Datacenters verbruiken dagelijks grote hoeveelheden stroom om de it-infrastructuur draaiende te houden. Het is algemeen bekend dat dit stroomverbruik een belangrijke kostenpost vormt en sterk bijdraagt aan de CO2 uitstoot van ondernemingen.
Nieuwe ontwikkelingen binnen de Europese milieunormen zoals koolstofkredieten beginnen hier echter verandering in te brengen. Ze zetten bedrijven ertoe aan om het gebruik van groene it te overwegen voor het bouwen of opwaarderen van datacenter-infrastructuren. Naast deze milieuvoordelen vormt het de mogelijkheid om kosten te besparen middels minder stroomverbruik.
Een andere kostenpost betreft de koeling van het datacenter. Wat nu om de klimatologische omstandigheden buiten te gebruiken in plaats van traditionele airconditioning? We noemen dit Fresh Air Cooling: door frisse buitenlucht rechtstreeks het datacenter binnen te leiden of Free Cooling waarbij de buitenlucht wordt gebruikt voor de afkoeling van koelwater. Dit koelwater wordt vervolgens naar het datacenter geleid om de lucht te koelen. Uit onderzoek blijkt dat in Europa de Fresh Air Cooling-aanpak het meest effectief is.
De Fresh Air Cooling-aanpak maakt een einde aan de noodzaak om te investeren in koelingapparatuur en de operationele kosten die hiermee gepaard gaan. De kennis rondom deze nieuwe aanpak is opgedaan binnen de hyperscale datacenters. Yahoo en Google zijn voorbeelden van gerenommeerde bedrijven die van een dergelijke koeling gebruik maken.
Daarnaast zijn de klimaatgegevens voor Europa in kaart gebracht. Dit onderzoek nam 2,5 jaar in beslag en stelde onderzoekers in staat om een simulatie uit te voeren van het gebruik van een datacenter gedurende een periode van zeven jaar binnen het slechts denkbare Europese klimaat. Uit de resultaten blijkt dat het voor een grootschalige inzet van Fresh Air gekoelde datacenters nodig is dat it-apparatuur zoals storage-systemen, servers en netwerktechnologie bestand zijn tegen kortstondige temperatuurpieken tot 45 graden Celcius. Dit is een interessante conclusie gezien het feit dat de meeste it-apparatuur hooguit in staat is om een temperatuur van 35 graden te weerstaan.
Voor het onderzoek werden eveneens de gevolgen geanalyseerd van een aanhoudend hogere bedrijfstemperatuur in combinatie met Fresh Air Cooling. Zou deze temperatuur de kans op hardwarestoringen binnen een 24x7x365-omgeving vergroten? Uit de onderzoeksresultaten bleek dat er geen duidelijk verband was tussen een stijging van de bedrijfstemperatuur en het aantal storingen. Deze conclusie werd op onafhankelijke wijze geverifieerd en bevestigd.
Fresh Air-oplossingen bieden dus een duidelijk rendement. Nu directe en indirecte vrije koeling zijn nut heeft bewezen binnen verschillende hyperscale datacenters, groeit het concept snel uit tot een standaard hulpmiddel voor het realiseren van kostenreducties en het behalen van de groene doelstellingen, of het nu gaat om hyperscale, gecontaineriseerde, middelgrote of zelfs kleine datacenters. Dit is met name interessant nu de Europese Unie overweegt om binnenkort nieuwe wetgeving in te voeren die voorschrijft dat hardware in datacenters bestand moeten zijn tegen temperatuuroplevingen tot 45 graden Celcius.
Veel bedrijven zijn op zoek naar manieren om de efficiëntie van hun datacenter-activiteiten te vergroten. De Fresh Air-aanpak maakt een drastische verbetering van het stroomverbruik en de operationele kosten mogelijk, zelfs binnen datacenters waar de koeling reeds geëconomiseerd is.
Is dit een up-to-date verhaal?
Kyotocooling is al jaren een begrip en wordt door heel veel datacenters toegepast. Kyotocooling = fresh air cooling. In Nederland hoef je feitelijk maar een kwart van het jaar te koelen als je buitenluchtkoeling toepast.
Veel datacenter apparatuur kan al tegen omgevingstemperaturen van 30-40 graden, maar het probleem zit hem in de inlaat van koude lucht, dus apparatuur wil lucht naar binnen halen die lager ligt (bijvoorbeeld 10 graden lager) dan de bedrijfstemperatuur.
Kijk maar eens op de temperatuurmeters binnen de apparatuur, bedrijfstemperatuur is meestal al 25-40 graden.
In veel datacenters wordt al gewerkt met een omgevingstemperatuur van 25-30 graden. Dit levert in de praktijk geen problemen (meer verstoringen) op.
Willem, dit artikel is inderdaad up-to-date. Met de meest recente Fresh Air benadering spreken we nu over een koude gang (inlaat) temperatuur van gemiddeld 35 graden met pieken naar 45 graden. Zonder dat de koelfans harder gaan werken en meer stroom zouden verbruiken. Dus nu boven de ASHREA norm van 32 graden gemiddeld. Hier was tot voor kort de meeste apparatuur nog niet op ingericht. Vertalen we dit naar directe buitenlucht koeling, dan wordt de inlaat van koude lucht in de server gemengd met warme lucht zodat een zogeheten “koude start” absoluut mogelijk is. Daarnaast is het percentage dat de apparatuur aan kan mbt stofdeeltjes ook opgerekt, dit vormt ook geen bottleneck meer. Op basis van deze waarden werken nog niet veel datacenters. Alleen de hyperscale datacenters van grote cloud of internet providers. Maar zij werkten altijd met op maat gemaakte apparatuur. Met het toepassen van deze waarden in standaard apparatuur, zijn er nu ook hogere inlaat temperaturen in het datacenter mogelijk voor de overige markt.
Ik begrijp wel een beetje wat Willem bedoelt denk ik. Vrije koeling is al jaren de norm bij de ontwikkeling van datacenters, waarbij de het van indirecte naar direct koeling met buitenlucht gegaan is.
Zelf passen we directe vrije koeling toe bij ons datacenter in Eindhoven, en wij kunnen ongeveer 97% van de tijd (deels) koelen met buitenlucht. Dus directe koeling loont nog meer dan jij in je reactie aangeeft Willem!
Heel toevallig heb ik voordat jullie (Willem en Ruud) reageerden zelf een artikel geschreven over de inblaastemperatuur in DC’s, omdat ik dat een beetje miste in dit stuk.
Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd naar een uitgebreidere argumentatie van Ruud over waarom warmere temperaturen (zelfs boven de 32 graden) haalbaar zijn.
Wat betreft de argumentatie inzake de hogere temperaturen als volgt. Zonder het al te veel een commercieel verhaal te laten worden, zijn min of meer de volgende feiten van toepassing:
– Op basis van testen is men er achter gekomen dat alle verschillende hardware componenten prima deze hogere inlaat temperaturen aan kunnen
– De componenten zijn technisch ook beter geworden, waardoor er nog meer bandbreedte onstaat wat betreft temperatuur, maar ook luchtvochtigheid en stofdeeltjes
– De architectuur van de apparatuur (zowel servers, storage als networking) dusdanig aan te passen dat de airflow optimaal om gaat met deze hogere inlaat temperaturen (35-45 graden inlaat) ZONDER dat er meer stroom wordt verbruikt en alles support technisch volledig ondersteund is
Het volledige onderzoek te terug te vinden op: http://i.dell.com/sites/doccontent/business/solutions/whitepapers/en/Documents/next-gen-fresh-air.pdf en uiteraard sta ik er open voor eea persoonlijk toe te lichten.