Het Nederlandse bedrijfsleven zit nog niet om Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows 8 te springen. Uit exploratief onderzoek van ict-dienstverlener OGD blijkt dat de bereidheid voor een overstap vooralsnog laag is. De meeste bedrijven willen eerst nog bezien wat de ervaringen van anderen zijn en zullen pas migreren als hun hardware ook aan vervanging toe is. Het nieuwe Windows Server 2012 scoort iets beter.
Op 11 oktober 2012 organiseerde OGD een Windows 8-evenement. Volgens eigen zeggen niet om het besturingssysteem te promoten, maar om samen met klanten en relaties te kijken wat het kan betekenen. Om goed voorbereid te zijn op de komst van Windows 8 heeft OGD in de aanloop naar het evenement een kwalitatief onderzoek gedaan ter exploratie. Het doel van dit onderzoek is de waardering en overstapbereidheid naar Windows 8 en Server 2012 in kaart te brengen.
Windows 8: een 6,1
Onder de deelnemers aan het congres is een vragenlijst uitgezet om de verwachtingen te peilen. Enkele tientallen techneuten en managers hebben hun rapportcijfers en overstapbereidheid gedeeld. Uit het onderzoek blijkt dat die bereidheid vooralsnog laag is. Deelnemers aan het onderzoek vinden het beeld van Windows 8 matig. Met de interface lijkt Microsoft zich vooral te richten op tablets. Windows 8 lijkt, los van de interface, niet veel anders te brengen dan Windows 7.
Gemiddeld wordt Windows 8 scoort dan ook een gemiddeld cijfer van een 6,1. Het merendeel van de deelnemers verwacht voorlopig nog niet te gaan overstappen op Windows 8. Als reden wordt opgegeven dat organisaties de meerwaarde er niet van zien. Daarnaast is een deel net gemigreerd naar Windows 7.
Windows Server 2012: een 7,5
Over Windows Server 2012 zijn de bezoekers van het OGD-evenement iets enthousiaster. De deelnemers hebben in ieder geval een positief beeld van het nieuwe serverbesturingssysteem van Microsoft. Het is volgens hen snel te installeren en draait stabiel. Met de nieuwe functionaliteiten is het een logische opvolger van Server 2008. Gemiddeld wordt Windows Server 2012 dan ook gewaardeerd met een 7,5.
Het merendeel van de deelnemers verwacht in de loop van volgend jaar over te gaan stappen op Windows Server 2012. Als organisatie hebben ze ook verschillende redenen om hier naar over te stappen. Zo willen ze bijblijven met de nieuwe ontwikkelingen en blijven ze graag up to date. Daarnaast is de ondersteuning voor bring your own device (byod) een argument.
Exploratief onderzoek? Is dat net zoiets als Ontdekkende recherche?
Ik werk nu een maand met de beta van windows 8 en office 2013. De meest opvallende verschillen zit in de veel snellere opstarttijd van het systeem en de veel prominentere integratie met Skydrive, om er een paar te noemen. Ook is de startknop linksonder na 17 jaar verdwenen.
Het opstartscherm met de grote vierkanten ziet er wel heel anders uit maar is niet meer dan een dun schilletje. Ook de user interface van de office producten is marginaal aangepast. Grootste verbeteringen in Office zitten in Powerpoint dat verrassend beter is geworden qua gebruiksgemak bij het geven van presentaties.
Al met al kan ik me de lauwe respons wel voorstellen. Ik kan me wel voorstellen dat Microsoft met zijn cloudstrategie uiteindelijk succes gaat hebben en dat windows 8 daarin een belangrijke stap is. Maar ik vind het toch behoorlijk wat oude wijn in nieuwe zakken.
Ik sluit me bij Wim aan. Ook ik heb een (korte) tijd aan Windows 8 gesnuffeld en ook bij anderen gekeken. Opvallend zijn de reacties. De één is helemaal lyrisch over de tegels van de interface, de ander (waaronder ook ikzelf) verafschuwt ze. Jammer is dat je niet de keuze hebt om de nieuwe interface helemaal uit te zetten. Overigens zijn er al tooltjes van derden die de startknop en het bijbehorende menu weer terugbrengen en je gewoon op het oude bureaublad kan blijven werken.
Wat mij wel verbaasd is dat niemand valt over de minimum systeemvereisten, waarvan ik dit vond op de Microsoft website:
Vereiste processor | 1 GHz of sneller
Vereist geheugen | 2 GB
Vereiste hardeschijfruimte | 20 GB
Vereiste videokaart | Schermresolutie van 1366 × 768, DirectX 9 grafische processor met WDDM-stuurprogramma
Nou dat valt best mee toch? Oh, maar wacht even, daar staat dat de schermresolutie 1366 x 768 moet zijn. Vreemde eis.
Ik thuis nu mijn oude Vista laptop controleren en die heeft 1280 x 800. Daar past que overige specificaties prima Windows 8 op, maar die schermresolutie voldoet niet aan de eis. Gelukkig vond ik wat artikelen die aantonen dat 1280 x 800 best kan:(http://www.tabletguide.nl/19559/windows-8-scherm-formaat-resolutie-minimum-maximum/ en http://www.pcmweb.nl/nieuws/windows-8-schaalt-naar-schermgrootte.html en http://www.windowsprogramma.nl/index.php/nl/windows-8-nene/48-info/319-scherm-groottes-in-windows-8)
Waarom dan vreemde eis?
Ik werk sinds een maand met windows server 2012 en het werkt goed MAAR…
officieel werkt microsoft exchange 2010 niet onder windows server 2012.
Microsoft gokt op meerdere paarden, je herkent hierin de hand van de Topman Steve Ballmer. Tijdens zijn bewind werd telkens op 1 paard gegokt, maar dat pakte verkeert uit, nu dus met variaties van producten op meerdere markten, met alle nadelen van dien.
Aandachtspunten met windows-8
– De “tegels” interface op een normale PC of desktop zonder Touch werkt niet productie verhogend, dus niet voor de ondernemingen, zonder touch wordt het niets.
– Er zijn geen duidelijke verbeteringen tov van Windows-7
– Windows 8 RT, op de surface werkt niet native met windows applicaties, dus ontwikkelaars moeten worden verleid of wachten af of het een succes wordt. De Windows phones geven hierin het slechte voorbeeld.
– Voor de thuisgebruiker. de consument kan windows-8 wel een succes worden omdat wordt gekoppeld aan skydrive, downloads van games, etc. Maar daar zit de zakelijke markt absoluut niet op te wachten.
– Windows-8 op de surface heeft potentie, maar dan zit je dus met het gebrek aan applicaties, een windows store in opbouw, etc. De achterstand op Apple en Google is groot, misschien zelfs te groot.
De integratie met Office 2013 en andere 2013 producten en server 2012 ziet er goed uit. Eigenlijk komen dan producten als Lync en sharepoint tot wasdom en integreren optimaal met exchange, maar dan gaan bedrijven wachten tot sp-1 en dan zit je in 2014. De vraag is of dan de markt niet gekanteld is richting CYOD en BYOD en bedrijven dan gokken op apps die multiplatform bedrijfsapplicaties ontsluiten of HTML-5.
Voor dat laatste is het wel verrassend (of juist niet) dat microsoft inzet op HTML-5. Alles ontsluiten via de browser behoort tot de mogelijkheden en ook daar heeft Microsoft met Office365 een ijzer in het vuur.
Het gebrek om keuzen te maken en producten veel meer op doelgroepen, zakelijk, prive en gamers af te stemmen is een van de problemen van het zeer omvangrijke Microsoft. Je krijgt nu de neiging om te geloven microsoft een zwitsers zakmes op de markt zet en dat de gebruiker moet uitzoeken welke tool hij op dat moment nodig heeft.
Mijn conclusie is dat Microsoft altijd de potentie heeft om zakelijke klanten te laten geloven dat alles goedkomt, maar als alles dan in de etalage ligt, dan valt het toch tegen. Dit ondersteunt de lauwe reacties en de magere adoptie curve in de zakelijk markt. Nu maar afwachten wat de surface gaat doen. Zoals ook bij Android tablets wordt vaak gezegd dat er wel wordt gekocht, maar het apparaat vervolgens verdwijnt in de bureaula. Ik ben benieuwd.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het (on)gemak van installeren van bedrijfsapplicaties die speciaal voor de nieuwe Windows 8 interface zijn geschreven:
“Apps that aren’t signed by Windows Store can only be installed on sideloading-enabled devices. You can enable sideloading on Windows® 8 Enterprise or Windows Server® 2012 by joining the computer to a domain. To enable sideloading on a Windows 8 Enterprise computer that is not domain-joined or on any Windows® 8 Pro computer, you must use a sideloading product activation key. To enable sideloading on a Windows® RT device, you must use a sideolading product activation key. For more information about sideloading product activation keys, see Microsoft Volume Licensing.”
Kortom: bedrijven moeten extra kosten maken als ze werkelijk gebruik zouden willen maken van de nieuwe interface voor hun bedrijfseigen toepassingen.
Het heeft er alle schijn van dat deze windows in dezelfde groep thuishoort als Windows ME en Vista. MS probeert rigoureus zaken aan te passen terwijl een van hun pijlers altijd is geweest dat het zoveel lijkt op de vorige versie en dus vertrouwd voor de gebruiker.
Dan kan je als gebruiker beter naar een alternatief OS als Linux overstappen omdat dan de ‘cultuurshock’ minder groot zou zijn.
Microsoft richt zich met Windows 8 op de consument, net als Apple. Consumenten zijn veel minder angstig voor verandering en innovatie. Bedrijven zullen wel volgen als de consument Windows 8 omarmt. Microsoft mikt dus meer op de ‘achterdeur’ van bedrijven dan op de voordeur. Dat is een hele slimme zet. Immers, als het aan de IT managers en de zelfbenoemde ‘IT experts’ zou liggen veranderde er nooit iets. Microsoft moet die starre, fossiele groep passeren om de veranderende markt te kunnen bereiken. Noodzaak voor Microsoft om te kunnen overleven.
Ik denk dat je het ook niet alleen vanuit het perspectief t.o.v. Windows 7 moet zien, maar dat er een strategiek ligt om eenzelfde gebruikerservaring te leveren op telefoon, tablet en pc.
Daarbij worden de tablets (Pro-versie) zo krachtig dat er voor veel gebruikers geen behoefte meer voor een pc zal bestaan. Een uitkomst lijkt me voor bedrijven die toch al met het nieuwe werken gestart zijn.
@Victor; waarom moeten bedrijven extra kosten maken? Er staat toch redelijk duidelijk dat PC’s welke in een domein hangen sowieso sideloading enabled zijn. En de bedrijven die het geld hebben om maatwerk Windows 8 apps te laten bouwen, die hebben echt wel een Active Directory domein. Dus dat van die extra kosten, dat zal wel meevallen.
Mensen roepen altijd zo enorm hard dat Microsoft overal geld aan wil verdienen. Ja, het is een commercieel bedrijf en commerciële bedrijven willen graag geld verdienen. Als je dat niet bevalt, dan ben je vrij om voor een van de vele alternatieven te kiezen. Vergeet aan de andere kant dan niet dat de miljarden dollars die Microsoft in R&D stopt er wel voor hebben gezorgd dat we nu zijn waar we zijn op IT -ebied.