Het Nederlandse bedrijfsleven zit nog niet om Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows 8 te springen. Uit exploratief onderzoek van ict-dienstverlener OGD blijkt dat de bereidheid voor een overstap vooralsnog laag is. De meeste bedrijven willen eerst nog bezien wat de ervaringen van anderen zijn en zullen pas migreren als hun hardware ook aan vervanging toe is. Het nieuwe Windows Server 2012 scoort iets beter.
Op 11 oktober 2012 organiseerde OGD een Windows 8-evenement. Volgens eigen zeggen niet om het besturingssysteem te promoten, maar om samen met klanten en relaties te kijken wat het kan betekenen. Om goed voorbereid te zijn op de komst van Windows 8 heeft OGD in de aanloop naar het evenement een kwalitatief onderzoek gedaan ter exploratie. Het doel van dit onderzoek is de waardering en overstapbereidheid naar Windows 8 en Server 2012 in kaart te brengen.
Windows 8: een 6,1
Onder de deelnemers aan het congres is een vragenlijst uitgezet om de verwachtingen te peilen. Enkele tientallen techneuten en managers hebben hun rapportcijfers en overstapbereidheid gedeeld. Uit het onderzoek blijkt dat die bereidheid vooralsnog laag is. Deelnemers aan het onderzoek vinden het beeld van Windows 8 matig. Met de interface lijkt Microsoft zich vooral te richten op tablets. Windows 8 lijkt, los van de interface, niet veel anders te brengen dan Windows 7.
Gemiddeld wordt Windows 8 scoort dan ook een gemiddeld cijfer van een 6,1. Het merendeel van de deelnemers verwacht voorlopig nog niet te gaan overstappen op Windows 8. Als reden wordt opgegeven dat organisaties de meerwaarde er niet van zien. Daarnaast is een deel net gemigreerd naar Windows 7.
Windows Server 2012: een 7,5
Over Windows Server 2012 zijn de bezoekers van het OGD-evenement iets enthousiaster. De deelnemers hebben in ieder geval een positief beeld van het nieuwe serverbesturingssysteem van Microsoft. Het is volgens hen snel te installeren en draait stabiel. Met de nieuwe functionaliteiten is het een logische opvolger van Server 2008. Gemiddeld wordt Windows Server 2012 dan ook gewaardeerd met een 7,5.
Het merendeel van de deelnemers verwacht in de loop van volgend jaar over te gaan stappen op Windows Server 2012. Als organisatie hebben ze ook verschillende redenen om hier naar over te stappen. Zo willen ze bijblijven met de nieuwe ontwikkelingen en blijven ze graag up to date. Daarnaast is de ondersteuning voor bring your own device (byod) een argument.
@Jasper Siegmund: Niet elk bedrijf met geld heeft per definitie een directory service van Microsoft. Je zult het bijna niet geloven, maar er zijn alternatieven.
En het is helemaal niet verkeerd dat Microsoft geld wilt verdienen.
Maar ik denk eigenlijk dat de IT een stuk verder zou zijn als Microsoft niet zo veel in de weg had gelopen. Ik meen dat Andrew Grove (CEO Intel) dit ook wel eens gezegd heeft, kan niet zo snel een link naar een bron vinden hier. (Proxy hier staat te streng ingesteld) Ze staan bij de echte technici juist bekend als degenen die altijd (laat waren met hun technologie.
Microsoft laat in ieder geval zien dat ze kunnen en willen innoveren. Zelfs de stijl (met de scherpe vlakken) is innovatief te noemen en ze zijn wellicht de eerste met een smartcover toetsenbord die mij enorm aanspreekt. Ook zijn Windows Phone gebruikers in de regel enthousiast over de werking en de tiles op hun telefoon.
Daarnaast zie je dat hun volledige strategie zich toespitst op cloud computing, dat zie je al aan de manier waarop Office 2013 installeert, tijdens de installatie kun je al beginnen met werken en ook Windows Server 2012 zit tjokvol haakjes met cloud computing.
Als laatste positieve punt wil ik nog opmerken dat de Surface wel degelijk een “nieuwe” markt aanboord op zakelijk gebied. De iPad wordt wel zakelijk veel gebruikt maar is er in mijn ogen niet zo goed in omdat het zich steeds focust op 1 functie tegelijk. Er is in mijn ogen dus nog geen goede zakelijke tablet en Surface lijkt dat wel te zijn.
Tot zover het goede nieuws en ik bewonder Microsoft voor hun moed en inzet in deze (totale omslag software en nu zelfs hardware).
Qua tablets (en Smartphones) is het vooral een vervangingsmarkt geworden, penetratiegraad zal dus een serieuze uitdaging blijken en een strategie kost jaren om to wasdom te komen. Hun ecosysteem moet vanaf de grond toe opgebouwd worden en hoe gaan ze ontwikkelaars trekken. Door de eerste Surface als RT op de markt te zetten nemen ze een enorm risico. Het is geen volledige Windows 8 en de kans is groot dat veel mensen er te weinig mee kunnen en dit zal het imago van Windows 8 geen goed doen. De mensen die voor Surface gaan kunnen niet wachten en als ze nu kopen (en teleurgesteld raken) zullen ze geen full blown surface kopen als deze later uitkomt.
Het is nog maar te bezien of andere fabrikanten ook met een goede tablet kunnen komen.
Een andere zorg die ik heb en wat eerder al gebleken is met Windows 7, is dat het systeem zwaarder lijkt dan Android of IOS. Dit heeft een negatieve druk op batterijduur en bijvoorbeeld koeling en in het verlengde daarvan prestatie en mogelijk lawaai. Misschien zit ik er naast, maar Apple heeft jaren ervaring hiermee en Microsoft is hierin toch een nieuwkomer.
Het zal sowieso jaren duren voordat Windows 8 ook veel binnen MKB+ bedrijven normaal word en het zal dus geen snelle race of omslag worden zeker niet nu OS er steeds wat minder toe doet.
Wat we Microsoft wel moeten nageven is hun lange adem. Het zijn volhouders op veel vlakken en dingen worden vaak beter door de tijd heen. Windows 7 vind ik zelf een zeer fijn OS en met Windows Azure lijken ze toch ook echt een zeer goede zet gedaan te hebben.
@Henri
Het gaat niet om “kunnen” innoveren maar ze “MOETEN” innoveren anders worden ze door concurrenten eruit gespeeld! En wat betreft innovatie, tja ze zijn best laat, de vraag is hoe ze de schade kunnen verder beperkt houden en gebruikers/markt terug winnen! Naar mijn mening MS was jaren lang geleden trend zetter maar ze hebben deze positie afgestaan aan concurrenten zoals Apple. Hun strategie om naar Cloud te gaan is ook geen innovatie, ze MOETEN ook hieraan meedoen. Deze strategie wordt ook een beetje de eindgebruiker opgelegd! Als eind gebruiker moet ik hoge prijs betalen voor licentie van Office 2013 lokaal dan de versie in de Cloud. Dat is toch niet eerlijk voor degene die niet naar Cloud wil gaan!
Ik denk dat je je beter in technische details van Windows 8 tablet vs iPad kunnen verdiepen. Dan zou je zien dat Windows 8 tablet op geen enkele punten verder of beter is dan iPad. Een Windows 8 ARM moet zoals een iPad in een “Windows domein” beheerd en gebruikt worden. Wat is hier voordeel aan?
Het is interessant om te zien hoe Microsoft probeert de tabletmarkt te veranderen. Hier kun je kijken naar de interessante features die ze bieden bij hun Windows8 tablets. De stap daarna is echter wel om te kijken wat de meerwaarde nou achter deze features zijn in vergelijking met de iPad van Apple of een ander apparaat.
Enkele voordelen zijn wel de goede samenwerking met de overige apparaten van Microsoft en hun software als MSN en Office. Op dit moment zijn er nog wel enkele problemen omtrent de tablets van Microsoft. Hierbij kun je denken aan de te grote schermen en dat ze op dit moment nog te duur zijn (http://www.tablet.nl). Als ze hier aan weten te werken zullen zij wel een interessante speler worden op de tabletmarkt.