Inmiddels zijn er al meerdere stukken geschreven over Windows 8. De voordelen en nadelen zijn ook al beschreven en ook enkele experts hebben hierover iets op tv gezegd. Graag wil ik mijn ervaringen delen met Windows 8 tot nu toe, als gebruiker en of je Windows 8 zou moeten gebruiken of overslaan.
Ongeveer een maand geleden heb ik op mijn bestaande laptop, een i3 met 4GB ram Windows 8 geïnstalleerd. Dus geen touch screen, maar een standaard laptop. Ondanks dat de meeste it-technici mij een clean install aanraadden, had ik toch besloten een upgrade uit te voeren, aangezien ik deze ervaring wilde hebben. Na de officiële software te hebben gedownload, begon ik de installatie. Dit ging erg gemakkelijk. Ik heb niet de tijd opgenomen, maar dit ging vrij snel voor mijn gevoel (ondanks dat ik vrij ongeduldig ben). Daarna kon ik zonder problemen inloggen op ons netwerk en alles werkte goed, printers, network mapping en mijn data waren nog gewoon beschikbaar.
Configuratie
Voor mij begint daarbij mijn Windows 8 ervaring pas. Naast Windows 8 gebruik ik ook een Windows Phone 7.5 en heb ik meerdere Microsoft live-id’s , waaronder ook mijn hotmail/outlook.com en Skydrive account. Door nu mijn account te koppelen aan Windows 8 werden gelijk de tiles aangevuld met contacts, fotos, agenda en Skydrive vanuit mijn privé account. Daarna koppel ik mijn Twitter en Facebook account toe. Ook hiermee worden mijn contacts verder aangevuld. Kortom de combinatie van privé en zakelijk worden perfect samengebracht door Windows 8. Voorbeeld is dat als je via Facebook een direct message ontvangt en deze daarna binnenkomt via de tile/app Messaging. Dus niet meer onnodig naar Facebook gaan, maar snel reageren en doorgaan met waar je mee bezig was.
Gebruik
Bovenstaande is eigenlijk nog niet eens zo spannend en eerlijk gezegd kunnen meer producten dit toch wel en ook al eerder. Met je Google account neem je ook altijd je instellingen mee, als je dit wilt. Maar het gebruik is voor mij echt doorslaggevend. Mijn ervaring met Windows gaan terug naar Windows 3.11. Dus kan je wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben. Eerst moest ik nog even wennen aan de nieuwe interface en het schakelen tussen de nieuwe interface en de oude. De aan en uitknop kende ik al vanuit de ervaringen met de Consumerreview versie op een tablet. En eerlijk gezegd vind ik deze niet moeilijker of makkelijker dan wat ‘we al jaren kennen. Maar het snel schakelen en opstarten van applicaties vanuit de tiles is ideaal. Dit geldt trouwens ook voor ‘oude’ applicaties. Het opstarten van de pc gaat sowieso zoveel sneller. Binnen tien seconden kan ik inloggen. Dit duurde altijd veel langer met Windows 7. Voor mijn gevoel is Windows 8 ook sneller dan Windows 7.
Soms wordt me de vraag gesteld of ik terug zou willen naar Windows 7, dan kan ik maar één antwoord geven: Absoluut… niet. Voor mij heeft Windows 8 als gebruiker zoveel toegevoegde waarde door zijn sneller gebruik en toegankelijkheid. Ik zou daarom ook aanraden Windows 8 niet over te slaan, maar vooral te gaan gebruiken. Ook op traditionele pc’s!
Inmiddels gebruik ik ook Office 2013 RC om de volledige ervaring van deze twee op te doen. Volgende maand zal ik hier mijn ervaringen met jullie delen.
“Voor mij begint daarbij mijn Windows 8 ervaring pas. Naast Windows 8 gebruik ik ook een Windows Phone 7.5 en heb ik meerdere Microsoft live-id’s , waaronder ook mijn hotmail/outlook.com en Skydrive account”
Gezien u al die dingen gebruikt, heeft Windows 8 nut en pluspunten voor u. Maar ik twitter niet, probeer facebook te ontlopen, heb geen WP smartphone en gebruik mijn Live ID zelden.
Dat in combinatie met een onhandige GUI (gemaakt voor mobile touchscreens) maakt het product compleet overbodig en met SSD schijven start Windows 7 sowieso al direct.
Maar ik kan er in komen dat als je een boel dure microsoft gadgets hebt, het erg nuttig is.
Draai nu ongeveer een maand Windows 8 op een desktop, gewoon om te kijken of er nieuwe
functionaliteit is toegevoegd aan het OS. En of het soepel draait en snel start.
Ik moet zeggen het OS draait bij mij snel en soepel
In eerste instantie vond ik die Tiles net lego blokken en deed het mij wat kinderlijk aan.
Moet zeggen dat ik er nu langzaam aan begin te wennen.
Tiles gebruik ik voor snel overzicht te krijgen van nieuwsfeiten , en schakel dan over naar bureaublad.
Ik denk dat het vooral een gevoelskwestie is, welk OS je draait.
Zou ik de Tiles missen als ze er niet waren , ik denk van niet.
Al snap ik wel waar microsoft naar toe wil, meer aandeel in de tablet en phonemarkt.
Ik denk ook dat ze daarin gaan slagen, want een tablet met windows 8 pro erop geeft mij meerwaarde gezien de ervaringen die ik heb met ipad en android tablets.
Zeker in het onderwijs waarvan veel applicaties gebruik maken van Flash, Java en Silverlight.
Heel veel mensen hebben die apparaten tegenwoordig al op zak en thuis, en wat is nou fijner
voor de normale gebruiker als al deze apparaten dezelfde GUI hebben.
Computable kent een al een lange historie als het gaat over de vermenging van redactionele artikelen en advertorials.
Bovenstaand stuk is daar weer een duidelijk voorbeeld van gelet de relatie tussen betrokken bedrijven.
Ik begrijp dat je enthousiast bent van de product set van Microsoft.
Maar zou je ook een inschatting kunnen maken van de voordelen voor iemand die op dit moment gebruik maakt van Windows 7, Google Apps en een Android/IOS/BlackBerry phone?
Waarbij dan ook wordt gewerkt in combinatie met social media als Facebook, Twitter en LinkedIn.
Ik heb mijn twijfels of er in een dergelijke setting veel voordeel te halen is uit de inzet van Windows 8 en een Windows phone. Maar laat me graag bijpraten door een ervaringsdeskundige. 🙂
Ter illustratie hieronder een overzicht van de spullen die ik op dit moment in gebruik heb:
Een laptop en een desktop – beiden voorzien van Windows 7 en Office 2010. De desktop heeft meer rekenkracht. En wordt vooral gebruikt om beeldmateriaal (foto’s en video’s) te bewerken.
Als phone gebruik ik een BlackBerry bold. En tot slot nog een Asus Transformer (TF101) als e-reader van o.a. een plaatselijk dagblad, RSS feeds, PDF’s en e-books.
De belangrijke bestanden van de laptop en desktop worden ge-backup-ed naar een Windows 2003 server met Sync Center van Windows 7.
Aangevuld met Calibre om allerhande gedigitaliseerd leesvoer op de Asus Transformer te krijgen.
Google apps gebruik ik om zaken als agenda, contacten, taken en notes up to date te houden over alle 4 de eerder genoemde devices.
Voor de BlackBerry is dat aangevuld met de BIS service van mijn mobiele provider.
Voor de laptop en desktop is dat aangevuld met gSyncIT. Op deze manier omzeil ik het gebruik van de sync software van Google. Deze laatste resulteerde voor mij in een nauwelijks werkbare Outlook omgeving.
Denk niet dat er geld van hand tot hand is gegaan, het is in mijn ogen meer dat Fred zijn enthousiasme deelt in een artikel.
Voor mij zouden die tiles de grootste reden zijn om *niet* over te stappen op Windows 8 / Windows Phone 8. Als er 1 ding mij dwars zit zijn het al die afleidingen, maar wellicht kun je tiles ook standaard dood maken? Ik vind die nummertjes op iPhone apps al irritant omdat ik bijna niet de verleiding kan weerstaan om erop te drukken.
Overigens denk ik dat veel mensen wel Windows 8 gaan gebruiken, al is het maar omdat het gewoon meegeleverd wordt met nieuwe computers. Volgens mij zien er ook voornamelijk voordelen en nauwelijks nadelen.
Het streven om een zelfde ervaring te bieden over de verschillende devices heen vind ik briljant en op papier een winnaar, al heb ik nog wel wat twijfels. Een tablet gebruik ik (heel) anders dan een desktop PC. Door ze soort van gelijk te trekken heb je ook wel kans dat dit leidt tot compromissen.
Vanuit een ontwikkelaars perspectief en zakelijk perspectief biedt Windows 8 (maar vooral ook Windows 9) een zeer aantrekkelijk vooruitzicht. Develop once, deploy everywhere. Dit spreekt het bedrijfsleven in mijn ogen enorm aan omdat ze niet voor en IOS en Android en weet ik wat nog meer willen ontwikkelen, maar wel de rijke beleving willen bieden van Apps (versus de browser).
Er bestaat hiermee in mijn ogen de kans dat Microsoft opnieuw dominant wordt omdat bedrijven nu voordelen kunnen halen uit een Windows only strategy. Dus dat alle devices Windows draaien omdat dit veel voordelen biedt in beheer en compatibiliteit.
Heel interessant, zeker nu ook Azure een centrale plaats binnen Microsoft heeft gekregen.
Hierover nog een goed artikel: http://www.zdnet.com/so-what-will-tomorrows-microsoft-look-like-7000007502/
Juist als je met Windows 8 gewerkt heb, moet je je toch irriteren aan het feit dat je heel de tijd terug geworpen wordt in dat Metro scherm. Stel , je werkt in Outlook en opent een PDF aanhangsel. Dat ding opent full screen in dat Metro gedoe. Vervolgens kun je er niks mee, want je kan niet even tekst selecteren en plakken in iets anders. Je sluit hem dan dus maar af, en in plaats dat je weer terug in Outlook bent, zit je ineens in je Metro scherm. Hoe kan iemand nou beweren dat je het dus vooral moet gebruiken en dat het fijn werkt? Hetzelfde geldt trouwens voor plaatjes (JPG’s enzo)….
Bovenop alle genoemde voordelen zoals super snel opstarten en een prachtige verslavende interface, moet je vooral niet voorbij gaan aan de mogelijkheid om prachtige APPS te installeren uit de store. En daar zijn er intussen al aardig wat van, ook heel wat Nederlandse!
Ik begrijp, dat als je in staat bent een CDtje in het laatje van je PC te leggen en een licentie key kan invoeren, je dan in staat bent om een gefundeerd beeld van een software product weer te geven.
Het bevestigd wel de teloorgang van de automatisering in Nederland, maar zegt absoluut niets over Windows-8 !
Ik heb geen ervaring met Windows-8 en heb er aldus ook geen mening over.
Ik sprak gisteren met iemand die er meer kijk op heeft (zo’n type die windows helemaal van uit de cli inricht) en die vond de metro interface helemaal niets.
Op mijn vraag waarom werd mij vluchtig even W8 gedemonstreerd (wederom nietszeggend)
Mijn vraag is afgezien van het geweldige of vreselijke die metro interface waar alle artikeltjes over gaan, wat is er nu werkelijk aan Windows-8 verbetert ? Kenlijk zijn het slechts een handjevol die hard techneuten en hackers die daar enig kijk op hebben, van hen kreeg ik nochthans wel antwoord.
Ik dat geval kan ik mij voorstellen dat Windows8 in essentie enkel een cosmetische upgrade is.
Meer franje, meer beperkingen, en een andere interface maar nog steeds de zelfde windows.
De metro interface kan uitgezet met open-source tool ‘Classic Shell’. Met dit gratis tooltje zijn veel zaken aanpasbaar in W8. (overigens ook diens voorgangers)
bekende verbeteringen ten opzichten van W7:
– Windows RT versies
– Connected standby (pseudo slaapstand zoals bij smartphones)
– ingebouwde virus beveiliging
– snellere start (afsluiten plaatst systeem in S4 ACPI modus ipv S5)
– virtualiseren van opslag (inclusief redundante bestandsopslag)
– USB3.0 standaarddriver
– geintegreerde virtualiseerder in W8-Pro en hoger
– eenvoudige reparaties en diagnostic met optie OS terugzetten
– UEFI-modus bij GPT dragers
– beveiligde boot (dual-boot OS werkt niet meer)
– TPM vereist op tablets
Ik kan weinig begrip opbrengen voor de nagatieve reacties op het artikel. Wat een flauwekul om te stellen dat het om een vermenging van belangen gaat.
En wat is er mis mee als iemand constateert dat een update zonder problemen is verlopen en dat alles daarna nog gewoon werkt? Dat heb ik wel eens anders meegemaakt.
Ook ik ben tot nu toe heel tevreden over Windows 8. En ja, ik heb inderdaad ook een WP7 telefoon en was al gewend aan de tiles.
Ik hoef dus absoluut geen Windows 7 terug, hoewel ik daar ook heel tevreden over was.
Maar goed, iedereen mag zijn eigen mening hebben.