Directeur Almar Wimer Siebenga verlaat na negen jaar zijn post bij de ict-samenwerkingsorganisatie van de gemeenten Harlingen, Littenseradiel en Súdwest-Fryslân, ISZF. Sinds de oprichting in 2004 was Siebenga directeur. ISZF verkeert in zwaar weer door het uittreden van de gemeenten Gaasterlân-Sleat en Lemsterland.
Aanleiding voor het opstappen van Siebenga is het besluit van de gemeenten Gaasterlân-Sleat en Lemsterland om uit het samenwerkingsverband te treden. Deze stap heeft grote organisatorische gevolgen voor het samenwerkingsverband ISZF.
Het ISZF-bestuur schrijft over het vertrek van Siebenga: ‘In dit kader zijn het bestuur van het ISZF en de heer Siebenga tot de conclusie gekomen dat de toekomst van de heer Siebenga na negen jaar nu buiten het ISZF ligt.’
Het ISZF is in 2004 opgericht als een Gemeenschappelijke Regeling op het terrein van ICT, met in eerste instantie als deelnemers Littenseradiel, Nijefurd, Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Bolsward en Wûnseradiel. Later sloot ook Harlingen zich aan.
Uittreding
Per 1 januari 2011 is de gemeente Súdwest-Fryslan, inclusief de voormalige gemeenten Sneek en Wymbritseradiel aangesloten bij het ISZF. Per 1 januari 2014 treden de gemeenten Gaasterlân-Sleat en Lemsterland formeel uit ISZF. Feitelijk wordt de dienstverlening aan deze gemeenten al op 1 januari 2013 gestaakt.
Door de uittreding van de gemeenten moet de samenwerkingsorganisatie 450.000 euro bezuinigen. Dat gebeurt door het aantal personeelsleden te verlagen met zes zogeheten voltijdseenheden, op een totaal van 34,1. De betrokken medewerkers zouden overgaan naar de nieuwe gemeente De Friese Meren. Een risico is dat daarbij essentiële kennis en vaardigheden voor ISZF verloren gaan, stelt interim-directeur Robert Biemans in een bestuursstuk over de begroting voor 2013. Dat verlies zou dure inhuur noodzakelijk kunnen maken.
Afkoopsom
Ook kunnen niet alle kostenposten al in het eerste jaar in lijn worden gebracht met de nieuwe omvang van de organisatie. Zo blijven de kosten van glasvezelverbindingen gelijk, net als die voor de huisvesting van het samenwerkingsverband in Bolsward.
Afgesproken is dat de achterblijvende gemeenten de eerder vastgestelde bijdrage aan het samenwerkingsverband blijven betalen. De vertrekkende gemeenten compenseren de achterblijvers met een afkoopsom van 1,15 miljoen euro.