Het nieuwe besturingssysteem Windows 8, verkrijgbaar vanaf 26 oktober, is een hybride systeem voor zowel desktops als tablets. De interface speelt met touchscreen en levende tegels in op het mobiele werken. Op de zakelijke markt zal het besturingssysteem in eerste instantie een aanvulling betekenen op Windows 7. Bas Paumen, business group lead Windows bij Microsoft Nederland, verwacht vooral een groeiende vervangingsvraag omdat het einde van de ondersteuning van Windows XP in zicht is. Organisaties zullen dan kijken naar Windows 7 of 8 als alternatieven.
Het besturingsysteem van Microsoft heeft met Windows 8 een nieuw uiterlijk gekregen, in lijn gebracht met de look & feel van tablets en smartphones. Het bekende startscherm met startknop is vervangen door een startscherm met 'levende' (lees: aanraak) tegels. Het levende slaat op de mogelijkheid dat een gebruiker zo'n vlak niet hoeft te openen om te zien wat er gaande is. Actuele informatie, zoals nieuwe emails, het nieuws of het weerbericht, wordt vanuit een app op de startschermtegels gepusht.
Met behulp van touchtechnologie moet de gebruiker al vegend zijn weg vinden, al kunnen muis en toetsenbord nog steeds worden gebruikt. In de zogeheten Modern-omgeving (voorheen codenaam Metro) worden de apps gepresenteerd; ook de traditionele Windows-toepassingen zitten achter een app. Verder gaat Windows 8 soepeler om met sociale media en clouddiensten. Services, zowel die van Microsoft (Skydrive, Outlook.com, Account) als van andere partijen (Twitter, Linkedin, Facebook), zijn naadloos te integreren.
Eigen tablet
Met het nieuwe computerbesturingssysteem speelt Microsoft in op de ontwikkelingen op de pc-markt waarbij klanten steeds vaker een tablet kopen in plaats van een nieuwe desktop en de Apple iPad marktleider is. Niet voor niets wil het softwareconcern een eigen tablet op de markt brengen: de Surface die de strijd aan moet gaan met onder andere de iPad, de Galaxy Tab van Samsung en de Nexus van Google. Ook komt Microsoft nog met Windows Phone 8, gebaseerd op Windows 8, voor de smartphone, om te concurreren met iOS en Android. Met Windows 8 is er straks één besturingssysteem voor desktop, laptop, tablet en smartphone, zodat onderlinge communicatie en data-uitwisseling eenvoudiger kunnen plaatsvinden.
Volgens Bas Paumen, business group lead Windows bij Microsoft Nederland, zal het voor gebruikers even wennen zijn om om te gaan met Windows 8 maar hij verwacht dat de aanraaktechnologie en 'de zogeheten intuïtieve interface snel opgepakt worden. 'Windows 8 past bij de moderne manier waarop mensen werken.'
Modern gebruik
Wat zijn de grootste voordelen van Windows 8 in uw ogen?
Bas Paumen: Windows 8 start sneller op, is veiliger vanwege de nieuwe Bitlocker-technologie en vpn-chip, het maken van updates gaat makkelijker net als het downloaden van app's, documenten en programma's zijn eenvoudiger te vinden, gebruikers kunnen gepersonaliseerde dashboards maken met deeplinks naar zakelijke toepassingen… Maar het belangrijkste is dat Windows 8 het moderne gebruik van ict ondersteunt.
Wat bedoelt u daarmee?
Windows 8 sluit aan op de 'consumeration van it'. Het gebruik van ict verandert snel: mensen zijn gewend om thuis tablets en smartphones met apps te gebruiken en om te gaan met sociale media en de cloud. Dat willen ze beroepsmatig ook kunnen. Ze willen het liefst overal toegang hebben tot kantoorfuncties en bedrijfstoepassingen. Werkgevers zullen daarmee rekening moeten houden. Het simpelweg vervangen van hardware is niet meer aan de orde. Er zal goed gekeken moeten worden wat de behoefte van een medewerker is en hoe je die het best kunt ondersteunen.
Hybride
Verwacht u dan een massale overstap naar Windows 8?
Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur verwacht ik dat klanten zullen kiezen voor Windows 8. Alles wat op Windows 7 draait, draait ook op Windows 8. Dat geldt voor zowel Office-producten als business applicaties, zoals Dynamics of SAP. Windows 7 en 8 hebben hetzelfde driverfundament; ze kunnen goed met elkaar overweg in hybride situaties. Bij klanten die al met Windows 7 werken, voorzie ik bijvoorbeeld een vraag naar Windows 8-implementaties aan de randen van hun omgeving, als een aanvulling voor medewerkers die bijvoorbeeld veel op pad zijn. Die kunnen met een tablet of een lichte laptop dan onderweg verbinding leggen met bedrijfstoepassingen of communiceren met collega's via Lync.
Voor eindgebruikers verwacht ik een belangrijke verandering in april 2014. Dan stopt de ondersteuning van Windows XP. Veel organisaties zijn zich al aan het oriënteren op een keuze tussen Windows 7 en 8. Dat zorgt voor een groeiende vraag naar Windows 8.
Proefproject
Wat doen jullie om de zakelijke markt te informeren over de introductie van Windows 8?
Deze week vonden er twee grote evenementen plaats. Er was een grote partnerbijeenkomst met 770 partners, later nog gevolgd door een roadshow voor distributeurs. Onze partners en premier accounts zullen op hun beurt hun klanten inlichten en ondersteunen. Ook hielden we een vip-event waarin 170 cio's van onze grootzakelijke klanten zijn bijgepraat over Windows 8. Het besturingssysteem was overigens al vanaf 16 augustus als review beschikbaar. Vanaf 26 oktober wordt het daadwerkelijk verkocht op verschillende apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en ultradunne pc's.
Heeft de 'touch- en swipe'-opzet van Windows 8 nog gevolgen voor de gebruikersinterface van de grootzakelijke applicaties van Microsoft, zoals de Dynamics-productlijnen?
Op termijn wel. De opkomst van de touchtechnologie heeft natuurlijk zijn weerslag op onze business applicaties. Microsoft werkt daarbij nauw samen met bijvoorbeeld app-bouwers en systeemintegrators om te bepalen wat de gevolgen zijn van de nieuwe opzet van de gebruikersinterface in relatie tot de zakelijke bedrijfssystemen, zoals het leggen van verbindingen via webservers en het regelen van updates via een app-store. We hebben in Nederland een aantal proefprojecten lopen, zoals bij het Openbaar Ministerie. Daarbij onderzoeken we hoe een officier van justitie via een Windows 8-app op locatie een veilige toegang kan krijgen tot de bedrijfsomgeving om stukken te raadplegen.
Helder stuk en spannende tijden voor Microsoft. Uiteraard zullen mensen met nieuwe laptops en PC’s standaard Windows 8 krijgen, dus in de basis komt dat succes er best. Maar ik verwacht ook hobbels. Mensen hebben hoge verwachtingen van de Surface, maar omdat daar eerst de RT versie uitkomt zal er nog wel een negatieve stroom op gang komen omdat deze versie toch een compromis is.
Ontwikkelen voor een platform wat het scala aan smartphone, tablet, laptop, PC dekt is natuurlijk wel veelbelovend. In dat kader wil ik ook best een Windows Phone 8 gaan proberen.
Maar ik durf geen voorspellingen te doen. Het zou in ieder geval weer wat jeu brengen en hopelijk alle partijen scherp houden.
@Henri
Is de RT versie op tablet een compromis? Welke versie zou dan volgens jou op een tablet moet draaien en waarom?
ik blijf’m intrigerend vinden:
“Ze willen het liefst overal toegang hebben tot kantoorfuncties en bedrijfstoepassingen”
Wellicht dat ik van de oude stempel ben, maar in het weekend of op vakantie heb ik hier toch echt geen behoefte aan hoor. Hooguit m’n werkmail voor urgente issues maar eigenlijk ook liever niet dan wel.
Ik krijg toch vaak de indruk dat bepaalde behoeften ons aangepraat worden.
Dito voor de touchscreen interface. Voor tablets/smartphones een must, maar volgens mij verandert mijn laptopscherm niet in een touchscreen als ik windows 8 installeer. Dito voor de schermen die ik op kantoor aan mijn docking station heb hangen.
Sommige van dat soort dingen had ik ook bij de introductie van vista en win7. Aero bijv. ziet er leuk uit, maar de toegevoegde waarde heb ik na al die jaren nog steeds niet ontdekt.
Reza, RT is goed voor de accu, maar is een beperkte versie van Windows 8. Aangezien de Surface met toetsenbord en touchpad in feite de functie van een laptop kan overnemen zullen mensen dus veel mogelijkheden missen. In het voorjaar komt de versie van de Surface uit die wel een volledige versie van Windows 8 heeft (wellicht dan met andere nadelen zoals een veel kortere accuduur).
Aangezien er nog niet heel veel apps zijn voor de Modern UI heb je dus een beperking die het onderscheidend vermogen vooralsnog aantast. Althans, zo zie ik het.
Niettemin hoop ik dat Windows 8 het gaat maken, ik ben heel erg gecharmeerd van Windows Azure en de potentie daarvan is enorm. De tiles weet ik niet of dat wat voor mij is, ik zou het interactieve daarvan uit willen zetten omdat het afleidt, maar de cleane look zoals je die op veel nieuwe MS sites ziet vind ik erg aantrekkelijk.
Henri,
RT is gebaseerd op ARM processor, iets wat heel anders is dan x86 architectuur. Hierdoor (zoals ik al eerder in een reactie heb aangegeven) kan je de normale kantoorapplicaties NIET op Windows 8 RT draaien. Bovendien de kantoorapplicaties zijn niet geschreven voor de mogelijkheden van tablet-apparatuur. Wil je x86 applicaties op een Windows 8 tablet met x86 processor draaien en heb je niet meer dan eenapparaat met de UI en opties die je nu met RT krijgt, het wordt totaal anders. Dit betekent dat Windows 8 RT geen compromis is zoals je dat aangaf, maar wel een MUST voor Microsoft om met andere leveranciers te kunnen concurreren.
Wil je als bedrijf Windows 8 RT met Office gebruiken? Dan MOET je een andere versie van office aanschaffen (2013 cloud versie) anders vergeet het maar.
Het overstappen naar Office 2013 is zeker een major change voor bedrijven. Deze heeft zeker effect op het totale applicatielandschap, kortom een groot feest!
Klein foutje volgens mij; “Microsoft Nederland verwacht een groeiende vraag naar Windows 8 wanneer de support stopt op Windows XP, April 2013”. Dit is toch al heel lang geleden verplaatst naar April 2014?
http://windows.microsoft.com/en-US/windows/products/lifecycle
De voordelen van Windows 8 voor de gebruiker zijn in het artikel goed aangegeven. Het is een groot gebruikersvoordeel om Windows 8 te kunnen gebruiken op zowel smartphones als (convertible) tablets met een touch screen. Windows 8 ondersteunt een touch screen bovendien beter dan Windows Seven. En ook de status update informatie van de levende tegel, levert gebruikersvoordeel op. Meerdere applicaties tegelijk op een tablet gebruiken, dat kan ook.
Maar is dat wel voldoende? Belangrijk is bijvoorbeeld of het beheer door Windows 8 wezenlijk veel beter wordt. Want dat bepaalt grotendeels de bedrijfskosten. Ik kreeg een dÈj‡ vu met de opmerking ìMet Windows 8 is er straks één besturingssysteem voor desktop, laptop,… Deze one-size-fits-all werd ook al verteld bij de introductie van Windows NT server. Maar Windows 8 (NT 6.2) is toch vooral een Windows Seven (NT 6.1) desktop met een Windows Phone 7 gui. Verder wijkt het beheer af voor de apparatuur met ARM- architectuur van servers en x86 desktops. Verder is blijven er net als bij de introductie van NT verschillende ecosystemen. Zo zijn er aparte apps stores, met voorlopig nog weinig echte Metro applicaties. Weinig of geen beheervoordeel dus.
En Windows 8 kent ook een aantal gebruikersnadelen. De Windows tegeltjes op zich zijn lang niet zo gelikt als de icons van de smartphone en tablet concurrenten. Het lijken gewoon lelijke Widgets. En van de nieuwe Windows 8 applicaties met die onhandige vette ribbons wordt je echt niet vrolijk, vooral niet bij de kleine schermen. Linux ziet er beter uit.
En hoewel de Windows Touch vaak heel handig is, wil je daar vaak ook juist niet mee werken. Voor normale laptop/desktop-werkzaamheden is de oude interface veel ergonomischer. Als ik met een paar grote beeldschermen moet werken, ga ik echt niet vegen alsof ik bij CSI ben.
En hoe zit het met de snelheid? Het steeds sneller worden van Windows vanaf Vista is nogal getruct; na het eerste opstarten wordt nog heel veel op de achtergrond gestart en gecontroleerd en dat merk je als gebruiker. Windows 8 start niet echt veel sneller op (en dat gaat wordt wellicht langzamer na de eerste servicepacks). Windows zelf wordt niet alsmaar sneller, maar de hardware. Snel opstarten van Windows en de applicaties kan alleen met behulp van bijvoorbeeld een solid state drive en de ene of andere vorm van slaapstand.
Daarom vind ik het niet vreemd dat nog weinig bedrijven hun personeel al voor Windows 8 gaan opleiden, uitgezonderd Windows 8 Server (Windows Server 2012). Bedrijven wachten nu veelal af wat de applicatieontwerpers gaan doen, of de cloud snel genoeg een groot succes gaat worden en of Windows 8 voldoende van de Bring Your Own Device kan profiteren.
Ik persoonlijk denk niet dat Windows 8 de lang verwachte klapper wordt. Wel zal het de concurrenten stimuleren.
Ik hoor steeds vaker dat men Ois en Android niet meer zo vernieuwend vinden. Een menselijk trekje, immers na een tijdje wil men wat nieuws. Nu is een GUI niet de enige driver, het zal de functionaliteit moeten zijn die mensen doen laten overgaan naar een ander OS. Zoals ik al vaak eerder gezegd heb, de sleutel tot alles is integratie. Op zich doet Apple dit goed, maar beweegt zich teveel op de particuliere markt en niet de zakelijke markt. Windows 8 heeft de potentie om de zakelijke markt te bestormen. Met de trend om werk en prive te integreren is Windows 8 een factor om rekening mee te houden.
Ik heb al een poosje een Windows-tablet met Windows 7 en heb echt naar Windows 8 uitgekeken. Ik heb het sinds twee dagen op mijn tablet staan en ben tot nu toe ontzettend tevreden.
De reden dat ik voor een Windows-tablet heb gekozen was omdat ik dan nog steeds mijn eigen software kan installeren, en niet afhankelijk ben van beschikbare apps. Natuurlijk was ik ook gecharmeerd van besturingssystemen op tablets en smartphone’s, maar heb je me nooit over kunnen halen om bijvoorbeeld een iPad kopen, omdat ik eigenlijk vind dat dat wat je op een iPad doet, ik gewoon ook op mijn telefoon doe en dus niet meer dan een gadget vind.
Met Windows 8 heb ik echt ’the best of both worlds’, ik gebruik het nu privé voor Facebook, foto’s en mails. Daarnaast kan ik het zakelijk prima inzetten omdat ik alle grafische software kan installeren voor mijn werk. Het is geen enkel probleem om mijn tablet te koppelen aan het netwerk, waardoor ik toegang hebt tot al mijn bestanden.
Ik zei al, ik heb het slechts twee dagen, maar ben nu al enthousiast. Het werkt heel intuïtief en het is leuk te ontdekken wat er allemaal beschikbaar is. De kritiek dat de iconen niet zo ‘gelikt’ zijn, is een kwestie van smaak. Mij spreekt het juist heel erg aan en is het duidelijk beter geschikt voor bediening met de hand.
Op mijn desktop-pc heb ik gewoon nog Windows 7 geïnstalleerd, en ben het ermee eens dat Windows 8 daar niet veel toegevoegde waarde heeft. Maar ik zie het wel als duidelijke verbetering van mijn tablet. Voor mij dus geen Android of iOS, maar werkt Windows echt optimaal binnen mijn netwerk.
Ik ben het eens met Pavake op het punt dat je eigenlijk prive en werk gescheiden zou moeten willen houden.
Als de grens vervaagt tussen die 2 en de werkdruk neemt toe, wat nog al eens kan gebeuren met de recessie, is de volgende stap een burn-out van enkele medewerkers.
Voorts begrijp ik van alle reviews die ik tot dusver gelezen heb, dat het heel leuk op een tablet werkt, maar op de standaard desktop niet tot zijn recht komt zonder extra invoer apparatuur.