Wie had ooit gedacht dat de combinatie van een smoelenboek met het publish-and-subscribe mechanisme zo’n succes zou kunnen worden? Of denkt u hierbij niet gelijk aan Facebook? Ik dus wel. Als je vanuit integratie architectuur kijkt naar service oriëntatie, cloud, apps, big data en wereldwijde toegankelijkheid van services wordt je kijk op innoverende ideeën heel anders.
Het gebeurt tegenwoordig niet meer zo snel dat innovatie ontstaat vanuit een briljant, nog nooit eerder voor mogelijk gehouden toepassing van een geheel nieuw element. Het wiel, de elektriciteit en de telefoon zijn al een tijdje geleden uitgevonden, net als de verbrandingsmotor en zo ook de transistor. Ook is de ontdekking van radiogolven in de eerste helft van de vorige eeuw een aardige doorbraak geweest. Toch is met die combinatie in de laatste vijftig jaar héél veel nieuws uitgevonden dat ons leven een stuk aangenamer maakt omdat het het simpele, geestdodende werk uit handen neemt!
Op computergebied is er de laatste jaren niet zo héél veel spannends meer gebeurd eigenlijk. Natuurlijk is de diskopslag veel groter en wat sneller geworden (toch wordt het wel tijd voor iets nieuws en écht veel sneller), is de cpu kracht elke anderhalf jaar verdubbeld en hebben we bedacht dat door het omzetten van énen en nullen naar elektrische signalen via een modem computers met elkaar kunnen ‘praten’ via een telefoonkabel.
Van mainframe met domme terminal via client server naar distributed computing is mogelijk gemaakt door slimme combinaties van al bestaande componenten, zoals hierboven opgesomd. De ‘architectuur’ is veranderd, maar de ingrediënten zijn hetzelfde.
Nu, met de komst van de cloud (mede mogelijk gemaakt door onder andere opslag- en processorvirtualisatie, wat overigens in de jaren zestig al toegepast werd op IBM-mainframes en, niet te vergeten, service oriëntatie) en wereldwijde toegankelijkheid zie je dat de gevestigde orde worstelt met hoe hier mee om te gaan. Natuurlijk kunnen we onze applicaties één op één overzetten naar een PaaS omgeving, of onze VM’etjes in een IaaS laten landen. En natuurlijk kunnen we sommige zaken in het keurslijf van SaaS laten landen als het een ‘commodity’ bedrijfsproces betreft. Dat zal inderdaad wat technische zorgen wegnemen en de schaalbaarheid vergroten. Maar dat is niet waar het uiteindelijk allemaal om draait.
Nee, met de komst van de cloud, overal (mobiele) toegang, big data en het ‘service gericht denken’ vallen eindelijk een heleboel zaken op hun plaats. Is dat toeval, of is daar van te voren door de grote leveranciers als Microsoft, IBM en Google over nagedacht? Gedeeltelijk wel misschien, maar veel nieuwe toepassingen op dit gebied ontstaan meestal organisch of evolutionair. De publieke cloud is overigens in de meeste gevallen zo ontstaan; denk aan Amazon, Google en Microsoft met de al aanwezige infrastructuren voor respectievelijk de webwinkel Amazon.com, zoekmachine Google en emaildienst Hotmail.
Service oriëntatie is dé drijvende kracht achter vele nieuwe innovaties op dit moment. Dit integratie architectuur principe maakt slimme combinaties van bestaande toepassingen en diensten mogelijk. Wat te denken van data-as-a-service toepassingen, waarbij de hele wereld bijvoorbeeld gebruik maakt van dezelfde landentabel, zonder deze in elk systeem opnieuw uit te vinden en op te slaan? Of, de speelfilm wordt maar één keer opgeslagen ergens in de cloud, en iedereen kan daar vanuit streamen en pauzeren en terugspoelen (archaisch woord overigens) zonder dat er ook maar één keer gerepliceerd wordt. Ook het combineren van deze data-as-a-service toepassingen tot nieuwe oplossingen neemt een grote vlucht. Denk aan locatie specifieke en augmented reality diensten of bijvoorbeeld een website als Filewissel.nl.
Kijkend naar de nieuwste platformtoepassingen, zoals bijvoorbeeld de vorige week in Las Vegas gelanceerde 2013 release van SharePoint Online, worden deze steeds meer op een service oriented manier opgebouwd om ook hier weer slimme combinaties van toepassingen mogelijk te maken. De SaaS-oplossing SharePoint Online wordt dan uitbreidbaar met PaaS-componenten zoals workflows en andere maatwerktoepassingen die draaien in Windows Azure. Voorwaarde voor het ontwikkelen van slimme combinaties van services is wel dat deze service voldoen aan de acht principes van service oriented design (daar is Thomas Erl weer) en dat men de mogelijkheden van deze services door-en-door kent en de doelarchitectuur goed ontwerpt, zodat beheersbaarheid, schaalbaarheid, performance en niet te vergeten governance niet in het gedrang komen.
Wie weet hoeveel innoverende combinaties van diensten er tijdens het lezen van dit stukje ontstaan!