Branchevereniging ICT~Office zegt samen met collega-verenigingen Stobi en Fiar CE zeer teleurgesteld te zijn over de invoering van de kopieerheffingen op bijna alle soorten hardware. Ondanks felle protesten van de ict- en elektronicasector heeft staatssecretaris Teeven van Veiligheid & Justitie toch besloten om de heffingen vanaf 1 januari 2013 in te voeren. Het betreft een tijdelijke regeling van een jaar.
Met ingang van 1 januari 2013 komt er, afhankelijk van de opslagcapaciteit, een thuiskopieheffing van maximaal vijf euro op smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets, hdd recorders en settopboxen. Audio-videospelers krijgen een heffing van maximaal twee euro. Voor pc's en laptops geldt straks een vast bedrag van vijf euro, voor externe hdd-drives is dat een euro. Bij de aanschaf van een cd-rom of dvd geldt het laagste tarief: drie eurocent. De regeling is tijdelijk en duurt een jaar. Dit blijkt uit een algemene maatregel van bestuur die staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd
Lastenverzwaring
De industrie is onaangenaam verrast door het besluit van de staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om per 1 januari een heffing in te voeren op apparaten met dataopslag. Dit gaat consumenten geld kosten en legt de industrie een enorme lastenverzwaring op, benadrukken de brancheverenigingen ICT~Office (ict), Stobi (blanco informatiedragers) en Fiar CE (audio- en visuele media). Ook spreken zij de verwachting uit dat consumenten via alternatieve routes gaan proberen om onder de heffingen uit te komen, wat nadelig uitpakt voor winkeliers.
Volgens de verenigingen staat het bedrag van zestig miljoen euro dat Teeven met de kopieerbelasting wil ophalen op geen enkele wijze in relatie tot de schade van maximaal twaalf miljoen euro die aan de platen- en filmindustrie zou moeten worden vergoed wegens derving van inkomsten door het thuis kopiëren. Onderzoek van PwC zou dit bevestigen.
Not amused
De belangenvertegenwoordigers van de in totaal 2.500 bedrijven (500 importeurs en 2.000 wederverkopers) hebben hun bezwaren een aantal keren naar voren gebracht in gesprekken met Marco Pastors, de voorzitter van Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (Sont) die Teeven adviseerde, en de platen- en filmindustrie. Ook de staatssecretaris bleek niet gevoelig voor de bezwaren.
De drie brancheorganisaties zijn ook 'not amused' over de uitspraken van de staatssecretaris dat zij geen gebruik hebben gemaakt van de inspraakmogelijkheden in de Sont. Dit, terwijl de industrie ondanks haar bedenkingen over de heffing op verzoek van Teeven juist heeft deelgenomen aan de onderhandelingen. Zij constateren dat de bezwaren vanuit de industrie simpelweg niet zijn meegenomen in de overwegingen.
Onlangs deden Fiar CE, Stobi en ICT~Office dan ook het verzoek aan het kabinet om de heffing en de uitvoeringsproblemen te laten toetsen door Actal, het adviescollege dat nieuwe regelgeving toetst op verzwaring van de lastendruk.
Uitzonderingen
Eerder wilde het kabinet de heffing op dragers juist afschaffen en vervangen door een systeem dat beter inspeelt op technologische ontwikkelingen. Spotify en iTunes maken bijvoorbeeld direct afrekenen al mogelijk. Maar de Tweede Kamer wees die wijziging af, met als gevolg dat het stelsel van thuiskopieheffingen voorlopig in stand moet blijven, in afwachting van nieuwe besluitvorming. Europese regels bepalen dat auteurs recht hebben op een billijke vergoeding voor schade die ontstaat doordat een lidstaat thuiskopieën toestaat.
Naast de nieuwe heffingen verdwijnen er ook toeslagen: die op analoge audio- en videocassettes en minidisks; die dataopslagdragers worden in de praktijk nauwelijks nog gebruikt. Ook geheugenkaarten, usb-sticks en spelcomputers met harde schijf vallen buiten de regeling omdat deze voorwerpen slechts in geringe mate (minder dan 10 procent) worden gebruikt voor het maken van privékopieën, aldus het ministerie van V&J.
Ik betaal met liefde deze heffing, als daarmee alle geneuzel rondom de Torrent-sites, nieuwsgroepen etc wordt afgekapt.
Kopieerheffing betalen is prima, maar dan is downloaden (en uploaden) vanaf nu in NL ook echt toegestaan.