Binnen drie jaar zal het nieuwe werken (hnw) de dagelijkse realiteit zijn bij 66 procent van de (middel)grote bedrijven in Nederland. Ook blijkt thuiswerken volledig geaccepteerd: bij maar liefst 94 procent van de bedrijven is thuiswerken nu toegestaan. Bring your own device (byod) in het kader van het nieuwe werken blijkt onder ict-professionals minder populair dan gedacht. Dit alles blijkt uit onderzoek van leverancier van mobiliteitsproducten ErgoDirect International en adviesbureau Veldhoen+Company.
Uit het onderzoek van ErgoDirect International en Veldhoen+Company komt naar voren dat van de Nederlandse bedrijven 19 procent hnw reeds heeft geïmplementeerd, 29 procent midden in de uitrol daarvan zit en 18 procent hnw binnen drie jaar zal invoeren. Bijna de helft van de ondervraagde 435 ict-, hr- en facility-professionals ziet ‘grotere flexibiliteit voor mens en organisatie’ als belangrijkste doel van de invoering van het nieuwe werken. Van de ict-professionals is zelfs 58 procent deze mening toegedaan. Op plek twee en drie volgen de doelen ‘efficiënter werken’ en ‘gezondheid en welzijn van medewerkers’. Echter, deze laatste twee hnw-doelen blijven bij Nederlandse bedrijven in de praktijk onderbelicht als het op thuiswerken aankomt.
Thuiswerken
De verantwoordelijkheid voor de thuiswerkplek blijkt volledig bij de medewerker zelf te worden neergelegd en is niet of nauwelijks officieel belegd in de organisatie. Zo meldt slechts 3 procent van de ondervraagden dat zijn afdeling e inrichting van een (comfortabele en efficiënte) thuiswerkplek in zijn takenpakket heeft. Hoewel bijna alle bedrijven in Nederland thuiswerken toestaan (94 procent), is dit slechts in een kwart van de gevallen formeel geregeld via een regeling ter ondersteuning of tegemoetkoming van kosten voor de thuiswerkplek.
Thuiswerken is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor de verdere uitrol van het nieuwe werken in Nederland, aldus het onderzoek. Zo blijkt een ruime meerderheid van de ondervraagde professionals (57 procent) geen enkel zicht op de kwaliteit van de thuiswerkplek te hebben. En is dit wel het geval, dan beoordeelt maar één op de acht van de ondervraagden deze werkplek als ‘goed’. Toch vindt een grote meerderheid (59 procent) dat een thuiswerkplek aan dezelfde eisen moet voldoen als een werkplek op kantoor. Het is zeer waarschijnlijk dat de thuiswerkplek hierdoor in veel gevallen comfortabeler en efficiënter kan worden ingericht. Ondanks het ontbrekende inzicht in de thuiswerksituatie vindt net aan de helft (52 procent) wel dat thuiswerkers productiever zijn dan mensen die op kantoor werken.
Ict-infrastructuur
Onder ict-professionals zijn meer tegenstanders (41 procent) van volledige keuzevrijheid in hardware dan voorstanders (34 procent), blijkt uit de antwoorden op de vraag of invoering van byod bij hnw past. Tevens vindt 6 procent van de ict-professionals dat de ‘wensen van de gebruiker’ het belangrijkste criterium zijn bij de aanschaf van hardware. De ict’er acht criteria als ‘kwaliteit’ (29 procent) van de hardware, de ‘specificaties’ (26 procent) en ‘connectiviteit met andere hardware’ (20 procent) veel belangrijker. Volgens bijna de helft van de ondervraagde ict’ers (49 procent) is de ‘ict-infrastructuur’ het belangrijkste gereedschap van een nieuwe werker, gevolgd door de ‘werkplek’ (33 procent). De ‘computer’ zelf komt in dit kader pas op plek drie met 16 procent.
Ik ben wat terughoudend om direct de resultaten van het onderzoek als waar aan te nemen. Ik twijfel aan de representativiteit van het onderzoek omdat ik de onafhankelijkheid niet kan vaststellen.
Ik zie macro-economische factoren (algehele economische neergang) niet genoemd in het onderzoek die wellicht van invloed zou kunnen zijn op de resultaten.
Ook zie ik niet de psycho-sociale motieven in het artikel terugkomen.
Mijn advies is wees nuchter en bepaal eerst de requirements copafijth-breed (voordat het bedrijf zich daadwerkelijk inlaat met HNW).
Zie mijn blog http://www.kwalitisme.nl/?p=4003 over de verschillen tussen IT en de gebruikers als het gaat om BYOD, en over het Nieuwe Werken denk ik het volgende: http://www.kwalitisme.nl/?p=4072.
Kern is dat het 2 verschillende dingen zijn, en dat noch BYOD noch HNW iets is wat vanuit IT bedacht moet worden: het zijn organisatorische zaken waarvoor eerst de organisatie cultuur aangepast moet worden, en pas aan het eind bepaald moet worden hoe IT dat gaat faciliteren.