Ik vroeg vorige week aan mijn dochter: hoe weet ik nu of Sinterklaas ‘s nachts in onze woonkamer rondsnuffelt en niet één of andere inbreker? Makkie, zei ze, Sinterklaas zit op een paard en de inbreker op een scooter.
Dit is eigenlijk ook wat er met beveiligen van software aan de hand is. Wie laat je binnen? Niet iedereen die ’s nachts in je huis rondspookt, is een goedheiligman. Dit lijkt een simpel voorbeeld, maar dit is wel de praktijk en geeft wel weer hoe dubbel beveiliging is. En dan maakt het niks uit of de software nu bij je thuis staat of in de wolken. Het probleem blijft hetzelfde. Wie laat je binnen en wie niet?
Verdwaald
De oplossing is ook hetzelfde. Deur op slot houden en geen vreemdelingen binnen laten die verdwaald zijn zeker. Tenminste, niet voordat je naar zijn naam hebt gevraagd. Maar niemand binnenlaten kan ook niet, dan krijg je niks in je schoen en in het geval van de computer kan de gebruiker niet bij zijn applicatie.
Niet dat ik overigens nog in Sinterklaas geloof. Ik had dat al op jonge leeftijd door, want ik had drie oudere broers en zussen. Alleen papa deed altijd net alsof wij nog wel in Sinterklaas geloofden. Dan was het sinterklaasavond en waaide de wind door de bomen en regende het pijpenstelen en dan zei papa: ik ga even kijken hoe de boerenkool er voor staat. Dan ging hij op zijn sloffen naar de schuur, pakte daar een grote zak met cadeaus, liep om het huis heen, zette de zak met cadeaus voor de voordeur, belde aan, liep snel weer om het huis heen terug en ondertussen hadden wij dan de achterdeur op slot gedaan. En dan tikte papa op de achterdeur en riep: doe niet zo flauw, doe die deur open! En dan zongen wij: hoor, wie klopt daar kinderen?
Schoorsteen
Je moet ook niet de illusie hebben dat je alles met een beetje software kunt beveiligen. Sinterklaas komt met paard en al via de schoorsteen naar binnen. En wij hebben niet eens een schoorsteen.
Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.
Je hebt een glimlach op mijn mond getoverd vooral bij “hoor wie klopt daar”.
Verder vind ik de analogie wat zwak. Wie je binnenlaat is gewoon een kwestie van authenticatie.
@Henri Koppen, 21-11-2012 12:07
Klopt niet helemaal. Soms is access ook mogelijk zonder authenticatie.
Bovendien moet je de persoon los zien van het user ID dat gehanteerd wordt.
Ja, Henri. Ik dacht hetzelfde. Ik vond het een heel grappig stukje dat weinig met ICT te maken had verder.
Dergelijke opmerkzaamheden maken het le(z/v)en weer een stuk aangenamer. Ben benieuwd welke link er rond 25 december met Flappie gelegd word.
Makkie, zei ze, Sinterklaas zit op een paard en de inbreker op een scooter.
Ha, ha… goeie!
Ik probeer er ook 1-tje:
McaFee is geen McEngel (…al hoewel het momenteel niet zo goed met hem gaat b.t.w. – 6/12/2012 – 22:00 uur).
Gaat me allemaal veel te snel – hoop dat het goed komt – vreemd leven.
Maar leuk artikel/column Jacob!
@M van Mielo
Flappie is een konijn, toch?
Laten we nu net ons hoofd finance Flappie noemen.
Het zal wel door zijn oren komen… of omdat hij een konijn is?
Eten Flappies trouwens krenten?
‘k Zal het eens aan de jongens vragen. ;-D
Goeie vent trouwens, onze Flap – bewaakt het budget alsof het zijn eigen geld is en zo hoort het ook!