In de afgelopen zes maanden, is software-defined networking (sdn) uitgegroeid tot een van de meest gebruikte modewoorden in onze branche. Niet alleen in enterprise networking zoals je zou verwachten, maar ook onder service providers, onderzoeknetwerken, hostingpartijen van grote datacenters, cloud providers en early adopters speelt sdn. Een nieuw en opkomend concept dat verbeterde prestaties van het netwerk, flexibiliteit en beheerbaarheid belooft.
Omdat sdn een innovatiegolf voor applicatiediensten ontsluit heeft het de potentie om een revolutie op networkinggebied teweeg te brengen. Om de voordelen beter te begrijpen is het belangrijk om te zien hoe het in het bredere perspectief van it-trends past. Daarnaast moet je je afvragen welke problemen het zal oplossen en wie het zal helpen.
Tijdrovende klus
De huidige netwerken zijn inefficiënt, lastig schaalbaar en kostenintensief als het gaat om tijd en middelen. Daarnaast zijn zij niet in staat flexibele activiteiten te ondersteunen. In de meeste gevallen wordt alle netwerkintelligentie, met behulp van gestandaardiseerde protocollen, verdeeld over fysieke switches en routers. De netwerkapparatuur wordt voornamelijk op elke afzonderlijke switch geconfigureerd met als resultaat een uitermate complexe netwerkarchitectuur. Om veranderingen door te voeren moeten netwerkbeheerders het protocol van iedere individuele switch of router opnieuw configureren. Een tijdrovende klus; vooral in grote netwerken en datacenters.
Om een vergelijking te maken; als je een boek met een beitel op een stuk steen schrijft moet je, als je een fout maakt, op een nieuwe steen de hele tekst opnieuw beitelen. Hierdoor wordt het schrijven van een boek ineens een vervelende, arbeids- en kosten intensieve taak.
Sdn koppelt daadwerkelijk de verwerking van het netwerkdataverkeer los van de logica en de voorschriften die de datastroom controleert. Het geeft serviceproviders en bedrijven controle over de manier waarop ze hun gegevens kunnen beheren op een dusdanige manier dat zij in staat zijn om verschillende regels en routingmogelijkheden af te dwingen, inclusief het vermogen om te beslissen welk type data lokaal of remote afgehandeld wordt. In essentie kan sdn een organisatie in staat stellen om de zichtbaarheid en toegangscontrole van het netwerk en de bronnen op een granulair niveau te krijgen. Hierdoor kunnen it-managers specifieke problemen die van invloed zijn op het netwerk snel oplossen.
Om de eerder gemaakte vergelijking uit te breiden; stel je schrijft hetzelfde verhaal als voorheen, maar deze keer op een computer. Als je een fout maakt, wordt deze automatisch gemarkeerd of gecorrigeerd. Je kunt het verhaal met een druk op de knop herschikken en alles wordt opgeslagen en in een document weergegeven in plaats van op meerdere stenen. Het netwerk is ineens sneller, flexibeler en eenvoudiger via één enkel portaal te beheren.
Afstemmen op behoeften
Door bedrijven de beschikking te geven over een centraal overzicht van hun hele netwerkarchitectuur, kunnen ze het netwerk beter afstemmen op hun zakelijke behoeften. Nog belangrijker, het maakt het voor netwerkbeheerders en leveranciers mogelijk om te experimenteren met ideeën en strategieën voor netwerkoptimalisatie binnen een echte netwerkomgeving zonder dat dit invloed heeft op de bestaande datastroom. Operators zijn nu beter in staat om hun netwerken af te stemmen op hun zakelijke behoeften. Dit belooft het begin te zijn van een nieuwe innovatiecyclus voor netwerken, met bedrijven die met elkaar zullen strijden om nieuwe netwerk gebaseerde applicaties en diensten te ontwikkelen. IDC voorspelt dan ook dat de sdn-markt zal groeien van tweehonderd miljoen dollar in 2013 naar twee miljard dollar in 2016.
De drijvende kracht achter de spectaculaire groei in de sdn-markt zijn bedrijven die enerzijds werken aan de oplossing van bestaande netwerkproblemen; beveiliging, robuustheid en beheersbaarheid, en anderzijds bedrijven die innoveren met nieuwe verdienmodellen en diensten voor netwerkinfrastructuren. Het ultieme doel is om een zeer flexibele cloud-geoptimaliseerde netwerkoplossing te bieden die schaalbaar is binnen de cloud. Naar mijn mening zal dit 'nieuwe' netwerk gedreven worden door de fabric-based architecturen, die any-to-any connectiviteit mogelijk maken. Dit is van cruciaal belang om alle voordelen van sdn ook echt te benutten. Deze voordelen omvatten netwerkvirtualisatie, programmatische controle van de infrastructuur, automatisering en dynamische configuratie, inbreng van on-demand diensten en pay-per-use. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de op standaarden gebaseerde software orchestration tools. De inzet van clouddiensten wordt sneller, datacentermanagement wordt simpeler en de exploitatie van het netwerk zal eenvoudiger zijn.
Hoewel sdn nog in de kinderschoenen staat, heeft het wel het potentieel om netwerkinfrastructuren te transformeren tot een platform voor innovaties. Het succes ligt in het mogelijk maken van innovatie door middel van een open omgeving waarmee aanbieders van sdn bedrijven nieuwe mogelijkheden, en dus meerwaarde, voor hun applicaties kunnen leveren.
Laat je niet gek maken door de hype. SDN is in Nederland nog slecht/minimaal geadopteerd en op de stapel uitdagingen van de netwerkdesigner is eerst grip krijgen op de virtualisering van de systemen in het datacenter en hoe het scheidsvlak van netwerken en systemen goed ingericht kan worden. Dit veranderende paradigma moet eerst beslecht worden.
Belangrijk apsect is daarnaast dat SDN de doodsteek voor leveranciers als Cisco kan worden die feature-rich hardware leveren met eigen software (de IOS’en en NX-OS’en van deze wereld) en nu in potentie concurrentie krijgen van (open)geprogrammeerde SDN stacks die op basis van simpele hardware krachtige taken kunnen uitvoeren.
voor de liefhebbers die er wat meer over willen lezen:
https://www.opennetworking.org/images/stories/downloads/white-papers/wp-sdn-newnorm.pdf
Los van het accent op de softwarekant in networking heeft de hw kant een intrinsieke beveiligingsvorm, die niet snel door de sw voorbij gestreefd gaar worden.
Jammer dat het verhaal zo complex is geschreven. SDN gaat veel verder dan hierboven wordt opgeschreven en heeft ook veel meer effecten op traditionele netwerken.
Implementatie zitten in Openstack verwerkt en dat zijn diensten die ook in Nederland leverbaar.
Veel leverancier adopteren het openflow protocol, dat bijvoorbeeld MPLS op een hogere laag binnen het netwerk trekt. Hierdoor wordt besturing van netwerken inderdaad minder complex.
Het einddoel van SDN is het opheffen van fysieke switches. Er zijn al virtuele switches en die zijn ook al veelvuldig geïmplementeerd, met name in datacenters. Door netwerk adapters in procesoren te integreren of in software aan te bieden, in de praktijk moet je beide doen ontstaat een ultiem model waarbij een Intel processor ineens de netwerk switch is geworden, het is nog even afwachten, maar deze kant gaat het op.
Om een volledige integratie te krijgen zal het fysieke netwerk zoveel draadloos moeten worden geïmplementeerd, dan kan je de besturing van logische netwerken integraal beheren en ben je af van een groot deel van de bekabeling en dus ook een kostenpost.
Dit is een paradigma verschuiving in netwerk land en idereen kijkt naar elkaar. VMware heeft afgelopen zomer Nicira gekocht voor 1,3 miljard, dit was een van de pioniers van SDN, VMwarecheeft met zijn distributed en virtuele switching al de mogelijke toepassingen in de praktijk gezien. SDN gaat de komende jaren een grote rol spelen, beginnend in het datacenter. Wacht maar op de nieuwe release van VMware in 2013. Ook Cisco is druk bezig, maar heeft moeite om uit de concept fase te komen.
Of brocade, de schrijver acht dit artikel, al iets heeft op het gebied van SDN is de vraag.
Ik geloof niet dat SDN de doodsteek zal worden voor de legacy switch fabrikanten. De meest populaire implementatie van SDN zal denk ik de hybrid control configuratie zijn, waarbij de SDN controller samenwerkt met slimme switches.