Windows 8 biedt op tal van apparaten een zelfde interface. Van Xbox, via desktop tot aan tablet-pc en slimme telefoon. Daarmee creëert Microsoft een gebruikerservaring die vrijwel universeel is. Toch blijkt aan de achterkant niet overal dezelfde functionaliteit aanwezig te zijn. Daarmee ontstaat een tweeslachtige houding ten opzichte van het nieuwe besturingssysteem: een goede zaak dat er een eenduidige bediening is, maar tegelijkertijd verwarring omdat je niet weet wat je kunt verwachten van de functionaliteit.
Tijdens de expertsessie van Computable over Windows 8 op de Infosecurity in de Jaarbeurs is gediscussieerd over de vraag of het besturingssysteem ‘game changing’ is, omdat het op een veelheid van apparaten is te gebruiken. Eddy Willems van Gdata toonde zich het minst overtuigd van deze toegedichte waarde van Windows 8. ‘Je denkt hetzelfde te kunnen doen op de verschillende hardware, maar dat is niet waar. De functionaliteit aan de achterkant is niet altijd hetzelfde.’
Vooral de onmogelijkheid om bijvoorbeeld documenten over te sturen via Skype (onderdeel van Microsoft) via de RT-versie, terwijl dat wel mogelijk is via de desktop-versie, stuitte hem tegen de borst. ‘Het is natuurlijk een kwestie van beveiliging, en dat valt te waarderen, maar toch schept het verwarring bij de gebruiker.’
Ton de Jongh van Imotion vindt het juist een goede zaak van Microsoft om verschillende versies aan te bieden. ‘De gebruiker kan zelf kiezen wat hij nodig heeft om zijn werk efficiënter te kunnen doen.’ Hij vond Mark Jansen van Brain Force aan zijn zijde.
Voor de zakelijke markt
De stelling dat Windows 8 niet bedoeld is voor de zakelijke markt, kon bij geen van de drie experts op instemming rekenen. De Jongh vindt dat het besturingssysteemm juist voor de zakelijke gebruiker is ontworpen. Hij noemt Bitlocker, dat data versleutelt op de harde schijf. ‘Dit wordt nu standaard vanaf de Pro-versie meegeleverd. Dat is een pluspunt. Ook Windows Togo is specifiek voor deze gebruikersgroep bedoeld.’
Met Togo beschikt iemand over een volledige image van Windows 8 op een usb-stick. Die kan hij in elk apparaat stoppen, waarbij dan alleen geheugen en processor van het apparaat worden gebruikt, maar niet de harde schijf. ‘Iedereen kan dan op zijn eigen machine werken en toch heel veilig van het bedrijfsnetwerk gebruik maken. Echt iets voor de zakelijke markt.’
Uitgestelde overstap
In het publiek, de zaal was overvol, gingen niet meer dan zes handen omhoog na de vraag wie met zijn bedrijf gaat overstappen naar Windows 8. De experts zijn van mening dat het besturingssysteem in eerste instantie vooral gebruikt gaat worden voor mensen die met mobiele computers werken en dat er geen animo is om het ook toe te passen op bureaucomputers, hoewel Windows 8 daar ook goed op kan draaien.
Een overstap kost toch veel geld, en juist in deze economisch zwakke tijd is het volgens De Jongh niet te verwachten dat bedrijven hiervoor geld uittrekken. Toch verwachten ze alledrie wel dat binnen een paar jaar Windows 8 op ruime schaal zijn intrede zal hebben gemaakt. En ze zijn het er ook gedrieën van overtuigd dat Windows 8 het veiligst is van alle Microsoft-besturingssystemen tot nu toe.
Hoe kunnen de experts ervan overtuig zijn dat deze OS het veiligste is van alle MS-besturingssystemen tot nu toe terwijl deze pas kort geleden uitgebracht is en nog niet breed ingezet is?
Reza Sarshar,
Dat wordt van elke nieuwe Windows versie gezegd.
En je zult het vast met me eens zijn dan W7 mits gebruikt zoals door MS bedoeld veiliger is dan XP.
Dat gebruikers en beheerders vervolgens al die beveiliging omzeilen omdat het onwerkbaar voor hen is valt natuurlijk niet onder de verantwoordelijkheid van MS, ook al pleit dit gebruikers gedrag voor een beter ontwerp.
Nu ja Windows is in oorsprong gewoon nooit ontworpen als netwerk veilig systeem.
Antwoord op Reza: hieruit blijkt de waarde van het oordeel van Nederlandse experts…
Dat is natuurlijk heel makkelijk om te zeggen. De nieuwste versie bevat het hele pakket aan veiligheidsmaatregelen van de vorige versies, plus nog een nieuw stukje veiligheid. Daar zullen de experts dus geen buil aan vallen. Maar de vraag is of het echt significant een stuk veiliger geworden is.
@Reza
Het doet me denken aan de tijd van Win95 / Win NT. NT zou heel stabiel zijn t.o.v. 95. De applicatie die ze voor mijn afdeling ontwikkeld hadden, draaide daarom ook op een NT server.
Tijdens mijn eerste test met betreffende server had ik minder dan 15 minuten nodig om het systeem totaal vast te laten lopen…..
Nu wil ik niet zeggen dat me dat met windows 8 ook gaat lukken, maar sinds die tijd hecht ik niet meer zo veel waarde aan de uitspraken van experts (zeker niet wanneer het om een product gaat dat net op de markt is)
De nieuwe versie kent een aantal grote wijzigingen tov voorgaande versies en ook meer mogelijkheden. Maar bij elke mogelijkheid heb je ook nieuwe gevaren en zwakheden. Hoezo veiliger?
@Pascal: Dan zou ik als MS of die experts eerder zeggen dat “ de nieuwe versie op een aantal punten verbeterd en stabieler is dan zijn voorgangers” dit is heel anders.
Weet je misschien wie ooit gezegd heeft dat “een veilige server, is een server zonder netwerkkaart” ?
@Ton: ik zou dit niet gelijk op het bord van “Nederlandse expert” gooien! Ik heb al aangegeven dat de 35 deelnemers van Computable-sessie NIET de echte experts van deze site zijn.
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/4576394/1276896/35-computableexperts-delen-kennis-op-infosecurity.html#4576938
Ik zou ze eerder de leveranciers noemen en bij het leverancier zijn hoort ook dit soort uitspraken!
Vanmiddag hadden we op de beurs een Cloud-sessie met o.a. twee experts van deze site (Henri en Ewout) Als je deze sessie had bijgewoond dan had je het verschil kunnen zien tussen experts en leveranciers.
@PaVaKe: Dat wordt een korte poging voor je! Want veel applicaties werken eens niet onder Windows 8 🙂
Elke nieuwe release – ook die van Windows – zal meestal weer wat stabieler, veiliger, bruikbaarder en/of beter te beheren zijn. Dat zijn de mogelijke pluspunten. Echter, vervanging kost ook weer tijd en geld. Vervanging gebeurt omdat het onafwendbaar is of omdat het beter is dan niet vervangen. De professionele markt beslist op basis van netto-voordelen voor het bedrijf.
Dus als de markt niet versneld gaat vervangen, dan zijn de voordelen van Windows blijkbaar niet groot genoeg. Dan wacht de markt tot de reguliere vervanging aan de orde is, waarbij ook wel eens een versie overgeslagen wordt.
MS is zelf ook tweeslachtig bij het positioneren van Windows 8 in de markt. Kijk naar hun Windows 8 reclame via een K3-achtige spotje. Alsof ze een playmobil aanprijzen. Windows 8 is blijkbaar voor kids en niet voor volwassen gebruikers. Ze noemen Windows 8 Server verder ook Windows 2012, alsof het geen onderdeel van Windows 8 familie is.
Bij MS denken ze blijkbaar dat ze hun aandeel op PC’s, laptops en servers ook zo wel kunnen vasthouden en ze bij de groeimarkt van tablets en smartphones alleen kunnen winnen. En daar zit wat in.
Toch introduceert men nieuwe releases alsof het major upgrades zijn die de wereld gaan veranderen. In werkelijkheid zijn hun vernieuwingen vergelijkbaar met die bij OS-X en Linux en reageert de markt net als bij de vernieuwingen van de laatste besturingssystemen. Het zal voor heel veel gebruikers uiteindelijk Windows 8 worden, maar velen zullen ook wel weer een keertje slaan over tot Windows 9 (of hoe die release dan gaat heten).