Een back-up plaatsen in de cloud is een gunstige oplossing uit kostenoverwegingen, maar het terughalen ervan is nog steeds een struikelblok, omdat de bandbreedtes nog te klein zijn. Daarom is nog steeds een combinatie van verschillende technieken nodig, aldus het Computable-expertpanel Back-up & Recovery tijdens Infosecurity 2012 in De Jaarbeurs.
Onder leiding van Ruud Mulder (Unisys) spraken Marco Bal (EMC), Jasper Geraerts (CA), Stephan Hudepohl (i3 Groep) en Remko Westrik (HP) over de technieken en methodes die er zijn om data van een organisatie veilig te stellen.
Even kwam de aloude controverse over tape en disk boven drijven. HP en EMC staan hierin (als gewoonlijk) tegenover elkaar. Westrik bracht naar voren dat de helft van back-ups op tape staat en het middel nog steeds van belang is. Hudepohl zei dat veel mensen denken dat tape langzaam is. 'Maar tegenwoordig is tape sneller dan disk.'
Bal zei dat het niet zo is dat tape goedkoper is dan disk. 'Als je alle kosten en risico's meeweegt, dan zul je zien dat de schijf goedkoper is dan tape.'
Classificatie van data broodnodig
Allen zijn het erover eens dat er niet één ideaal back-up en recovery-systeem bestaat. De ideale oplossing is een combinatie van verschillende oplossingen. Welke technologie waarvoor het meest geschikt is, hangt af van de waarde van de gegevens voor de organisatie. 'Dan zie je dat heel veel bedrijven hun data helemaal niet hebben geclassificeerd. Veel organisaties hebben dat niet op orde. Als je bijvoorbeeld vraagt hoe lang een bedrijf zonder een systeem kan draaien, dan hoor je dat dat maximaal een half uur mag zijn. Maar dan vergeten ze dat de back-up de avond ervoor is gemaakt. Dus beschikken ze over jongste gegevens die zeker al uren oud zijn. Het is vaak te weinig doordacht', aldus Geraerts.
Ook de anderen vertelden dat ze als eerste daad bij hun klanten proberen aan te geven dat de waarde van de gegevens voor de bedrijfsvoering in kaart moet worden gebracht. 'Want je kunt natuurlijk alles rechtstreeks back-uppen en zorgen voor een goede terughaalmogelijkheid, maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Als ze dat horen, dan schrikken ze', zei Bal.
De cloud zien ze wel als een gunstig back-upmedium voor mobiele apparatuur. Daarmee is een combinatie vaak de beste oplossing.
Testen te vaak achterwege gelaten
Mocht er eenmaal een oplossing zijn geïmplementeerd, dan is het zaak om deze regelmatig te testen. Alle experts waren van mening dat dit nog veel te weinig gebeurt. 'Back-up is vaak al een sluitpost in een project. Het testen wordt dan snel achterwege gelaten, omdat het ook geld kost', stelde Westrik.
Bal haalde nog aan dat er binnen bedrijven veel eiland-back-ups bestaan. De Oracle-beheerder die zijn eigen reservekopie regelt, de applicatiebeheerder die hetelfde doet, en ga zo maar door. 'Er komt een managementconsole waarbij je al die verschillende back-ups in een scherm kunt monitoren en analyseren', gaf hij de zaal hoop.
Het in kaart brengen van de wensen en eisen van de organisatie inzake beschikbaarheid ( SLA/RPO/RTO ) is hierbij van groot belang. Er wordt nog te vaak al direct naar de techniek gekeken zonder dat eerder genoemde zaken duidelijk beeld zijn gebracht.
Na dat wensen en eisen inzake businesscontinuiteit duidelijk zijn dient dienen de applicaties/bedrijfsprocessen en de daar bijhorende data geclassificeerd te worden ( brons, zilver, goud )
Pas als dat duidelijk is kan er naar de techniek gekeken worden. Op back-up gebied geldt “One size fits all” niet. En dat vergeten nog te veel organisaties.
Ook dient een back-up omgeving geregeld gecontroleerd worden op performance, SLA’s ( RPO/RTO ) en functionaliteit. Hierdoor voorkom je uitdagingen in het geval van een escalatie.
Al met al was een leuk panel om als gespreksleider te mogen leiden en kwamen er mooie en leerzame discussies op gang.
Heren van het panel bedankt voor jullie aanwezigheid en input!