De Hackett Group heeft een interessant onderzoek gepubliceerd over de toekomst van offshoring. 4700 bedrijven met een omzet van 1 miljard dollar of meer werden onderzocht. De onderzoekers verwachten dat in 2016 2,3 miljoen banen offshore verplaatst zijn vanuit de VS en Europa.
Tegelijkertijd zal de EU in 2015 een tekort van zevenhonderdduizend mensen in it hebben. 90 procent van alle banen zullen een it gedeelte bevatten. De it-sector groeit snel omdat bedrijven meer afhankelijk worden van it-systemen. Bedrijven zullen dus snel geneigd zijn banen offshore of nearshore te verplaatsen.
De vraag is hoe ver offshoring kan gaan? Zullen er altijd meer banen zijn die offshore verplaatst kunnen worden? De Hackett Group verwacht dat dit verplaatsen zal verminderen vanaf 2014 en dat het een tiental jaar later tot stilstand komt. In 2022 verwachten zij dat alle banen die verplaatst kunnen worden, ook offshore verplaatst zullen zijn.
Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven meer ervaring opdoen met offshoring en dat ze op basis van die ervaring meer werk kunnen organiseren met een wereldwijd personeelsbestand. Ik vraag me af hoe snel dit echter zal gaan. De afgelopen zes jaar ben ik betrokken geweest bij offshore en nearshore it outsourcing. Ik zie dat de VS veel meer en veel makkelijker outsourced terwijl Europeanen heel gereserveerd zijn en nadenken over taal en cultuurverschillen.
De laatste zes jaar heb ik it outsourcing veel ‘normaler’ zien worden. Maar ik denk dat Europa de grootste groei nog door moet maken in de komende 10 jaar. Ik hoop dat Europese bedrijven veel meer zullen gaan outsourcen, zoals de Hackett Group voorspelt. Maar ik denk niet dat dit snel genoeg zal gebeuren om het gat van zevenhonderdduizend mensen op te vullen.
Gewoon wat meer adopteren van cloud computing, dan heb je offshoring minder nodig.
En voor NL; steek meer geld in het creëren van schaalbare cloud (computing) diensten, dan maak je banen en genereer je geld die anders naar het buitenland verplaatst.
Ehhh, hebben we het nu over offshoren of outsourcen? En wat moet Europa nu precies meer gaan doen? Niets geleerd van de crisis, die Hugo…
Lang leve Henri!