De stortvloed aan nieuwe mobiele apparatuur bezorgt it-beheerorganisaties aardig wat kopzorgen. Iedereen met een mooie nieuwe smartphone of tablet wil natuurlijk zijn zakelijke e-mail lezen en het liefst ook andere zakelijke taken uitvoeren. Maar een toenemend extern gebruik van bedrijfstoepassingen en -informatie betekent ook meer risico’s. Beveiliging en beheersbaarheid van alle apparatuur geschikt voor telewerken wordt nog belangrijker.
Waar beheerorganisaties eerder gecontroleerd toegang konden verlenen voor thuis-pc's en zakelijke pc's op afstand, hebben ze nu moeite om met de apparatuur van deze tijd mee te gaan. Maar moeten ze dit dan? Steeds vaker zien we dat het management van organisaties deze vraag volmondig met ‘Ja' beantwoordt. Sterker nog, de adoptie van mobiele apparatuur wordt veelal aangewakkerd vanuit het management.
Uitdagingen
De uitdaging om mobiele apparaten te adopteren in het bedrijfsnetwerk zit niet zozeer in het verbinden van het apparaat met het netwerk. Het zit meer in het gecontroleerd toegang verlenen van mobiele apparatuur. Je ziet dan ook steeds meer leveranciers van beveiligingsproducten hierop inspelen. Opmerkelijk is dat veel partijen een deel van de uitdaging aanpakken. Waar de ene leverancier sterk is in het beveiligen van mobiele apparatuur is de andere leverancier juist sterker in het beheren en weer een ander kan perfect voor een verbinding zorgen.
Wat we ook zien, is dat gebruikers voor een groot deel van het telewerken nog steeds graag een zakelijke laptop of pc gebruiken, naast de smartphone en tablet. De gebruiksvriendelijkheid van telewerken is altijd één van de belangrijkste factoren geweest voor succesvol gebruik. Eenduidigheid is hierbij essentieel. De verwachting is dat telewerken de komende jaren steeds meer gaat lijken op werken op kantoor, en vice versa. Het is daarbij niet ondenkbaar dat organisaties in de toekomst alleen nog een internetverbinding aanbieden aan medewerkers op kantoor. De zakelijke applicaties en informatie zijn dan binnen de kantoormuren te benaderen via een vorm van telewerken. Voor de gebruiker worden de handelingen binnen en buiten de kantoormuren dan gelijk en dat is wel zo gebruiksvriendelijk.
Beveiliging en beheersbaarheid van alle apparatuur geschikt voor telewerken wordt nog belangrijker, want meer extern gebruik van bedrijfstoepassingen en -informatie betekent ook meer risico's. Op deze punten moeten organisaties grip krijgen om op een veilige manier alle nieuwe vormen van telewerken te adopteren.
Mobile device management
De komende jaren zien we meer mobile device management-oplossingen ontstaan die alle uitdagingen rondom het gebruik van mobiele apparatuur aanpakken. Hierbij ontstaat een combinatie van traditioneel telewerken met laptops en desktops en allerlei mobiele apparatuur. De kunst voor de leveranciers van deze oplossingen is om bij te blijven met alle mobiele platformen. Leveranciers gaan daarom op zoek naar oplossingen waarbij het onderliggende platform of de aanwezigheid van software, bijvoorbeeld de nieuwste Java-versie, niet meer uitmaakt. Of dit laatste lukt is de vraag, maar het zou beheerorganisaties in ieder geval enorm ontlasten en daarmee kosten besparen.
Bart Verhaar, business developer bij Motiv
Bart,
Helaas kan ik niets anders zeggen dat dit een 10 in een dozijn stukje geworden is. Er staan geen onwaarheden in, maar dit onderwerp is in mijn ogen al te vaak beschreven ( lees uitgemolken). En in dat opzicht brengt je artikel helaas niets nieuws aan de horizon en bevat het weinig tot niets wat we nog niet wisten.
@ Ruud
10 in een dozijn is een zeldzaamheid, 14 in een dozijn maakt het overvol. Ik neem aan dat je toch bedoeld dat we al te veel van dit soort verhalen hebben.
Misschien dat het verhaal alleen als inleiding is bedoeld en dat er nog een deel 2 met het “harde” probleem aankomt..
@ Maarten,
Sorry typo. Ik doel natuurlijk op 13 in een dozijn.
Ik ben ook zeer benieuwd naar een vervolg artikel waar wel daadwerkelijk op de problematiek dieper in gegaan wordt en Bart hopelijk ook met concrete voorbeelden komt.
Ik denk dat het allemaal wel losloopt als het gaat om de combinatie telewerken en mobiele apparaten (anders dan laptops)
Waarom:
– probeer eens een hele dag te typen op je smartphone, ik denk dat de lol je al snel vergaat
– probeer eens een artikel te schrijven van enkele pagina’s op een tablet. De meesten zullen al snel een toetsenbord erbij gaan pakken of overstappen op een lap- of desktop.
– dito voor data entry, cad tekeningen maken enz enz.
Voor even snel een mailtje checken etc is een smartphone etc. heel handig, maar om nu echt een hele dag op te werken…. nee, daar geloof ik niet in
Een artikel dat meer vragen oproept dan er worden beantwoord.
Is een notebook of laptop dan geen mobiel apparaat?
Roept de gehele IT branche niet al jaren dat alle applicaties via de browser worden ontsloten? En wanneer komt deze doorbraak?
Is releveren niet iets van de vorige eeuw?
Met Internet mobiel beschikbaar is er al een geïntegreerde benadering van mobiel werken, nu alleen nog de juiste applicaties en er ontstaat een uniform overal werken concept.
Wat het artikel nu wil toevoegen is mij een raadsel.