Politici en bestuurders bij de overheid hebben behoefte aan een bewegwijzering op ict-gebied, vindt het Overheidsforum, een denktank van it-bedrijven en adviseurs. Het forum denkt met het boek 'Perspectief van de publieke sector in 2020' zo'n leidraad te kunnen geven. Hierin worden de contouren van een toekomstige iOverheid geschetst. Het boek wordt overhandigd aan alle leden van de nieuwe Tweede Kamer. In het voorjaar van 2013 vindt er in Den Haag een debat plaats.
Er ligt een formeel verzoek bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om het boek te overhandigen aan de Tweede Kamer-leden, zegt Ab Frohwein. Hij is voorzitter/oprichter van OverheidscongresNL & Overheidsforum en in het dagelijks leven Director Strategy SAP Public Services. ‘Het liefst doen we dit middels een presentatie, maar er zijn ook andere wegen, zoals opsturen.’
Volgens Frohwein worstelen bestuurders in de publieke sector met het onderwerp ict. ‘Ze vinden het een moeilijk dossier. Wij willen ze helpen door te laten zien hoe je ict-ontwikkelingen kunt opnemen in discussies in bestuurlijke besluitvorming. Het gaat daarbij niet om ict als product, maar om het denken in bestuurlijke processen en wat de invloed van ict daarop is.’
Politieke agenda
Het eerste exemplaar van ‘Perspectief van de publieke sector in 2020’ is een aantal maanden geleden al overhandigd aan Liesbeth Spies, de toenmalige minister van BZK, tijdens een ‘captains diner’. Het Overheidsforum wil de discussie over de rol van ict bij de publieke inrichting van de samenleving levend houden. Het zoekt daarvoor naar nieuwe mogelijkheden, zoals het overhandigen van het boek (zie ook bij ‘Meer informatie’ onder aan artikel) aan de leden van de nieuwe Tweede Kamer en het organiseren van een debat met topbestuurders in het voorjaar van 2013. ‘We willen de ontwikkeling van de iOverheid op de politieke agenda blijvend positioneren’, benadrukt Frohwein.
Terugtrekkende overheid
Het Overheidsforum is opgericht door de organisatoren van het OverheidscongresNL, dat tien jaar lang bijeenkomsten organiseerde over overheid en ict. Het forum is een denktank met bestuursleden dien afkomstig zijn van Accenture, Associate Network Partners, Atos, Capgemini, Deloitte, IBM, Logica en SAP. Zij beogen met het boek ‘Perspectief van de publieke sector in 2020’ te laten zien wat de gevolgen zijn van internationale en nationale ontwikkelingen op het bestuurlijk informatiemanagement. Denk daarbij aan ict-onderwerpen als social media, cloud computing, beveiliging- en privacyvraagstukken, maar ook aan ontwikkelingen als een terugtredende en sterk bezuinigende overheid, de toenemende vergrijzing, de eurocrisis en de globalisering.
Vier redactieteams hebben op basis van interviews met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de overheid en diverse studies, waaronder een recent rapport over de iOverheid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), een aantal thema’s bij de kop gevat. Daarbij gaan ze onder andere in op de herinrichting van de Rijksdienst, de overheid als netwerksamenleving, de overstap van een elektronische overheid naar een informatiegestuurde overheid, meer interactie met burgers en bedrijven en de invoeren van het zaakgericht werken.
Andere rol ict
Het Overheidsforum gaat in het boek in op de veranderende rol van ict bij de overheid van een ondersteunende technologie naar een kernproces. Maar het ict-bouwwerk dat de afgelopen dertig jaar is opgebouwd, is kwetsbaar geworden. Dat blijkt vooral als de ict, of de ict-markt, faalt. De auteurs constateren dat voor een overgang naar een iOverheid, waarbij publieke diensten vanuit het perspectief van de gebruikers (burgers, ondernemers) moeten werken, nog veel te gebeuren staat. Nu de overheidsmiddelen sterk onder druk staan, moeten er innovatieve manieren ontwikkeld worden om efficiënter te kunnen werken en de kosten te verlagen.