Om de zoveel maanden meldt zich een nieuw apparaat, besturingssysteem of nieuwe softwareoplossing die de bestaande it-infrastructuur uitdaagt. Of in sommige gevallen uw softwareomgeving zelfs als het ware ‘uitlacht’. Nu Microsoft Windows 8 heeft uitgebracht en tevens een tablet lanceert, is de vraag: hoe goed ben je hierop voorbereid?
Er is een wapenwedloop gaande en je kunt het je als ondernemer niet veroorloven deze te verliezen. Aan de ene kant staat innovatie, die haar arsenaal constant vernieuwt. Aan de andere kant sta je met je onderneming. Je moet alle zeilen bijzetten om aansluiting te houden.
Iedere nieuwe ontwikkeling negeren is geen oplossing. Dat kan flexibeler concurrenten namelijk in de kaart spelen en je eigen it-omgeving verzwakken, omdat je geen inzicht hebt in de mogelijke risico’s en de impact op uw bedrijfsvoering.
Microsoft heeft deze uitdagingen nog eens aangescherpt met de lancering van Windows 8 als radicaal nieuw besturingssysteem en met zijn Windows 8-tablet Surface.
Windows 8 is zo anders dan eerdere versies van dit besturingsststeem, dat het geen upgrade meer te noemen is. Het is volledig opnieuw bedacht. Daardoor zullen veel organisaties geneigd zijn voorlopig vast te houden aan Windows 7 (of zelfs aan een van zijn voorgangers). Maar negeren biedt geen soelaas. Het zorgt slechts voor uitstel, tot je gedwóngen bent om te upgraden.
Daarnaast is de Surface-tablet het volgende apparaat dat je waarschijnlijk zult moeten beheren. Voor bedrijven die al maatregelen getroffen hebben voor medewerkers met een iPad of Android-tablet, geldt bij Surface dezelfde vraag: hoeveel impact heeft Surface op de werkplek? Dat hangt natuurlijk af van het bedrijf en bedrijfsvoering. Microsoft hoopt echter dat bedrijven die Windows 8 in gebruik nemen Surface zullen kiezen als tablet, zodat ze apparatuur beter kunnen integreren en gemakkelijker beheren.
Het is op dit moment moeilijk te voorspellen welke impact Windows 8 en Surface zullen hebben. Wat er ook gebeurt, ieder bedrijf zal zelf moeten bepalen wat het voor hem betekent en welke kansen en risico’s er zijn. Pas op basis daarvan kun je een strategie ontwikkelen.
Of je nu al kiest voor de overstap naar Windows 8, of nog wacht totdat alle stof is neergedaald en Service Pack 1 is uitgekomen, automatiseringsoftware kan helpen bij het beheren van de complete software-infrastructuur. En wordt de Surface van Microsoft een veelgebruikte gadget op de werkvloer, weet dan dat er beheersoftware beschikbaar is waarmee je alle mobiele apparatuur gemakkelijk kunt integreren. En dat is – zeker met het oog op maximale veiligheid – een geruststellende gedachte!
“…weet dan dat er beheersoftware beschikbaar is waarmee je alle mobiele apparatuur gemakkelijk kunt integreren”
Microsoft System Center 2012 of Windows Intune die tevens ondersteuning bieden voor het beheren van niet Microsoft mobiele apparatuur 🙂 !
Even voor de duidelijkheid: Windows is slechts een besturingssysteem waarop de applicaties draaien. Deze aplicaties geven een bedrijf een voordeel of nadeel, niet het besturingssysteem.
Met de opkomst van byod en werken vanuit de cloud wordt het desktop operating systen steeds onbelangrijker.
Dit verhaal gaat er vanuit dat een bedrijf zich dient aan te passen aan een operating systeem, maar volgens mij hoort dit andersom te zijn! It is slechts een middel om een doel te bereiken, niet een doel op zich.
Maar wellicht ziet de schrijver van dit artikel het anders.
Beste Matthe,
Als expert zou je toch moeten weten dat het gaat om 2 operating systemen, Windows 8 voor de Intel PC en Windows RT voor de arm-based surface en andere apparatuur.
WindowsRT laat zich niet managen, want je kunt daar alleen applicaties vanuit de Windows store op installeren. Lekker verwarrend als je Windows naam variaties die nu niet meer compatibel zijn.
De surface met RT, er komt ook een W8 variant, laat zich net zo beheren als een Apple of Android apparaat en is meer een BYOD apparaat.
De surface W8 is een dure netbook, met Touch,
Ik verwacht dat W8 op de PC zonder Touch niet zal gaan aanslaan, dus nu gaan upgraden vanaf XP, Vista of W7 zou zorgvuldig overwogen moeten worden, wil je niet noodgedwongen je servicedesk overbelasten.
Jammer dat deze informatie in je verhaal mist, waardoor de inhoud van het verhaal ook discutabel is geworden.
Op het moment dat een bedrijf zich zorgen maakt om haar voortbestaan omdat er een nieuwe versie van een OS uitkomt, ben je het punt al lang voorbij waarbij je je had moeten afvragen wat het bedrijf eigenlijk doet om te blijven bestaan.
Een bedrijf bestaat toch niet puur en alleen om de laatste versie van een OS aan te schaffen en alleen daarom blijft bestaan? Dat is een cirkelredenatie van niet alleen de eerste orde, maar ook nog een drogreden van de bovenste plank.
Een bedrijf bestaat omdat ze een dienst of product levert die een dusdanige meerwaarde heeft voor de afnemers, dat zij een premie willen betalen bovenop de pure productiekosten. Dit omdat zelf produceren niet dezelfde meerwaarde levert voor die afnemer.
Een OS voegt hieraan niet veel toe, tenzij het voornoemde bedrijf juist afhankelijk is van dat OS namelijk: het bedrijf is de producent van het OS of exclusief (danwel voornamelijk) afhankelijk van de verkoop van het OS of de daaraan verbonden diensten (conversie, upgrades, trainingen, etc.).
Nu is het wel dat de OS de applicaties mogelijk maakt die het voor de leverancier mogelijk maakt de kostprijs zo laag mogelijk te houden en daarmee een evt. voordeel heeft boven andere leveranciers die niet dezelfde of oudere applicaties heeft, maar een als een nieuw OS dusdanig nieuw is dat diezelfde applicaties er niet meer op kunnen draaien (en er zijn berichten dat bijv. Windows 8 bepaalde applicaties niet meer kan ondersteunen, of pas na een uitgebreide conversie traject) is het voor een gebruiker van een OS juist een reden om NIET over te stappen.
Volgens mij heeft de schrijver van het artikel zich geleend voor de FUD-strategie die door enige bedrijven in het verleden te berde zijn gebracht.
Al me al naar mijn idee een slecht en onevenwichtig geschreven stuk.
Beste Mathé
zou je ook aan kunnen geven wat voor sectoren nu echt baat hebben bij de nieuwe user interface en het veel geprezen touchscreen?
Heeft een software ontwikkelaar hier iets aan (en dan doel ik op een C++ of C# ontwikkelaar die gewoon 6 à 8 uur achter zijn systeem code zit te kloppen)?
Heeft een projectmanager die zijn of haar planning moet maken hier iets aan?
Heeft een tester, die zijn testscripts aan het schrijven is hier iets aan?
Heeft de architect, die designdocumentatie aan het schrijven is hier iets aan?
Mijn ervaring is namelijk dat voor dit soort core-ICT competenties, het geen ene … uitmaakt of je nu windows XP, 7 of 8 gebruikt.
Iets wat er mooier uitziet is niet altijd praktischer in het gebruik!