De overname van het Britse softwarebedrijf Autonomy vorig jaar blijkt een kat in de zak voor HP. De automatiseerder schrijft 8,8 miljard dollar af in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2012. HP zegt ernstige onregelmatigheden in de boekhouding van Autonomy te hebben ontdekt en beweert dat de zoekmachinespecialist tijdens de overnamegesprekken een veel te rooskleurig beeld heeft geschetst van de financiële vooruitzichten. HP legde zo'n 11 miljard dollar voor Autonomy neer.
De overname van Autonomy was de grootste overname van een softwarebedrijf ooit door HP gedaan. De later weggestuurde topman Leo Apotheker wilde met de aankoop zijn belofte nakomen om een grotere speler te worden op het gebied van zakelijke software.
The Wall Street Journal meldt dat HP de Amerikaanse beurswaakhond SEC en de Britse fraudebestrijding heeft gevraagd een onderzoek te doen. Volgens de Amerikaanse zakenkrant waren er ten tijde van de aangekondigde overname in augustus 2011 al geruchten over ‘fuzzy accounting’ bij Autonomy. HP zou de overname snel hebben willen afronden omdat Oracle op de loer zou liggen om Autonomy over te nemen. Volgens Oracle was Autonomy echter veel te duur.
HP heeft tot twee keer toe een audit laten uitvoeren (door Deloitte en Kpmg), maar er kwamen geen onregelmatigheden in de boekhouding aan het licht. Autonomy-topman Mike Lynch, die HP afgelopen mei verliet, heeft dit ook altijd met kracht ontkend. Maar nadat hij weg was meldde zich een klokkenluider bij het topmanagement van HP, aldus de krant.
Miljarden aan afschrijvingen
Ondanks deze kat in de zak deed de softwaredivisie het in het op 31 oktober afgesloten gebroken boekjaar 2012 het nog het beste van alle divisies. HP rapporteerde een groei van de omzet uit software met 14 procent. Andere divisies, zoals die rond de verkoop van pc’s en printers, de server-, netwerk- en opslagactiviteiten en de dienstentak, zagen hun opbrengsten het afgelopen boekjaar fors dalen. Over het gehele boekjaar realiseerde HP een omzet van 120,4 miljard dollar, een daling van 5 procent in vergelijking met de omzet van 127,2 miljard dollar uit het boekjaar 2011.
Ook schreef de automatiseerder over de afgelopen twaalf maanden dieprode cijfers: 12,7 miljard dollar verlies tegenover een winst van 7,1 miljard dollar in het boekjaar 2011. HP schreef naast de 8,8 miljard dollar op Autonomy ook nog miljarden af op andere overnames: 1,2 miljard af op de goodwill van het vroegere computerfabrikant Compaq en 8 miljard dollar op EDS (de dienstendivisie). Daarbovenop kwam nog een herstructureringspost van 2,3 miljard dollar. HP kondigde eerder dit jaar een reorganisatie aan, waarbij het de komende twee jaar 29.000 banen wil schrappen.
Reddingsplan
Topvrouw Meg Whitman beweert dat HP blijft investeren in innovatie, verkoop en marketing, het dienstenaanbod rond cloud computing, beveiliging en big data, software en hardware (met name zware servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur). Zij noemde dit voor HP zware boekjaar ‘het eerste jaar van een meerjarige reis om HP er weer bovenop te helpen.’
Dat wordt een flinke claim richting Deloitte en KMPG zou ik zeggen. Als dergelijk zware jongens dit soort steken laten vallen dan wordt het tijd voor een pak voor de broek.
Krijg een Baan gevoel bij dit Autonomy debacle.
Meerjarige licenties ovk-en ‘naar voren halen’, het kan ook zomaar bij ML’s voormalige geesteskind gebeurd kunnen zijn. De klokluider biedt wellicht later uitsluitsel.
Het lijkt erop dat Apotheker’s enige doel was HP ten gronde te richten..
Hoe kon zo’n incapabele man het zo ver schoppen…? Dat HP hier zo makkelijk in mee ging, maakt het in mijn ogen een onbetrouwbare partner.. En voor die 10 maanden, waarin HP’s aandeel 40% aan waarde verloor, kreeg hij dus 26 miljoen, inclusief ‘performance bonus’ (hoe is dit mogelijk, neem je jezelf als raad van bestuur dan nog wel serieus..)
’t Is denk ik ook niet voor niets dat het met Cisco UCS en Oracle zo goed gaat..
Zonder de territoriumdrift van HP, lees geen overname EDS en Autonomy, was 16.8 miljard in de pocket gebleven. Daar kun je de slechte cijfers van 2011 veel beter mee opvangen, hoef je (nog) geen 27.000 man de wacht aan te zeggen en had de 2.3 miljard dollar herstructureringspost voor 2012 ook niet uitgegeven hoeven worden. Een totaal verschil van 19.2 miljard dollar, een bijna niet te bevatten bedrag, en we hebben het hier alleen over 2012. Een wellicht beter, lees gedegen, onderzoek door Deloitte en KPMG, had dit HP mogelijk kunnen besparen. Een groot aantal van de 27.000 scheidende werknemers had dat zeker in veel dank afgenomen.
Waar is de tijd gebleven dat we een goede due dilligence lieten uitvoeren? Of is dit gebeurd? Bij het laatste ben ik wel nieuwsgierig welke partij dit is geweest…
Ik heb mijn Gouden handdruk van HP verzilverd en 9500 aandelen HP gekocht tegen $12,00
No risk no fun 🙁