Ricoh is net als in november 2011 de belangrijkste leverancier op de multifunctional-markt. In totaal zijn vier producenten verantwoordelijk voor 86 procent van de multifunctionals die worden gebruikt in Nederland. Met Océ zouden dit vijf bedrijven zijn, maar dit bedrijf werd overgenomen door Canon. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder circa vierduizend it-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.
Ricoh heeft met 31 procent het grootste aandeel. Multifunctional-systemen met het Canon-label vormen 15 procent van het totaal en staan daarmee op de tweede plaats. Samen met Océ, dat een marktaandeel kent van 13 procent en tot 1 oktober 2012 opereerde onder eigen naam, ligt het totale aandeel Canon op 28 procent. Xerox sluit met een aandeel van 14 procent de top drie.
Ten opzichte van een jaar geleden zijn de verschuivingen tussen de producenten beperkt. Ricoh en Xerox groeien met ongeveer 5 procent en ook Canon zag het aandeel flink groeien, maar Océ zag het aandeel met een vergelijkbaar percentage dalen waardoor de combinatie Canon/Océ uiteindelijk een kleine groei kende. Ook Sharp en Konica Minolta kenden een kleine groei in de afgelopen twaalf maanden.
High speed printers
Naast het gebruik van multifunctionals heeft Computer Profile ook het gebruik van high speed printers in kaart gebracht. Deze productieprinters, die boven de honderd pagina’s per minuut drukken, zijn in gebruik bij een kleine 9 procent van de bedrijfsvestigingen. Van alle high speed printers bij deze locaties is 28 procent afkomstig van Ricoh. Het gecombineerde aandeel Canon/Océ bedraagt 31 procent. Xerox is in deze markt goed voor 18 procent van de systemen en HP kent een aandeel in de installed base van high speed printers van 12 procent. Alle andere leveranciers kennen binnen de geïnventariseerde doelgroep een aandeel in de installed base van minder dan 4 procent.
In de figuur worden Canon en Océ nog apart gepresenteerd. Worden beide aandelen bij elkaar opgeteld, dan kent Canon in totaal een aandeel binnen het publiek domein van 32 procent, bij multinationals en Fortune 500-bedrijven 25 procent, bij national enterprises (250 tot 2500 medewerkers in Nederland) een aandeel van 24 procent en bij middelgrote bedrijven (vijftig tot 250 medewerkers) een aandeel van 38 procent.
Printers per locatie
Bij de in kaart gebrachte doelgroep, bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers op locatie, worden gemiddeld 33 printers per locatie gebruikt. Per branche verschilt dit aantal aanzienlijk. Om een goede vergelijking tussen de verschillende sectoren te kunnen maken, wordt het aantal printers per segment weergegeven per honderd werknemers. Dan blijkt dat het aantal printers in de afgelopen drie jaar licht is gedaald. Overall zijn er nu 12,4 printers per honderd werknemers. In 2009 was dit nog 13,2 printers op de honderd medewerkers.
Segmentatie naar werknemersklasse laat zien dat het aantal printers (per honderd werknemers) bij kleinere locaties duidelijk hoger is dan bij grotere bedrijfsvestigingen. In het segment vijftig tot honderd werknemers ligt het gemiddelde op 21, in het segment honderd tot tweehonderd werknemers op zestien, in het segment tweehonderd tot vijfhonderd op elf en vanaf vijfhonderd medewerkers op locatie op tien printers per honderd werknemers.