Voordat ik in ga met mijn opiniërend betoog op de polarisatie tussen oud en jong gebaseerd op onder andere leeftijdsdiscriminatie, vraag ik me af of de door mij gesignaleerde trend nu werkelijk een trend is of dat ik persoonlijk lijd aan paranoia of dat mijn beoordelingsvermogen nu na al die jaren mij in de steek heeft gelaten? Ik roep daarom iedereen op om na het lezen van dit artikel met ongezouten maar respectvolle meningen te komen om nu eens de angel uit het echte probleem te halen. Of is het daadwerkelijk zo dat de ‘oudjes’ inflexibel en te duur zijn om maar eens een vooroordeel te noemen!
Wereldwijd bevinden we ons in een crisis en de politiek kondigt voor de komende jaren keiharde structurele en zware bezuinigingen aan op allerlei gebieden. Dit treft alle bedrijfstakken en dus ook de conjunctuur gevoelige ict. De werkloosheid grijpt enorm om zich heen onder alle leeftijdsgroepen. De teller staat inmiddels op ruim 6 procent en gaat maar door. De sociale druk neemt toe en dit leidt tot sociale onrust en nieuwe ongewenste ontwikkelingen zoals de polarisatie tussen oud en jong. Het is geen toeval dat Henk Krol de Ouderenpartij heeft opgericht en het is niet voor niets dat deze partij in één keer drie zetels heeft gekregen uit het niets.
Niet alleen de krapte in de arbeidsmarkt leidt tot tegenstellingen, maar ook de gegroeide verschillen in het kapitaalbezit bij jong en oud leidt tot spanningen en kritiek bij jongeren. Bovendien, zo wordt het hier en daar door de jongeren gevoeld, krijgen zij de rekening gepresenteerd zoals de verzwaarde hypotheekeisen en verhoging van de pensioen leeftijd. Deze gepresenteerde rekening is volgens sommigen te wijten aan het luxueuze leven dat de oude garde tot op heden heeft geleid. Maar is dit allemaal waar! Tot zover de beschouwende inleiding.
Verontrustende trend
Vooral in de social media maar ook in de pers signaleer ik een verontrustende trend van toenemende spanningen. Deze polarisatie is allesomvattend, maar is in de ict-branche nog heviger. Juist in de ict-branche, omdat daar de kennis veel eerder vervliegt dan in andere branches en daardoor is het onderscheidend vermogen tussen jong en oud veel kleiner. Ja, leeftijdsdiscriminatie bestaat al jaren maar de vorm die het nu gaat aannemen is grootschaliger geworden en harder, mede door de verdergaande individualisering.
Onze Oosterburen moeten dezelfde crisis bezweren maar zetten met z'n allen de schouders onder de aanpak van het wereldwijde crisisprobleem. En zie het eerste resultaat! De economische groei is licht toegenomen.
Het vingerwijzen, zwartepieten en korte termijn denken in Nederland is zeer verontrustend en zeker niet productief. Het vergroten van tegenstellingen leidt alleen maar tot meer onderlinge weerstand. Naar mijn mening kunnen jong en oud veel van elkaar leren en we moet elkaar gaan stimuleren tot het leveren van meer creativiteit en productiviteit. We moeten ons nu gaan focussen om nog harder te werken zodat we onze leidende positie, ook in de ict, behouden of verstevigen. Dat we trots zijn op ons Nederlanderschap.
Generaties voor ons, in tegen- en voorspoed, hebben veel bereikt. We worden onder andere geroemd om onze handelsgeest en kennis van de landbouw. Laten we dit continueren en kijken hoe we in de ict elkaar kunnen helpen. Immers ict zal en blijft in een kenniseconomie de economische motor zijn achter veel organisaties. Weliswaar wordt in de toekomst ict een gewoongoed en een vanzelfsprekend onderdeel van elke organisatie, maar het blijft belangrijk.
Creatiever denken
Daarom dienen oud en jong of werkgevers en werknemers eens creatief na te denken hoe zij met vereende krachten verder kunnen komen en niet vervallen in zinloze dialogen die leiden tot leeftijdsdiscriminatie. Bedenk dat een aangewakkerde polarisatie vervelende lange termijn effecten sorteert (kerk en godsdienst, etnische tegenstellingen) terwijl wellicht over een paar jaar de crisis weer voorbijtrekt! We hebben elkaar nu maar ook in de toekomst hard nodig.
Ik kan werkgevers niet geheel ongelijk geven, als ik kijk naar de oudere werknemers in ons bedrijf dan zie ik vaak dat die 30 jaar lang gewerkt hebben op een onderdeel. Als jij genoeg ervaring en kennis (evt middels certificaten, zoals meerdere ccie of mcse titels) naar de tafel weet te brengen, dan kan ik me niet voorstellen dat een bedrijf jouw niet aanneemt. Je zal en moet jezelf dagelijks blijven ontwikkelen en het word wellicht lastiger als je wat ouder bent, maar leren kan iedereen. zeker tot aan je 50e. Het kan wellicht zijn dat ik nog te weinig ervaring hier in heb, ikzelf ben achter in de twintig, maar heb al wel door dat als ik mezelf niet dagelijks verder ontwikkel, ik later in veel moeilijkheden terecht kan komen.
Natuurlijk wordt er belachelijk veel gediscrimineerd op leeftijd(en andere aspecten)…..Maar ja, dat is gewoon een feit. Veel bedrijven roepen dat ze volgens het Rijnlands model handelen(Mensen zijn het ‘goud’ van de organisatie) maar in de praktijk gaan ze voor het Angelsaksische bedrijfsmodel(zoveel mogelijk pecunia voor de aandeelhouders) Vraag is, hoe je hier als oudere jongere mee dealt. Mijn tips(en eigen ervaringen) zijn:
– blijf in ‘beweging’, doe zoveel mogelijk gevarieerde ervaringen op
– durf over te stappen naar andere functies en organisaties
– stop nooit met leren en blijf jezelf voortdurend ontwikkelen
– weet waar je kwaliteiten en tekortkomingen liggen
– ontwikkel vooral je ‘kernkwaliteiten’ verder
– doe aan ‘personal branding’ en onderscheid jezelf van de ‘rest’
– bouw een netwerk op en gebruik dit bij sollicitaties
– denk na over jouw USP’s en kijk hoe deze waarde toevoegen aan jouw toekomstige werkgever.
succes……!
Weinig spannende reacties, al kan ik die van John van Beem volledig onderschrijven.
Met ‘onderscheiden’ moet je jezelf dan ook echt onderscheiden, dus niet de zoveelste met een heel scala een MSCE/Cisco of andere certificaten, maar met pracktische ervaring en kennis.
Ik kom nog teveel lui (alle leeftijdscatagorieen) tegen wiens technische kennis nauwelijks boven dat van een handig buurjongetje uitkomt.
Verder is het voor HRM natuurlijk erg moeilijk om kwaliteiten te beoordelen, vooral als die niet middels niets zeggende certificaten aangetoond kunnen worden (bij computable lukt dat ook nog steeds niet getuige de beoordeling van de reacties).
Wil je dus als ouwe knar aan de bak kunnen dan zul je echt iets in huis moeten hebben. Het is niet eerlijk maar wel een feit.
Reacties van jongeren (30) no offence maar die neem ik in deze weinig serieus, want niemand wordt afgewezen omdat hij/zij te oud is maar omdat ze overgekwalificeerd of ondergekwalificeerd zijn, omdat ze na 30 jaar niet voldoende ervaring hebben (een joch van 25 heeft dat kenlijk wel) verkeerde opleiding, verkeerde woonplaats, verkeerde kleur haar, past niet in het team… maar NOOIT… echt NOOIT omdat ze te oud zijn, hoe durf je zo te stellen !
Pas als je die ervaring hebt gehad mag je mee discussieren.
(Zelf als veertiger overigens weinig last van)
Verder kan ik op basis van praktijk ervaring het lijstje van Pradiep Bissumbhar wel enigzinds aanpassen
1. jongeren bezitten vaak actuele kennis
– Helaas, de meesten kennen een apentruuk, kennis ontbeert veelal.
Niet hun schuld hoor, ga eens bij het onderwijs kijken.
2. Ze zijn betaalbaar
– zie punt 1 pay peanuts get monkeys
3. ze zijn kneedbaarder
– Jongeren zo mak als een lammetje… ik welke tijd leef jij ?
4. ze hebben nagenoeg geen vooroordelen over het bedrijf
– hebben ouderen ook niet. wel hebben ze op basis van veel kennis/ervaring vaak kritiek over mistanden. als dat niet toegestaan is dan heb je idd een punt.
Het is (kenlijk) crissis en zowel voor ouderen als jongeren is het lastig een baan te vinden.
@Pascal: Ik zat op precies dezelfde manier over de stellingen van Bissumbhar te denken.
Maar ik had tot dusver nog niet de neiging om te reageren omdat het toch wel een beetje een hoog stemmingsmakerij-gehalte had.
Die certificaten zeggen an sich uiteraard vrij wening. Behalve dat een persoon misschien aardig wat theorie kan stampen.
Maar hoe kan men uberhaupt de mindset van de echte automatiseerder of de echte pionier toetsen?
Ik heb hier veel collega’s rond lopen die goed over voetbal kunnen praten en niet over algemene IT vraagstukken en actualiteiten.
Ik weet zelf niets van voetbal, is dat misschien een goede maatstaaf? 🙂
De nieuwe term voor leeftijdsdiscriminatie: bezorgd zijn over de vergrijzing van het personeelsbestand.
@Technicus werken wij voor het zelfde bedrijf ?
@Pascal: Nee, hoogstwaarschijnlijk niet. Dat maakt het probleem nog veel erger. Het lijkt een branche-breed probleem te zijn.
Voor iedere leeftijd is het belangrijk om je ’toegevoegde waarde’ te kennen, te onderhouden en toe te passen.
Er zijn vele 50+’s die werken vanuit ervaring en niet vanuit ervaring, aangevuld met moderne kennis, in de ICT ga je dan snel achter lopen.
Ik zie vele collega’s van boven de 50 lekker aan het werk, het kan dus zeker wel.
Als de intake wat moeilijker gaat, dan moet je juist niet gaan stilzitten en mokken, maar bewust je toegevoegde waarde overbrengen.
Leeftijdsdiscriminatie moet zeker niet een zeurwoord worden waar je jezelf achter kunt verschuilen, bekijk ook altijd je eigen aandeel hierin.
Rene,
Helemaal eens. Het begint weer een hype te worden.
De ene week lees ik dat er een overschot is aan ICT’ers. De andere week zijn we weer te laag opgeleid. En de week er op zijn we allemaal weer te oud.
In de ICT is het van belang dat je bij blijft, in enige zin dynamisch bent en dat je zelf kan aanpassen en bijscholen. Vooral aan dat laatste schort het nog wel eens. De tijden dat je 20 jaar hetzelfde kan doen zijn (bijna) al voorbij. Het aanpassen, uitbreiden en veranderen van je kennisgebied is cruciaal geworden en keyfactor voor je eigen succes.
Ervaring is van groot belang. Maar wat heb je er aan als je niet weet wat er nu om je heen gebeurd?
De vele reacties maken duidelijk dat het een belangrijk onderwerp is wat ons raakt. Ik heb gewacht met mijn reactie om te zien in welke richting de reacties ging. Ik heb alle reacties aandachtig gelezen en ik kan geen eenduidige conclusie trekken. Niet dat dat nodig was maar ik had het wel gehoopt. Wat ik nu gedaan heb is dat ik, zo goed als het kon, een compilatie gemaakt heb van de reacties.
Het gros van deze de leeftijdsdiscriminatie is toch duidelijk gebaseerd op vooroordelen.
HRM heeft onvoldoende ervaring of inzicht in het uitzoeken van IT’ers omdat deze vaak een technische inslag hebben en HRM vaak een duidelijk niet-technische inslag hebben. Sollicitatieprocedures zijn vaak onzorgvuldig.
Een sollicatant is meer een productieeenheid dan een aanwinst voor het bedrijf.
Het bedrijf zou meer moeten doen aan de samenstelling van het personeelsbestand. Dit zou meer een doorsnede van de samenleving moeten zijn.
Voor standaard werk willen ze alleen nog jonge mensen want die zijn (vaak) meegaander, doen wat er gezegd wordt en zijn vaak geodkoper.
Sollicitatieprocedures zijn onzorgvuldig. Vaak worden ongefundeerde afwijzingen afgegeven of komt er helemaal geen reactie.
Een veilige keuze is het als je als werkgever flexibele en creatieve jonge arbeidskrachten aanneemt, in plaats van vastgeroeste oude werknemers. Die kennis komt wel, die steken ze zo op is dan de redenatie bij de aanname!
Het gaat nog maar alleen om geld en rendement bij de bedrijven; de zg “graaicultuur”. De passie en bezieling is eruit.
Er moet meer vrijheid op de ZZP-markt komen zonder bemoeienis van de overheid; alleen dient de overheid een ondergrens vast te stellen m.b.t. freelancetarief. Als dit allemaal gebeurt krijgen ouderen weer meer kans!
Ouderen zijn flexibel en in een andere reactie lees je dat de kennis van ouderen verouders is.
Ouderen kunnen niet meer meekomen met de jongeren want die groeien automatisch op met de nieuwe techniek.
Met veel doorzetten en het netwerken kom je toch wel aan de slag; ook als je ouder bent.
In tijden van werkloosheid niet stilzitten en doorgaan met het volgen van de dagelijkse ontwikkelingen in het ICT-vak.
Ontwikkelingen gaan snel en kennis veroudert daardoor snel; bijblijven is hier het devies om maar steeds onderscheidend te blijven.
Halsstarrig vasthouden aan onze salarissen wat geinstutionaliseerd wordt door de vakbonden is verkeerd; dat zet je buitenspel.
Het is geen leeftijdsdiscriminatie maar inkomensdiscriminatie en toevallig dat ouderen nu eenmaal meer verdienen en het moeilijk hebben, vooral in een maatschappij die streeft naar winstmaximalisatie.
Jongeren worden aangenomen omdat jongeren vaak actuele kennis bezitten, betaalbaar zijn, kneedbaarder zijn en hebben nagenoeg geen vooroordelen over het bedrijf.
Wat belangrijk is, is dat er een goede mix op de werkvloer zou moeten zijn van de “jonge honden” en de “bedachtzame ouderen”.
Ouderen zijn vastgeroest, bezitten niet over de noodzakelijke certificaten.
Het gaat nog maar alleen om de pecunia’s en in dat licht betekent het dat je gewoon er alles aan moet doen zodat je optimaal presteert (kennis, ontwikkelen kerncompetenties et cetera). Daarnaast kansen blijven spotten door een netwerk op te bouwen en aan personal branding te doen.
Onderscheiden in de arbeidsmarkt dus echt onderscheiden met andere certificaten, maar nog meer met pracktische ervaring en kennis.
HRM kan erg moeilijk kwaliteiten beoordelen en kijken naar certificaten (“papiertjes”).
Certificaten betekenen niet direct iets maar zeggen dat iemand goed kan studeren.
Niet stilzitten wanneer je geen werk hebt maar de schouders eronder zetten.
Wat crisis! De ene week is er overschot en de andere week is er een tekort.
De tijden van stilzitten is voorbij. Men moet continue bijscholen en aanpassen want ervaring alleen is niet genoeg als je niet meer weet waarover het gaat.
Hier nog een opmerking die apart het vermelden waar is:
Met een groepje “oudere” ICT-ers zijn wij een brainstormgroepje “50plusICT collectief” gestart om te achterhalen waar dit aan ligt en hoe we dit kunnen veranderen. Wordt vervolgt via LinkedIn http://www.linkedin.com/in/koosvandermaarel
Tot slot; de twee heren met de namen Willen en CPT zou ik graag willen uitnodigen om zelf met een objectief en onderbouwt te komen over dit onderwerp. Dat maakt de discussie nog interessanter!