Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het applicatiebeheer voor vijf jaar in handen gelegd van Capgemini. Het contract kan worden verlengd met tweemaal één jaar. De waarde wordt geschat op ongeveer 100.000 uur per jaar; in totaal zo'n vijftig miljoen euro over vijf jaar. Capgemini zet Sogeti en de Kennis Management Groep in voor activiteiten die met kwaliteit, testen en vernieuwing te maken hebben. Concurrent Accenture trachtte de gunning nog tegen te houden middels een kort geding, maar de voorzieningenrechter stelde de ict-dienstverlener in het ongelijk.
Het applicatiebeheer wordt momenteel door externe medewerkers uitgevoerd. Via een aanbestedingstraject heeft het OM deze activiteiten nu belegd bij één partij. Naast regulier onderhoud gaat het om het ontwikkelen van nieuwe toepassingen die nodig zijn om de primaire systemen aan te laten sluiten op wetswijzigingen. De meeste applicaties bij het OM zijn gebaseerd op een Oracle-platform en Microsoft Sharepoint.
Bezwaar
Volgens een zegsvrouw vormt de uitbesteding het sluitstuk van de meerjaren-sourcingstrategie van het OM. Begin 2011 nam Atos al het infrastructuurbeheer voor vijf jaar op zich. Met de outsourcing van het applicatiebeheer streeft het OM naar lagere kosten en een verbeterde beschikbaarheid van de applicaties. Door het beheer in handen te leggen van één gespecialiseerde partij verwacht het te kunnen profiteren van prijs- en ontwikkelvoordelen op de markt.
Naast Capgemini was Accenture een van de vijf partijen die tijdens de aanbestedingsprocedure in de
eindfase meedongen naar de opdracht. De ict-dienstverlener eindigde in de rangschikking als tweede achter Capgemini, maar vocht deze notering aan. Het OM zou een ondeugdelijke gunningssystematiek hebben gehanteerd. De rechter vond dat Accenture daarin wel een punt had maar stelde tevens vast dat het bedrijf zijn bezwaar te laat had ingediend en wees de eis tot hergunning aan Accenture af.
Opheffen Ictro
In 2010 koos het OM ervoor om zich als mede-eigenaar terug te trekken uit het toenmalige Ictro (ICT van de Rechterlijke Organisatie). Het OM wilde op ict-gebied weer zelf aan de knoppen zitten en een einde maken aan de onwenselijk geachte situatie dat het zowel eigenaar als opdrachtgever was van het Ictro. Het OM koos daarbij voor het zoveel mogelijk uitbesteden van de standaard ict-zaken aan marktpartijen. Inmiddels werken bij de afdeling DVOM/Informatiebeheer ongeveer tweehonderd interne en externe medewerkers die zich bezig houden met gebruikersondersteuning, functioneel en technisch beheer, regie en ict-projectmanagement.
Het Ictro is opgegaan in Spir-IT, de ict-afdeling voor de Rechtspraak. De zegsvrouw van het OM laat desgevraagd weten dat de overgang van het technisch beheer van Spirit naar Atos nog niet geheel is afgerond. Volgens haar is het daarmee nog te vroeg om de voordelen van het splitsen en opheffen van Ictro goed te kunnen benoemen. ‘De komende jaren zal de onderliggende business case nauwlettend worden gemonitored’, benadrukt ze. Verder meldt zij dat het OM de ontwikkelingen rond het programma van de Compacte Rijksdienst en de ontwikkelingen op ict-gebied volgt.
De werkplekken bij het OM zijn sinds de migratie naar het Atos rekencentrum ongelofelijk traag. Daarnaast is de stabiliteit ver te zoeken.
Volgens de zegsvrouw van het OM is “de overgang van het technisch beheer van spir-it naar Atos nog niet volledig afgerond. Dus is het nog niet mogelijk om de voordelen van het opheffen en splitsen van spir-it goed te kunnen benoemen”
Beste zegsvrouw en beslissers in deze materie: kom eens uit je luie stoel en ga eens aan de gebruikers in het veld vragen wat ze van de outsourcing naar Atos vinden.
Dat zou wel eens heel vies kunnen tegenvallen.
Vervolgens ga je.ook nog het extern applicatiebeheer outsourcen!
Vreemd…. Over het algemeen stoot een ezel zich nooit twee keer aan dezelfde steen….
Misschien zijn ze bij OM niet zo slim als ezels.
Ik zie een gezonde ontwikkeling en nieuwe kansen.
Optredende performance problemen zie ik overal als verschijvingen in eisen en wensen op enig moment door de vragende partij t.a.v. o.a. data transmissie en data presentatie.
OM als dom bestempelen vind ik geheel ten onrechte.