De Rechtspraak heeft de invoering van het Oracle-boekhoudsysteem Leonardo uitgesteld. De invoering van dit nieuwe financiële systeem voor de centrale inning van de griffierechten door het Landelijk Dienstencentrum voor de Rechtspraak zou per 1 november beschikbaar komen. Maar er zijn nog onvoldoende waarborgen voor een tijdige en juiste verwerking van de inningen. De invoering is voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar gaat nog wel door, verwacht de Raad voor de Rechtspraak.
Oorspronkelijk was het de bedoeling het systeem per 1 september in te voeren, maar dat werd uitgesteld in verband met laatste tests en aanpassingen. Nu laat de Rechtspraak in een persbericht weten dat de invoering tot nader order is uitgesteld omdat er onzekerheid bestaat of het systeem de inningen van griffierechten wel tijdig en juist zal verwerken. Het huidige financiële systeem voor de inning van griffierechten via een decentrale rekening-courant blijft voorlopig gehandhaafd.
Leonardo moet het nieuwe boekhoudsysteem van het Landelijk Dienstencentrum voor de Rechtspraak (LDCR) worden. De Rechtspraak hevelt een aantal bedrijfsvoeringstaken van alle gerechten en andere gerechtelijke instanties over naar dit gemeenschappelijk servicecentrum. Het gaat om taken als financiën, inkoop en personeelszaken. Officieel gaat het LDCR op 1 januari 2013 van start.
Meeliften
Het nieuwe boekhoudsysteem moet onder andere de centrale inning van de griffierechten ondersteunen. Deze nieuwe betalingsmanier betekent een vereenvoudiging van de administratie van de advocatuur en draagt bij aan tijdige betaling van het verschuldigde griffierecht, verwacht de Rechtspraak. Besloten werd mee te liften op het nieuwe financiële systeem dat het ministerie van Veiligheid & Justitie laat bouwen.
Dit Leonardo-systeem, een Oracle-toepassing dat een financieel systeem van SAP vervangt, moet eind 2012 zijn opgeleverd en tien jaar mee kunnen gaan. Ordina met Conquaestor als adviseur is in 2009 aangetrokken als ict-leverancier, implementeerder en beheerder van dit justitiebreed financieel en inkoopinformatiesysteem. Het budget ligt op momenteel op 34,54 miljoen euro (oorspronkelijk 15 miljoen euro).
Het moet toch echt heerlijk zijn om opdrachten voor het Rijk uit te voeren. Je budget kan ongestraft doorgroeien van 15 naar 35 miljoen en dan hoef je ook nog niet eens een werkend systeem op te leveren op de afgesproken tijd…..
Hoe is dit toch mogelijk? Is er geen controle en management op doorlooptijd en budget bij het Rijk?
Ik ben benieuwd wat de business case is geweest om het SAP systeem in te ruilen voor Oracle en ook wat de oorzaak is van het niet tijdig en juist kunnen verwerken van de inning van de griffierechten.
Vond het destijds al wat vreemd te lezen dat de CIO GDI een snoepreis van Oracle kreeg aangeboden :
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/ictbranche/4206173/2379258/oracle-neemt-cio-op-innovatietour-door-vs.html