Sociale contacten onderhouden via sociale media zoals MSN, Twitter en Facebook is inmiddels gemeengoed. En dat proces mag nog geen minuut worden onderbroken. Altijd online lijkt een eerste levensbehoefte. Een exponent hiervan is wel de Twittertram in het Amsterdamse straatbeeld.
Meer en meer mobiele internetdiensten duiken op, meestal gekoppeld umts of 3G netwerk waarbij de bandbreedte en capaciteit uiteindelijk de beperking vormen. Wel eens geprobeerd om op een druk stadsplein bij huldiging of koninginnedag snel wat foto’s of filmpjes te uploaden en je begrijpt dat het datanetwerk steeds vaker de grenzen bereikt.
Nu is dit vervelend, todat je beseft dat ook de hulpdiensten umts en 3G niet goed bereikbaar zijn, met als mogelijk gevolg dat er verkeerde beslissingen worden genomen tijdens een incident. Zo zien we ook steeds vaker de ambtenaar een mobiel device met zich mee dragen en het is een feit dat ruim 80 procent van de werknemers een privéapparaat naar het werk mee heeft en vervolgens ook de verwachting heeft om daarmee via Wi-Fi online te komen.
Vanuit de raadzaal wordt regelmatig een beroep gedaan bij de it-afdeling van de gemeente om een draadloos netwerk ingeregeld te krijgen. Niet alleen om online de raadstukken te kunnen benaderen, maar in het bijzonder om de achterban via de social media te informeren over de uitkomst van hamerstukken; de Twitterende ambtenaar heeft dus ook zijn intrede gedaan. Dat het vervolgens niet alleen bij de raadzaal blijft is een feit; steeds meer overheidsgebouwen worden voorzien van wireless oplossingen en de eerste draadloze binnensteden zijn er ook al.
Diverse gemeenten hebben specifieke apps voor mobiele apparaten laten ontwikkelen om bijvoorbeeld een afspraak in te plannen met burgerzaken. Ook kan er middels een mobiele device melding gemaakt worden van gevaarlijke situaties met betrekking tot een openbare ruimte en kunnen foto’s van de situatie bijgevoegd worden. Allemaal zaken die de openbare orde bevorden en de gemeenschap ten goede komen. Echter is de kans aanwezig dat dat de burger deze apps niet gebruikt doordat het ten koste gaat van het data abonnement van de melder.
Dergelijke initiatieven krijgen derhalve ook meer effect indien de gemeente ook gratis internet aan de burger ter beschikbaar stelt. We zien daardoor ook steeds vaker dat steden voorzien worden van een open toegankelijk Wi-Fi netwerk voor internettoegang, maar ook als dienst om de student of toerist naar de binnenstad te trekken en zich daarmee als stad te onderscheiden. Wireless Lan, snel en veilig is een nog te onderbelichte voor de hand liggende oplossing. Een oplossing die de overbezetting van het umts/3G datanetwerk kan voorkomen. Voor een veiliger gemeente en een goed werkende Twittertram.
uit het artikel (1): “meer effect indien de gemeente ook internet aan de burger ter beschikbaar stelt.”
Op zich natuurlijk prima, maar het zal al snel met overheidsgeld het bedrijfsleven concurreren. Dat zal wat aandacht vergen
uit het artikel (2):
Een oplossing die de overbezetting van het umts/3G datanetwerk kan voorkomen
Dit is echt geen gemeentelijke taak, wel een leuke bijkomstigheid, maar het zal zeker niet zo gaan werken met Wi-fi!