Het management van de beursgenoteerde ict-dienstverlener Qurius in Zaltbommel verliest de 1,6 miljoen euro die het begin 2010 in aandelen van het bedrijf investeerde. Gemiddeld investeerden 23 topmanagers 61.000 euro per persoon. Ook algemeen directeur Leen Zevenbergen behoorde tot de investeerders.
Door acute geldproblemen en noodverkoop van de onderneming aan de Franse partner Prodware ontvangen aandeelhouders minder dan een eurocent voor hun stukken Qurius. Begin 2010 investeerden 23 managers, onder wie de leden van de raad van bestuur, senior-managers uit alle landen organisaties, aandelen in hun werkgever. De aandelen konden pas in 2013 weer te gelde worden gemaakt.
Het idee voor de uitgifte van in totaal 4.729.720 aandelen kwam uit de koker van algemeen directeur Leen Zevenbergen. Hij zei bij de aankondiging: 'Ik heb mijn managers om een persoonlijke verbindtenis gevraagd aan mij en aan het team. Ik ben er trots op dat zij zich allemaal hebben gecommitteerd met een aanzienlijke investering in het bedrijf.'
De 1,6 miljoen euro die het management investeerde is volledig verdampt, vertelt Zevenbergen in een interview aan de zakentitel Management Team. Zevenbergen stelt dat het eind 2011 leek alsof Qurius het ergste achter de rug had. 'Alle landen maakten operationeel winst: Nederland, het VK. Alleen Duitsland had nog een kleine drie, vier ton verlies – wat een opzienbarende verbetering betekende.'
Out of control
Qurius raakte in acute geldnood toen een groot project in Duitsland out of control raakte. De schuld daarvan schuift Zevenbergen in de schoenen van Dieter Grosse-Kreul, die korte tijd eerder was overgestapt van Unit4 Duitsland naar Qurius Duitsland. 'We hadden het beter kunnen doen in de sollicitatieprocedure', verontschuldigt Zevenbergen zich tegenover Management Team.
De beursnotering is het bedrijf een blok aan het been gebleken. Doordat het bedrijf alle koersgevoelige informatie moest melden, trapten klanten op de rem bij het verlenen van nieuwe opdrachten aan het bedrijf. 'We wachten even af hoe je uit deze situatie komt', zeiden potentiële opdrachtgevers tegen Zevenbergen. Uiteindelijk zag Zevenbergen zich gedwongen het bedrijf voor een habbekrats te verkopen aan de Franse partner Prodware.
23 top verdienende Managers. Hebben we het probleem dan al wel niet heel snel gevonden?
@Rik, dat valt wel mee in deze. Heb met een aantal van die gasten zaken gedaan en dat zijn gewoon hardwerkende managers, die natuurlijk leuk verdienen, maar geen vermogens.