detachering werken geen vast contract hebben (volgens mij zijn dat ZZP-ers)??
Verder denk ik dat dit niet zo zeer in de hoeveelheid werk zit, maar in het feit dat een detacheerder nog steeds investeert in zijn mensen terwijl bij veel bedrijven vaak opleidingsbudgetten e.d. sneuvelen.
Just my 2 cents.
Als ik 25 jaar geleden dit onderzoek had gelezen dan zou ik de resultaten ervan wel interessant gevonden hebben.
Iedereen weet dat repeterend werk zoals in (onveranderende) productieomgevingen nu eenmaal weinig motiverend is (zelfs geestdodend). Het is statisch. Dat verklaart de lagere waardering.
Bij ICT en techniek zit meer dynamiek door b.v. wisselende werkomgevingen met min of meer andere wensen en eisen. Dit verhoogt de motivatie en de waardering voor het vak.
Misschien zou het interessanter zijn geweest om te onderzoeken in welke mate een subject/element uit de populatie op het werk aansluit.