Onlangs mocht ik een half uur praten op Nyenrode over cloud computing. Het thema was de praktische kant van cloud computing en diverse sprekers behandelde diverse onderwerpen zoals inkoop, overheid, wetgeving en mijn focus lag op privacy.
Als laatste spreker gaf Bouke Koelstra een vurig betoog over de nieuwe Capgemini cloud op basis van open standaarden en open source. Het Europese initiatief om (enterprise) organisaties te laten profiteren van een alternatief op de basis SaaS-stack (documenten, e-mail, agenda, chatten, voice, samenwerken).
Wat ik die dag veel zag terugkomen is de verwarring tussen allerlei termen zoals cloud, cloud computing, outsourcing, Iaas, Paas en Saas.. Natuurlijk is dit logisch omdat er geen officiele definitie bestaat en ook de definitie van NIST voor verwarring zorgt:
'Cloud computing is a model for enabling ubiquitous, convenient, on-demand network access to a shared pool of configurable computing resources (e.g., networks, servers, storage, applications, and services) that can be rapidly provisioned and released with minimal management effort or service provider interaction. This cloud model is composed of five essential characteristics, three service models, and four deployment models.'
Eigenlijk gaat het mis bij het woord model. Zo lijkt het dat cloud computing een model is en kun je met allerlei modellen (zoals service modellen en business modellen) de boel behoorlijk wazig houden.
Cloud computing is automatisering
Ik zal nogmaals een poging doen om uit te leggen wat cloud computing is. Het zwaartepunt van cloud computing zit in automatisering. Ofwel het vervangen van menselijke arbeid. Met deze automatisering kun je computers laten samenwerken om bronnen (resources) te leveren zoals rekenkracht en data.
Cloud computing heeft dus niets met het internet te maken, ondanks dat cloud computing vaak aangeboden en ontsloten wordt via het internet. Je kunt cloud computing dus prima realiseren binnen je eigen muren, al mis je hier potentieel bepaalde voordelen mee.
Ook de leveringsvormen (bij NIST Service modellen) zoals infrastructuur as a service, platform as a service en software as a service hebben niets te maken met cloud computing. Cloud computing kan prima zonder deze service modellen en je komt deze ook gewoon tegen zonder cloud computing. Ik zeg niet dat leveringsmodellen Iaas, Paas en Saas slecht zijn, integendeel, ik vind ze heel waardevol, maar ze staan los van cloud computing.
Ook cloud en cloud computing kunnen prima zonder elkaar. Cloud is niet anders dan een synoniem voor het internet.
Een voorbeeld
Laat ik proberen dit tastbaar te maken met voorbeelden waarin alles samen komt: Dropbox.
Dropbox is een cloud dienst – een internet dienst – en zij leveren in feite software as a service. Zij zijn echter geen cloud computing provider. Zij hebben de dienst gebouwd om een andere dienst heen, namelijk de Amazon Simple Storage Service (Amazon S3). Amazon Webservices (AWS) is wel een dienst op basis van cloud computing. Zij hebben dataopslag en consumeren van data geautomatiseerd op zodanige wijze dat je onbeperkt data op kan slaan en consumeren. Amazon is dus de cloud computing provider en Dropbox heeft een tool gemaakt die de dienst consumeert. Jouw data staat dus niet bij Dropbox, maar bij Amazon op de servers.
Als gebruiker van internet diensten weet je dus niet of deze op basis van cloud computing is of niet. Nu heb ik al vaker geschreven dat cloud computing voornamelijk uit de VS komt en dat zij enorm voorlopen met techniek, maar ook met schaal en toepassing. Cloud computing is heel toegankelijk gemaakt met diensten zoals Amazon Webservices en (Microsoft) Windows Azure. De diensten waren echt niet in één keer af, maar nu ze momentum beginnen te krijgen wordt hun voorsprong sneller groter.
Er wordt veel over cloud (computing) gesproken. Ook bij grote bedrijven en ook bij de overheid, bij de presentatie van Zsolt Szabo op Nyenrode gaf hij aan dat de UK een ambitie heeft om in 2015 voor 50 procent gebruik te maken van public cloud diensten voor de overheid. Als dit te toekomst ook voor Nederlandse overheid wordt weet je wat een werkzaamheden daar de komende jaren uitgevoerd gaan worden.
Elektriciteit
Er bestaat nog veel scepsis bij mijn collega's en ook bij overheden of cloud computing het nu gaat worden maar laat ik twee voorbeelden geven waarom ik denk dat deze scepsis onterecht is.
Begin vorige eeuw hadden veel fabrieken nog hun eigen stroomvoorziening. Toen de elektriciteitscentrales begonnen te komen waren er wellicht dezelfde discussies die nu gevoerd worden over cloud computing. Wat als de leverancier van stroom niet leverde? Wat moest ik met al mijn huidige spullenboel? Het is niet betrouwbaar! Achteraf gezien natuurlijk een zinloze discussie, maar nu zien we in feite hetzelfde gebeuren met cloud computing. Ik twijfel niet, geen seconde. Elektriciteit heeft overigens best wel overeenkomsten met cloud computing (en uiteraard ook verschillen), laat ik twee overeenkomsten met je delen.
1) Cloud computing bevat geen (eind-) functionaliteit, net als stroom geen functionaliteit bevat. Pas als je er een apparaat op aansluit krijgt het een functie en kun je er van alles mee doen.
2) Cloud computing is net als het opwekken van elektriciteit en het distribueren ervan behoorlijk complex, maar als eindgebruiker zie je daar niets van.
Of cloud computing nu geleverd wordt door Iaas, Paas of Saas, de eindgebruiker ziet de cloud computing niet.
Accountability
Als het gaat om het adopteren van cloud computing zie ik de volgende twee obstakels. Legacy, ofwel de huidige spullenboel waar de it op draait inclusief de software en kennis die in jaren is opgebouwd en werkt. Het andere obstakel is vertrouwen, maar daar onder zit de werkelijke reden; als je cloud computing adopteert en er gaat iets fout waardoor er een rechtszaak ontstaat of je data op straat komt te liggen dan moet je jezelf kunnen verantwoorden waarom je de keuzes hebt gemaakt die je hebt gemaakt en dat valt onder de noemer accountability; aansprakelijk gehouden worden (voor fouten). Eén van de aspecten die in dit verband worden aangehaald is de Patriot Act. Als je it-zaken uitbesteed aan een Amerikaans bedrijf zou de Amerikaanse overheid zich toegang kunnen verschaffen tot jouw data. Naast dat Europese landen net zoveel middelen hebben als de Amerikanen ofwel, Nederlandse overheid kan zich ook toegang verschaffen tot data die je bij je it-leverancier hebt ondergebracht, moet je jezelf afvragen waarom dit nu zo bedreigend is. Het kan natuurlijk zijn dat je de Amerikaanse overheid niet vertrouwt omdat zij jouw data kunnen gebruiken om handelsvoordelen te doen, maar dat zou je kunnen mitigeren door een goede risico analyse te doen of te besluiten geen zaken te doen met bedrijven uit de VS.
Misvattingen
Twee misvattingen die ik op Nyenrode overigens hoorde en nu even wil adresseren zijn deze: Als een cloud computing provider gehackt wordt ligt meteen alle data op straat, en als je data opslaat in de cloud kunnen andere mensen, bijvoorbeeld de mensen bij de leverancier, jouw data inzien.
Goede cloud computing providers hebben maatregelen genomen om data per klant gescheiden en beschermt op te slaan. Toen Google gehackt was een tijd terug (via een pc van een Google medewerker), probeerde de hackers bepaalde email accounts in te zien. Het is niet duidelijk welke mailboxen ze gezien hebben, maar het is wel duidelijk dat ze niet zomaar bij alle mailboxen konden komen. Cloud computing providers zoals Google en Amazon zijn zeer goed in het beveiligen van hun systemen. Ik steek mijn handen ervoor in het vuur dat zij meer weten van beveiliging dan 99.9 procent van de niet-it-ondernemingen in de wereld.
De tweede misvatting, dat jouw data bij een cloud computing provider altijd door die cloud computing provider ingezien kan worden is ook echt een misvatting. Er zijn mogelijkheden om data te versleutelen voordat je ze in de cloud opslaat en er is niemand die het zonder de sleutel kan inzien. De toegankelijkheid leidt daar natuurlijk wel onder, maar het gaat erom dat er gewoon mogelijkheden zijn. Ik heb bijvoorbeeld een grote backup van mijn bestanden op de Amazon Glacier-dienst opgeslagen. Deze zijn versleuteld verstuurd en niemand bij Amazon kan ze inzien. Bij het terughalen van die bestanden (als dit nodig is) vergt dan wel een extra bewerking maar aangezien het om incidenten gaat is dit acceptabel.
Wat verandert er door cloud computing?
Dat cloud computing voor veranderingen zorgt lijkt me duidelijk. Als minder it bedreven wordt binnen de organisatie zullen er banen verdwijnen en verplaatsen en in ieder geval anders worden. Een it-afdeling krijgt hiermee een behoorlijke verandering te verwerken. Maar vergis je niet! Ondanks dat cloud computing een aantal complexe zaken minder complex maakt door automatisering blijven veel zaken gewoon op eenzelfde manier complex. Ik hoorde op de bijeenkomst nog de opvatting dat er minder ontwikkelaars nodig zijn en dat is maar voor een klein deel waar. Cloud computing maakt bedrijfsprocessen niet minder complex, Websites moeten nog steeds gemaakt worden en software nog steeds ontwikkelt, alleen de schaal waarop deze geconsumeerd kunnen worden is enorm gegroeid.
De winst van cloud computing
Maar waar zit nu precies de winst in met cloud computing? Waarom wordt cloud computing nu zo aangeduid als de grootste verandering van de laatste jaren? Waarom 'moeten' alle bedrijven nu over op cloud computing?
Het zit niet in de gebruikelijke voordelen die zoveel genoemd worden zoals alleen betalen voor wat je gebruikt, flexibiliteit, schaalbaarheid, et cetera. Dat zijn inderdaad mooie voordelen, maar dat is niet de crux. De crux zit hem in de automatisering, ik kan dat niet genoeg onderstrepen.
Wat ik vaak zie is dat servers ingericht worden, dat er daarna software op wordt geïnstalleerd, dat firewalls geconfigureerd worden en veiligheidscertificaten aangebracht. Dat als een afdeling extra capaciteit nodig heeft er naast een proces ook nog een it-afdeling moet worden ingeschakeld, en ga zo maar door.
Cloud computing is complex, maar voert deze complexe zaken uit op basis van goed doordachte automatisering. Door standaardisatie ontstaan ook mogelijkheden voor zelfbediening en zelfbediening is een zeer krachtig principe achter cloud computing.
De werkelijke besparingen zitten dus niet alleen in dat de dienst vaak goedkoper levert dan dat je zelf kunt produceren, maar ook dat je gehele it-bedrijfsvoering extreem veel simpeler kan. Veel minder menselijke handelingen en de medewerkers die je hebt krijgen een hefboom effect.
25 jaar geleden moest je code kloppen om software te maken. Dat is nog steeds zo, maar wat veel mensen niet weten is dat de code van nu zeer veel krachtiger is dan de code van vroeger (ondanks dat die code van vroeger nog steeds heel belangrijk is). Als je in C++ een formulier moet maken met wat knoppen en invulvelden was je zo een paar honderd regels code verder. Met C# is dat enkele regels code waar veel minder fout kansen in zitten (omdat veel code op de achtergrond geautomatiseerd gegenereerd wordt) . Wat ik hiermee wil zeggen is dat er op het eerste gezicht niet veel veranderd lijkt, maar dat door een stukje automatisering op de achtergrond er een enorme hefboom is ontstaan.
Zo is het ook met cloud computing. We gebruiken nog steeds servers, harde schijven en een gangbaar OS, maar door automatisering zijn er zeer veel handelingen die niet meer met de hand hoeven te worden uitgevoerd.
Dit is een valkuil waar traditionele it'ers nog vaak instappen door 'oude wijn in nieuwe zakken' aan te halen. Ze zien nog steeds dezelfde dingen die ze vroeger ook zagen, maar hebben de automatiseringsslag die uitgevoerd is gemist en zijn blijven hangen.
Als je dus cloud computing groot wilt maken in Nederland en Europa weet je nu in ieder geval waar je het moet zoeken. Denk groot, denk in automatisering, denk in zelfbediening. En denk aan de gids die je hiermee kan helpen…
Waar je niet over spreekt bij mogelijke toegang tot je data, is dat bepaalde overheden de vrijheid nemen (in wetten vormgegeven) om toch in die data te kijken. Encryptie mag alleen als deze overheden het kunnen ontcijferen, anders ben je als cloud leverancier strafbaar.
Voor ‘gewone’ bedrijven misschien niet zo’n bezwaar, maar voor overheidsinstellingen geldt dat je daardoor de gegevens van personen openbaar maakt. En dat is wettelijk verboden in Nederland en Europa.
Zie http://www.centric.eu/NL/Default/Innovatie/Blogs.aspx/2012/10/17/Amerikaanse-toegang-tot-de-Nederlandse-cloud en het onderzoek waarop deze blog is gebaseerd: http://surfsites.nl/cloud/download/Clouddiensten_in_HO_en_USA_Patriot_Act.pdf
Henri, bedankt voor deze heldere beschrijving. Er is inderdaad veel verwarring over wat cloud computing is, omdat er te snel naar de technische details wordt gekeken. Daarom is het goed, zoals jij doet, om een aansprekende analogie te gebruiken. Electiciteit is een bekende, maar je kunt de landbouw of de industrie nemen. Ook daar heeft schaalgrootte en mechanisatie de ambachtelijke productie verdrongen. De kant-en klare eindproducten gaan naar de supermarkt, waar de klant vervolgens een geïnformeerde keuze maakt uit het aanbod en direct kan consumeren. Cloud computing is niets anders dan de industrialisatie van IT. Eigenlijk een hele logische en onvermijdelijke stap in de volwassenwording van de bedrijfstak.
Henri,
ik ben het niet eens met je focus op automatisering van processen. Dit is voor mij zeker niet het belangrijkste kenmerk van cloud computing. Ik vind het begin van de definitie van NIST veel belangrijker: “Cloud computing is a model for enabling ubiquitous, convenient, on-demand network access to a shared pool of configurable computing resources” Kortom: flexibiliteit, schalen van 0 naar ‘oneindig’ op basis van de behoefte. En of Amazon dit nou geautomatiseerd heeft of niet, daar wil ik me niet druk over maken. Net als dat ik ervan uit ga dat Nuon mij de stroom levert die ik op dat moment nodig hebt: of ik nou een feestje heb of op vakantie bent: ik krijg wat ik nodig heb en ik betaal voor wat ik gebruik.
Misschien is dit voor de redactie een reden om wiki pagina’s toe te gaan voegen aan de site. Hier kunnen dan heldere definities over Cloud, Cloud Computing, Cloud security en alle ICT gerelateerde begrippen een mooi plaatsje krijgen en onderhouden worden door de experts……
Experts hoeven dan niet in herhaling te vallen en iedereen weet dan waar iets gevonden kan worden.
Bijkomend gevolg in een snelle industrie is dat begrippen dan actueel kunnen blijven.
Je weet toch al dat ik meestal niet op een cloud artikel reageer. Ik denk altijd dat de problemen rondom cloud computing /service opgelost worden als dit verschijnsel verder ontwikkeld wordt en meer vorm en standaarden krijgt. Ondanks dat wil ik op een aantal punten uit je artikel reageren
Cloud betekent voor me “ontzorgen en ontlasten”. De afhaaltent bij me op straat is ook voor mij een Cloudleverancier! Want ze ontlasten me van het gedoe rondom koken. Wanneer we de ict activiteiten in twee groepen computing en diensten verplaatsen dan kunnen we ook de ontzorging en ontlasting hierin realiseren. Daar zijn verschillende oplossingen voor.
Als ik jouw artikelen waarin je voor Cloud opkomt naast elkaar leg dan zie ik drie namen die altijd in je artikelen voorkomen: Dropbox, Amazon en Google. Ik krijg het gevoel dat je aandelen van deze leveranciers gekocht hebt! Ik zie dat je pleidooi altijd gebaseerd is op deze diensten en aanbieders. Wil je hiermee zeggen dat we in Nederland nog geen volwassen cloud leverancier hebben?
Vertrouwen is het fundament van de acceptatie en adoptie. De consument ziet ook dat Cloud “nog” niet alles wat ermee beloofd wordt kan waarmaken en daarom wachten ze met adoptie daarvan exact zoals de adoptie van de elektriciteitscentrales. Tot die tijd zal consument gebruik maken van losse diensten/online-software, hierdoor houden ze de risico`s van dit verschijnsel (cloud) beperkt.
Ik zal aan je integriteit als ondernemer twijfelen als je me adviseert om te besluiten geen zaken te doen met bedrijven uit de VS alleen omdat de wetgeving in VS i.c.m. de cloud leverancier en mijn concurrentie in dat land niet allemaal op een lijn komen staan! Ik zal eerder zeggen dat ik het contract van deze leverancier in de prullenbak gooi dan naar dit advies luisteren. Zaken doen met bedrijven uit VS is iets wat je als ondernemer nodig hebt voor je business en reputatie. Hoe zou je deze kans en droom als ondernemer omwille van een Cloud leverancier aan de kant kunnen zetten?
De misvattingen die je benoemd hebt zijn afkomstig uit gebrek aan standaardisaties en regels. De ene aanbieder hanteert andere regels dan de andere. Wanneer cloud een grondwet/richtlijnen/standaardisatie/framework krijgt waar alle leveranciers zich aan moeten houden dan kunnen de misvattingen zoals je benoemd hebt zich niet meer voordoen.
De winst van cloud zoals je het benoemd hebt kun je ook in house realiseren. Door het moderniseren van je ict processen kun je alles geautomatiseerd laten lopen, dat noemen ze “IT Orchestration”. Ik denk dat je je daarin vergist.
Het omzetten van mijn ict processen in het dienstmodel van cloud is niet zo eenvoudig als men denkt. Het berekenen van een ROI voor deze verandering is ook niet simpel. De duidelijkheden rondom verschillende zaken (technisch en juridisch) zijn nog niet verschaffen. Deze en nog meer andere punten maken de cloud “nog” voor me onbegaanbaar. En tot die tijd hoor ik de leveranciers en cloudbegeleiders roepen dat cloud winstgevend is!
Beste Henri,
Privacy is een groot goed, waar we zuinig op moeten zijn. Het is te bedrijven, die overwegen hun data in handen van een cloud provider te geven, aan te raden dat ze navraag doen naar de maatregelen die de cloud provider heeft getroffen om de data ook echt te beschermen. Van een cloud provider mag worden verwacht dat hij daar transparant over is.
Een ander nog niet genoemd risico is het risico van een faillissement van de cloud provider. Zijn in dat geval de data wel beschikbaar? Zie daarover: http://rikharmsen.blogspot.nl/2011/12/bent-u-ook-helemaal-in-de-wolken.html
Ik ben benieuwd of je mijn mening deelt.
Ik denk dat het zwaartepunt niet perse in de automatisering zit. Het draait bij cloud computing om zowel de omschakeling van fysiek, handmatig, en geplande IT resources naar virtuele, geautomatiseerde, direct beschikbare resources als ook om de omschakeling van het eigendom, controle en beheer van die resources in eigen hand hebben naar het uitbesteden daarvan. Het ultieme snijvlak van die twee noemen we de public cloud, hierbij worden zowel IT beheer als infrastructuur gedeeld met anderen en geautomatiseerd geleverd waardoor schaalgrootte en flexibiliteit ontstaat.
Overigens is cloud computing een middel en geen doel. Eerst komt het business doel, dan pas de realisatie daarvan. Bij elke IT investering moet je een afweging maken tussen architectuur en beheer in eigen hand houden (meer controle) of delen (sneller bechikbaar stellen).
Als laatste is cloud computing de ultieme democratisering van IT resources. Immers, met een swipe van de credit card bestelt de marketing manager zijn salesforce.com werkplekken waarbij de IT afdeling links ingehaald wordt. De ultieme versmelting van business en IT. En dropbox is gewoon gratis en voor iedereen.
Bedankt voor de reacties, ik zal ze allemaal adresseren, maar moet dit even uitstellen tot laat op de dag.
Beste Henri
Ik vind je kijk op Cloud Computing interessant. Wat ik jammer vind is dat je als deskundige, toch weer de definitie van Cloud Computing aanzwengelt. Er zijn honderden definities en ieder kan er zijn eigen draai aan geven. Ik ben blij met de definitie van het NIST, want die geeft mijn inziens duidelijkheid. Als je als deskundige hier weer je eigen lat tegen legt, help je niet duidelijkheid te schapen. Dat zie je al aan de reacties.
Voor mij is automatisering niet het belangrijkste van de diensten die worden geleverd. Dat is een bijkomende zaak. Voor mij staan de karakteristieken die in de NIST-definitie genoemd worden centraal. Deze karakteristieken maken het juist mogelijk, waarom “Cloud” -diensten, welke er dan ook onder vallen, zo succesvol zijn, voornamelijk bij de eindgebruiker.
1. On demand, self service, de marketing manager kan vanuit zijn luie stoel, zelf zijn website migreren of installeren, zonder dat hij maanden op de IT afdeling moet wachten. 2. Ubiquitous network access. Onafhankelijk van locatie, onafhankelijk van type device, Ipad, PC, smartphone etc, zonder dat je een of andere client hoeft te installeren, toegang tot je applicaties. Heel eenvoudig. En ja, dit is voornamelijk via het Internet. 3. Location independent resource pooling. Delen van resources met anderen. Dit drukt de kosten maar levert nog veel meer profijt op. 4. Elasticity. Altijd voldoende capaciteit, onafhankelijk de de situatie waar je je als bedrijf of consument in bevind. 5. On demand. Niet investeren, gebruiken en betalen (al dan niet door middel van je privacy) naar aanleiding van gebruik.
Deze 5 karakteristieken zijn essentieel en zou je moeten kunnen toepassen op alle diensten die leveranciers aanbieden onder de naam Cloud. Voldoet men aan eentje niet (en dat is bij velen aanbieders het geval), dan heb je misschien een goede dienst, maar geen Cloud-dienst, maar ja wat wil een definitie zeggen.
Eigenlijk is het essentieel (en hier is niets aan gewijzigd) dat de dienst doet wat hij behoort de doen op een zo efficient en flexibele manier, zodat hij past bij het gebruik van de consument of de behoefte van het bedrijf. En dan liefst zonder restricties in tijd, complexiteit, risico’s en budget. Gewoon zoals ICT altijd beloofd was, het leveren van productiviteitsverbetering. Niet komen met features, en upgrades, die wel de kast van de leveranciers spekken, maar niet de productiviteit van de bedrijven verbeterd.
De werkelijke kracht van de ontwikkelingen in de Cloud en dus ook de werkelijke winst van “Cloud Computing” zit hem wat mij betreft in collaboratie, samenwerking. Samenwerken door data te sharen met elkaar, b.v. het vastleggen van gegevens aan de bron en dan door de gehele keten gebruik maken van dezelfde informatie. Samenwerking op het gebied van processen, waar bedrijven binnen een bedrijfskolom processen met elkaar sharen, Paypall achtige oplossingen, en het sharen op het gebied van documenten, zoals we dat met Google al doen.
Deze samenwerking, waar we vroeger niet toe in staat waren, gooien administratieve processen overhoop, knippen bedrijven in stukken en zorgen voor herdefinitie van ketens en maakt het mogelijk dat we netwerken van bedrijven krijgen die nieuwe producten kunnen leveren. Deze samenwerking, die door de mogelijkheden van voornamelijk SaaS-diensten wordt gecreëerd, brengt niet alleen verandering binnen de IT organisatie, maar binnen de gehele organisatie teweeg. Er zal anders gedacht worden over klanten, leveranciers, concurrenten en medewerkers. Daarom voorspellen de Gartners en Forresters ook de grootste groei in de SaaS markt. En ja deze verandering heeft niet alleen consequenties dat IT-jobs veranderen en verdwijnen naar India, maar ook banen van andere hoogopgeleiden. Repeterende inteligente activiteiten, zullen uitgevoerd worden in “lage lonen landen”. In de US werken radiologen al niet meer buiten kantoortijden. Buiten kantoortijden wordt dit in India uitgevoerd. Dit hoeft niet slecht te zijn, indien we hier juist op inspelen. Inspelen door ons te specialiseren en door de juiste vertaalslag te maken in processen en de hiervoor benodigde Cloud-diensten.
En als je denkt dat die samenwerking niet plaats gaat vinden buiten het bedrijf, denk dan eens hoe er 20 jaar geleden over ERP gedacht werd. Je gaat toch niet je gegevens van de fabriek aan de afdeling verkoop bekend maken?
Kortom, met de Cloud staan we nog pas aan het begin van de revolutie. Vaak wordt aan Iaas gedacht en veel gefocust op de private cloud. Maar delen blijft niet binnen de bedrijfsmuren.
Het gemak maakt het mogelijk dat van diensten gebruik worden gemaakt. De consumerization zet door. Medewerkers binnen ketens laten zich niet meer beperken door de IT, en ook niet door bedrijfsgrenzen. Tussen de 20 a 30 % van de Information worker (onderzoek) maakt gebruik van dropbox. (Algemene voorwaarden worden niet gelezen). 80 % van de information worker gebruikt zijn privé e-mail om wel eens zakelijk e-mail te versturen. Dit ondanks dat het door company policy verboden is. Het gemak (de 5 karakteristieken) maakt het mogelijk. En dat wat mogelijk is, wordt gebruikt.
Vergelijkende weer met elektriciteit, heb je gelijk. Door het centraal aan te bieden en te sharen, kun je processen automatiseren om zo de kosten van de operatie te drukken. (resource pooling).
Al met al, mijns inziens is de discussie betreffende of iets Cloud heet of niet irrelevant. De ontwikkeling van de diensten en de karakteristieken die deze diensten hebben, zet de verandering in. Laat daarom de definitie kwestie over aan instanties die zich hierop willen specialiseren, zoals het NIST. Laten wij als deskundigen zorgen, dat Nederland zijn concurrentiepositie verbeterd door snel de winst te halen die er met Cloud-achtige diensten te behalen is.
Henri,
Dat je een onwrikbaar geloof hebt in de cloud en cloud computing is ondertussen bekend omdat je telkens dezelfde mantra herhaald. Ook ik ga in herhaling vallen door te zeggen dat er een groot verschil zit tussen ik en wij, de omvang van de business die naar de cloud gaat. De wijze waarop jij encryptie gebruikt voor de opslag van een backup in de cloud zal naar mijn mening waarschijnlijk niet werken voor een bedrijf met honderden werknemers en of Dropbox de juiste keus is betwijfel ik ook wel een beetje gezien ervaringen van anderen met MegaUpload. Als je het kleine niet leert, doe je het grote al gauw verkeerd en dat is zeker het geval met cloud computing waarbij je tenslotte ook rekening moet houden met multitenancy, de basis van zowel een groot deel van de automatisering in de cloud als ook de voordelen van schaalgrootte.
Nu kunnen w eindeloos blijven discussiëren over definities maar ik denk dat we het erover eens zijn dat cloud en cloud computing een fantastische oplossing biedt omdat de ‘lego stenen’ van deze taxonomie het mogelijk maken om snel, eenvoudig en goedkoop IT services te bieden. Cloud computing is tenslotte een soort framewerk waarbij techniek en processen op zodanige manier geïntegreerd zodat we ons niet druk hoeven te maken over allerlei details in de architectuur. Net als de ontwikkelingen in programmeertalen hoef je tot op zeker hoogte dus geen aandacht meer te besteden aan allerlei interfaces en communicatie omdat deze ‘gepackaged’ zijn en als service vanuit een catalog aangeboden worden. Een soort Object Oriënted computer paradigma dus waarbij de details vooral zitten in de keus van je cloud platform omdat hier behoorlijke verschillen zitten tussen Amazon, Microsoft, Google en open sources oplossingen zoals bijvoorbeeld OpenNebula.
Ik refereerde in mijn laatste opinie: ‘De winst van cloud computing’ bijvoorbeeld aan de verschillende oplossingsrichtingen die leveranciers kiezen in de datalaag. Het gaat tenslotte nog altijd om de data welke in tegenstelling tot servers en applicaties niet zo makkelijk vervangbaar zijn als deze verloren gaat, beschadigd raakt of niet meer toegankelijk is. De spreekwoordelijk wijn die je inderdaad met transitie naar de cloud van flessen in zakken kunt doen maar niet gemorst mag worden of door een onjuiste opslag de kans mag krijgen te verzuren.