Voordat ik in ga met mijn opiniërend betoog op de polarisatie tussen oud en jong gebaseerd op onder andere leeftijdsdiscriminatie, vraag ik me af of de door mij gesignaleerde trend nu werkelijk een trend is of dat ik persoonlijk lijd aan paranoia of dat mijn beoordelingsvermogen nu na al die jaren mij in de steek heeft gelaten? Ik roep daarom iedereen op om na het lezen van dit artikel met ongezouten maar respectvolle meningen te komen om nu eens de angel uit het echte probleem te halen. Of is het daadwerkelijk zo dat de ‘oudjes’ inflexibel en te duur zijn om maar eens een vooroordeel te noemen!
Wereldwijd bevinden we ons in een crisis en de politiek kondigt voor de komende jaren keiharde structurele en zware bezuinigingen aan op allerlei gebieden. Dit treft alle bedrijfstakken en dus ook de conjunctuur gevoelige ict. De werkloosheid grijpt enorm om zich heen onder alle leeftijdsgroepen. De teller staat inmiddels op ruim 6 procent en gaat maar door. De sociale druk neemt toe en dit leidt tot sociale onrust en nieuwe ongewenste ontwikkelingen zoals de polarisatie tussen oud en jong. Het is geen toeval dat Henk Krol de Ouderenpartij heeft opgericht en het is niet voor niets dat deze partij in één keer drie zetels heeft gekregen uit het niets.
Niet alleen de krapte in de arbeidsmarkt leidt tot tegenstellingen, maar ook de gegroeide verschillen in het kapitaalbezit bij jong en oud leidt tot spanningen en kritiek bij jongeren. Bovendien, zo wordt het hier en daar door de jongeren gevoeld, krijgen zij de rekening gepresenteerd zoals de verzwaarde hypotheekeisen en verhoging van de pensioen leeftijd. Deze gepresenteerde rekening is volgens sommigen te wijten aan het luxueuze leven dat de oude garde tot op heden heeft geleid. Maar is dit allemaal waar! Tot zover de beschouwende inleiding.
Verontrustende trend
Vooral in de social media maar ook in de pers signaleer ik een verontrustende trend van toenemende spanningen. Deze polarisatie is allesomvattend, maar is in de ict-branche nog heviger. Juist in de ict-branche, omdat daar de kennis veel eerder vervliegt dan in andere branches en daardoor is het onderscheidend vermogen tussen jong en oud veel kleiner. Ja, leeftijdsdiscriminatie bestaat al jaren maar de vorm die het nu gaat aannemen is grootschaliger geworden en harder, mede door de verdergaande individualisering.
Onze Oosterburen moeten dezelfde crisis bezweren maar zetten met z'n allen de schouders onder de aanpak van het wereldwijde crisisprobleem. En zie het eerste resultaat! De economische groei is licht toegenomen.
Het vingerwijzen, zwartepieten en korte termijn denken in Nederland is zeer verontrustend en zeker niet productief. Het vergroten van tegenstellingen leidt alleen maar tot meer onderlinge weerstand. Naar mijn mening kunnen jong en oud veel van elkaar leren en we moet elkaar gaan stimuleren tot het leveren van meer creativiteit en productiviteit. We moeten ons nu gaan focussen om nog harder te werken zodat we onze leidende positie, ook in de ict, behouden of verstevigen. Dat we trots zijn op ons Nederlanderschap.
Generaties voor ons, in tegen- en voorspoed, hebben veel bereikt. We worden onder andere geroemd om onze handelsgeest en kennis van de landbouw. Laten we dit continueren en kijken hoe we in de ict elkaar kunnen helpen. Immers ict zal en blijft in een kenniseconomie de economische motor zijn achter veel organisaties. Weliswaar wordt in de toekomst ict een gewoongoed en een vanzelfsprekend onderdeel van elke organisatie, maar het blijft belangrijk.
Creatiever denken
Daarom dienen oud en jong of werkgevers en werknemers eens creatief na te denken hoe zij met vereende krachten verder kunnen komen en niet vervallen in zinloze dialogen die leiden tot leeftijdsdiscriminatie. Bedenk dat een aangewakkerde polarisatie vervelende lange termijn effecten sorteert (kerk en godsdienst, etnische tegenstellingen) terwijl wellicht over een paar jaar de crisis weer voorbijtrekt! We hebben elkaar nu maar ook in de toekomst hard nodig.
Goed verhaal en ik denk zeker relevant op dit moment.
Ikzelf ben nu 28 en alweer zo’n 6 jaar actief in de IT wereld. Je ziet nu nog niet zo heel erg veel echt “oude” werknemers, maar dit komt denk ik meer omdat de hele IT wereld natuurlijk ook nog niet zo lang bestaat. En je hebt gelijk, de kennis vervliegt een stuk sneller dan wellicht in andere branches. Ervaring is natuurlijk een ander verhaal.
Ik verwacht wel dat in de toekomst dit wat minder gaat worden, immers de oudere van de toekomst hebben wel een groot gedeelte van hun leven met IT gewerkt, en dus blijft de kennis wellicht wat beter zitten.
Maar dit is wel iets waar ik mij zorgen over maak, hoe zit het met mij als ik richting de 55-60-70 ga lopen. Is er dan nog wel een baan voor mij? zeker met de oplopende pensioen leeftijd, waarbij Den Haag wil dat we langer blijven werken, vraag ik mij af of dit ook realistisch is en of er ook daadwerkelijk nog banen zijn voor mensen van 60-67 of misschien tegen die tijd nog wel ouder.
@nick, dan kom je zeker niet bij bedrijven waar ze Mainframes runnen en Cobol gebruiken. Daar is de gemiddelde leeftijd op zo’n afdeling vaak 50+ (en dan ben ik wellicht nog voorzichtig) met de schatting.
Leeftijdsdiscriminatie is maar een symptoom of liever gezegd een van de symptomen. Als je een tijdje de vacatures aan het volgen bent en ook inhoudelijk hiernaar gaat kijken valt er duidelijk op dat de wensen van de werkgevers bijzonder hooggespannen zijn. Ook als je in achting neemt dat men een psychologische drempel wil opwerpen om alleen de mensen die echt willen eruit te kunnen pikken. Maar in de praktijk wordt deze drempel ook vaak gebruikt om de mensen af te wimpelen waar men niet op zicht te wachten. De oudere ITers maar ook vrouwen, buitenlanders en nieuwe-Nederlanders. Als er sprake is van slechte ervaringen uit het verleden kan je nog steeds afvragen of je niet iedereen een gelijke kans moet geven en de sollicitatie procedure aan moet passen om een tweede keer te voorkomen.
Het gros van deze gevallen is toch duidelijk gebaseerd op vooroordelen. Een van de aspecten hiervan is ook het feit dat HRM onvoldoende ervaring of inzicht heeft in het uitzoeken van ITers omdat deze vaak een technische inslag hebben en HRM vaak een duidelijk niet-technische inslag. Dat uit zich dan ook vaak in een onzorgvuldige sollicitatie procedure omdat men naar het schaap met de 10 poten aan het zoeken is en de schapen met 9 poten of minder afkeurt. Dat een schaap zich met 4 poten ook prima uit de voeten kan maken weten we allemaal wel.
Een ander aspect is het feit dat men meer naar een productie eenheid van n aantal FTE aan het kijken is dan een aanwinst voor het bedrijf. Er moeten immers deadlines gehaald worden en hoe meer winst hoe beter. Dat je als werkgever ook een morele sociale verplichting hebt om mensen in een prettige omgeving te laten werken zodat ze optimaal tot hun recht komen wordt maar te vaak verwaarloosd. En dat los je ook niet op door een keer per jaar te gaan kanoën in de Ardennen.
Als bedrijf kan je er ook voor kiezen om je personeelsbestand te baseren op een doorsnede van de samenleving. Daarmee voorkom je een monolithische bedrijfscultuur van jongen mannen die het voortdurend hebben over voetbal en (lease)auto’s en de rest zich niet betrokken voelt. Wat dat betreft is het bewust werken aan de sociale cohesie van de mensen die met elkaar werken gebruik maken van het natuurlijk gedrag van de mens en zal meer productiviteit, loyaliteit en sfeer geven.
Wat een enorm warrig verhaal.
“We worden onder andere geroemd om onze handelsgeest en kennis van de landbouw. Laten we dit continueren en kijken hoe we in de ict elkaar kunnen helpen.”
Oftewel: deze oproep om onze agrarische kennis te intensiveren in deze 21e eeuw gaat over leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt.
En vergeet de bezuinigingen niet, “sociale onrust en nieuwe ongewenste ontwikkelingen” En dan Duitsland: “Onze Oosterburen moeten dezelfde crisis bezweren maar zetten met z’n allen de schouders onder de aanpak van het wereldwijde crisisprobleem.”
Nu heb je nog een 2e recept voor de oplossing: “niet vervallen in zinloze dialogen die leiden tot leeftijdsdiscriminatie”. (?)
Sorry, zo’n warrig verhaal waarin zulke grootheden voorkomen lijkt meer op een angststoornis dan een heldere analyse.
Een zinsede “nu eens de angel uit het echte probleem te halen.” hoort thuis aan de borreltafel van nieuw opgerichte politieke partijtjes.
De laatste jaren duurt het steeds langer, om een nieuwe opdracht / project / baan te verkrijgen. Zat er vroeger slecht 2 a 4 weken tussen is het nu eerder 4 tot 6 maanden en dan heb je weer een gat.
Buiten het feit of je een onderbouwde afwijzing krijgt ( meestal niet) weet je inhoudelijk de beweeg redenen niet. Of het leeftijd / ervaring
of ” verlopende kennis” zou zijn. Maar de truckjes en kennis is niet af te nemen…. recent nog een Windows omgeving volledig plat… niet meer te redden, alles is paniek en een Linux CD bracht redding… maar dat is ervaring.
De laatste 2 sollicitaties afgewezen
1: U moet bewezen trackracord hebben bij de Politie
2: U moet kennis en kunde hebben van de Rabobank
En dan wordt er gesproken over functies in een KA omgeving…
Kan iemand aangeven wat daar nou zo bijzonder / spannend aan is… Zijn deze organisaties zo bijzonder…??
Dit gebeurd natuurlijk bij veel meer bedrijven. Veel mensen welke na een reorganisatioe op straat komen worden zo via de achterdeur weer naar binnen gebracht , dus is het bedrijf terug bij af…!!
Je moet heel errug nodig zijn met jouw kwaliteiten en anders kan je het schudden….standaard werk daar willen ze alleen jonge mensen voor want die zijn (vaak) meegaander, doen wat er gezegd wordt en zijn vaak geodkoper. Hierbij wordt vergeten dat bij oudere werknemeres er behoorlijke financiele voordelen zijn te behalen bij het in dienst nemen van een seniore sr. medewerker en/of IT Professional. Zodra dit doordringt bij de finacieel directeur zal de het wel gaan omdraaien…
Hetzelfde geld voor de speciale bedrijfjes 65+ als 63 bent kan je niks , als 65+ bent willen ze je graag , maar krijg je niks..
Ik ben al een tijdje aan het solliciteren. Als ervaren IT-er van 54 jaar word ik regelmatig afgewezen.
Onderbouwing als “Kandidaten die beter bij het profiel passen”, “Kandidaten hebben een betere opleiding”, “U woont te ver weg (radius van 60 km)”, “U bent overgekwalificeerd”, “Er was geen klik tussen u en de HR adviseur”, “U bent te zakelijk ingesteld”, “We zoeken een meer zakelijk persoon” zijn de toelichtingen die ik gekregen. Doorvragen bij de HR adviseur of contactpersoon wordt als lastig beschouwd en het liefst willen ze het gesprek direct beeindigen.
Ik heb recruiters van wervingsbureaus gesproken die heel enthousiast waren en teleurgesteld mij informeerden dat ze een andere kandidaat hadden gekozen. Achteraf blijkt dat de “andere kandidaat” ook bij dezelfde wervingsbureau vandaan kwam.
Als ik vraag of mijn leeftijd een hekel punt is dan wordt er altijd stellig ontkent. Misschien moet ik een beroep kiezen die totaal niet ingevuld kan worden: splijtstof staaf opduiken in een kernreactor.
Er zit een grote waarheid achter dit verhaal.
Ik denk dat veel 50+ ers afgerekend worden door de oudere generatie waarbij men 40 jaar in dienst was bij dezelfde werkgever. Waarbij men de laatste jaren al half in de pensioengedachte zat. Vernieuwen komt daar niet in voor, het werkt namelijk al jaren goed op deze manier, waarom vernieuwen. In dit tijdperk verlies je het als bedrijf als je niet ingaat op de wensen van de klant, de concurrentie is groot. De markt verandert enorm snel door snellere ontwikkeling van nieuwe producten, wat een grotere flexibiliteit en snellere aanpassing van de organisatie vereist. Vandaar dat het een veilige keuze is als werkgever om een flexibele en creatieve jonge arbeidskracht aan te nemen, in plaats van een vastgeroeste oude werknemer. Die kennis komt wel, die steken ze zo op!
Het is dus zaak dat je je daar niet door laat manipuleren en aan kan tonen dat je flexibel en creatief bent en je kennis van meerwaarde is voor de organisatie. Ik verwacht dat met de aankomende vergrijzing en de nieuwe generatie ouderen deze vooroordelen zullen verdwijnen.
Ik moet het met willem eens zijn. Het verhaal mist een goede opbouw en onderbouwing, veel van de aangedragen redenen en argumenten zijn slechts zijdelings relevant. Er wordt nu erg gerefereerd aan het beroemde/beruchte onderbuik gevoel, en dat is zelden goed.
Probeer het verhaal nog eens op te zetten met goede onderbouwingen en als je andere branches erbij betrekt, verklaar dan waar de parallellen te vinden zijn tussen die branche en de ICT.
Den Haag is hier ook debet aan, het ontslagrecht versoepelen, bedrijven gaan nu in crisistijd korte termijn denken en hebben niets meer met langdurige relaties met werknemers ,beursgenoteerde bedrijven al helemaal niet, aandeelhouders willen dividend zien de rest interesseert ze geen moer, bestuurders willen alleen maar 100K+ salarissen het bedrijf zelf is van ondergeschikt belang als je 5 jaar tegen 250.000 euro kunt werken who cares dat het bedrijf naar de donder gaat, je bankrekening is inmiddels lekker gevuld, dus lekker verder leven zonder zorgen.
Grootste probleem is dat nu overal graaiers zitten, en als je zelf veel wilt overhouden moet je dus niet te veel aan salarissen kwijt zijn.
“Vroeger” waren de bedrijven van de oprichters zelf die runden de tent met bezieling, dat is er niet meer zodra de tent verkocht is dan gaat het alleen nog maar om rendementen en niet het product en de kwaliteit!
Den Haag moet de arbeidsmarkt opengooien!, ik wil ZELF bepalen bij wie hoe lang en met welke afspraken ik wil werken, kortom WEG met ZZP en die VAR troep,…….Free Enterprise en dan ook ECHT vrij!
De ZZP’er is aan handen en voeten gebonden, mensen mogen gemakkelijker onstlagen worden, dus alleen nog maar smeken om een baantje??
Den Haag is de hoofd schuldige dat de arbeidsmarkt naar de kloten gaat, en om de recruters de macht te ontnemen moet er voor iedere zelfstandige een wettelijk minimum uur tarief van 35 Euro P/u komen.
En de 40-50+er komt weer volop aan het werk.
Oh ja en de oudere werknemer in-flexibel en meer van die kul??
A load of Crap!
Ik ben 50+ werk net geen 24/7 ben altijd als eerste binnen, de mentaliteit van de jongere werknemer is dikwijls wel om te janken.
Maar ja, zij hebben een vast contract ik ben free-lancer.
(En workaholic)