De brand in Rotterdam van afgelopen april bij Vodafone is mede debet aan de teruggelopen omzet en winst in het eerste half jaar van het gebroken boekjaar 2012/2013. De omzet van Vodafone Nederland zakte in vergelijking met de eerste zes maanden van 2011/2012 met 10,1 procent naar 812 miljoen pond (ruim één miljard euro). De operationele winst zakte van 181 miljoen naar 139 miljoen pond. Naast omzetderving door de brand kampte het telecombedrijf met teruglopende inkomsten uit mobiel bellen en sms'en en uit het onderling verrekenen van doorverbindkosten.
Het beeld over de eerste zes maanden van het boekjaar 2012/2013 – de periode april tot en met september 2012 – dat Vodafone voor Nederland zelf naar buiten brengt, wijkt hier overigens van af. De Nederlandse vestiging stelt dat de omzetdaling (-1,9 procent tegenover wereldwijd -7,4 procent) wel meeviel, terwijl uit de cijfers van de Engelse holding een daling van zo’n 10 procent te zien is: van 903 miljoen pond in het eerste half jaar van 2011/2012 naar 812 miljoen pond in de eerste zes maanden van 2012/2013. Van de omzet van 812 miljoen pond komt 756 miljoen pond uit telecomdiensten en 56 miljoen pond uit hardware.
Een woordvoerder verklaart dit verschil in percentage door er op te wijzen dat voor Vodafone Nederland een daling van de operationele omzet uitgangspunt is. Dat zijn de opbrengsten gecorrigeerd voor een aantal factoren, waardoor de groeivergelijking met het jaar daarvoor beter te maken is. Denk daarbij aan wisselkoersverschillen tussen de euro en het Britse pond, desinvesteringen en overnames en aanpassingen in tarieven die operationele onderdelen van Vodafone elkaar in rekening brengen.
Contrast
Desalniettemin is het beeld dat Vodafone Nederland schetst positiever dan het beeld wat de moedermaatschappij van de Nederlandse prestaties geeft. Volgens de Nederlandse directie bleven de inkomsten uit mobiel bellen en sms’en weliswaar achter, maar kon het bedrijf deze terugval deels compenseren door het toenemend mobiel internetten in binnen- en buitenland. Ook wist het bedrijf het aantal aansluitingen te verhogen naar 5,34 miljoen, 1,5 procent meer dan in het eerste halfjaar van het vorige boekjaar. Van de klanten is 34,3 procent prepaid. Het telecombedrijf beweert zijn aandeel verder te hebben verstevigd op een markt die een dalende trend in zowel omzet als aantallen aansluitingen laat zien.
In het groepsverslag staat juist dat Nederland naast Groot-Brittannië de landen zijn waar het met name in het tweede kwartaal het meest tegenviel, tegenover Turkije en Duitsland als de positieve uitschieters in de Vodafone-regio Noord- en Centraal-Europa. Volgens de groepsdirectie moeten de oorzaken van de Nederlandse omzetdaling voornamelijk gezocht worden in de impact van de grote brand die 4 april in Rotterdam uitbrak in een gebouw van het Vodafone-onderdeel Switch en het netwerk dagenlang platlegde, en in de daling van de opbrengsten uit het in rekening brengen van de doorverbindkosten door telecompartijen onderling.
Miljoenen daling
De zegsman van Vodafone Nederland kon niet aangeven hoe groot de omzetdaling per oorzaak is geweest, maar dat beloopt in ieder geval in de miljoenen. In juli kondigde het telecombedrijf aan zijn plannen voor netwerkinnovatie in Nederland versneld uit te voeren en daarin fors te investeren.
Het Britse telecomconcern heeft het afgelopen half jaar in totaal ruim 1,9 miljard pond verlies geleden, tegenover een winst van 6,6 miljard pond een jaar geleden. Het bedrijf had vooral last van de slechte economische omstandigheden in Spanje en Italië. Vodafone schreef daardoor in die landen zo’n 5,9 miljard pond af. De omzet van Vodafone wereldwijd ging met 7,4 procent omlaag naar 21,8 miljard pond, daar waar het een jaar geleden in dezelfde periode nog een omzet wist te behalen van 23,5 miljard pond.
Uit het artikel: De brand in Rotterdam van afgelopen april bij Vodafone is mede debet aan de teruggelopen omzet en winst in het eerste half jaar.
Kennelijk had adequate beveiliging op gebracht…. Los hiervan is het nog niet duidelijk wel maatregelen, redesign van het netwerk, verdergaande redundancy men nu wel genomen heeft…