Ict-leverancier HP weigert zijn Europese ondernemingsraad de bijstand van zelf gekozen experts bij de beoordeling van de reorganisatie waarbij achtduizend Europese werknemers hun baan verliezen. De werknemersvertegenwoordigers worden daarnaast door hun werkgever geïntimideerd, stelt secretaris Koen Dries van de vakbond LBC-NVK. De Europese OR stapt naar de rechter.
In het ledenblad 'Ons recht' van de Landelijke Bedienden Centrale – Nationaal Verbond van Kaderpersoneel doet secretaris Koen Dries verslag van een vergadering van de Europese OR van HP in Amsterdam die hij half juni 2012 op verzoek als expert bijwoonde. Samen met een Franse accountant was hij gevraagd naar Amsterdam te komen. 'Een ingehuurde beveiligingsagent weerde ons evenwel manu militari uit de voorbereidende vergadering. Twee Europese managers vatten uiteindelijk ook post voor de deur', schrijft Dries.
Na dit incident kreeg de Europese ondernemingsraad volgens Dries de toezegging dat een advocaat (budget: 50.000 euro) en een consultant van PwC mochten worden ingehuurd. Maar: 'HP zou de advocaat en de consultant wel zelf kiezen. Ook deze experts mochten niet tijdens de vergadering aanwezig zijn. Alleen het management zou hen voorlichten en ze moesten zich aan allerhande beperkingen houden.'
De leden van de Europese OR werd volgens Dries verboden via het systeem van HP e-mails te versturen. Daarnaast kregen zij een e-mail met een duidelijke waarschuwing: 'HP heeft vernomen dat er een open brief aan de ceo wordt voorbereid. Wie daaraan meewerkt, mag op sancties rekenen', schrijft Dries.
Belgisch rumoer
Ceo Bart Hogendoorn van HP Nederland reageert gelaten op het Belgische rumoer rondom de Europese ondernemingsraad, die is gevestigd in Brussel. 'De Europese OR valt onder mijn collega die over de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika gaat. In België is het een big issue, daar is de verhouding tussen werkgevers en werknemers anders, met een andere retoriek. Het staat volledig los van de reorganisatie in Nederland.'
De 326 Nederlandse HP-medewerkers die hun baan zien verdwijnen begrijpen de noodzaak van de reorganisatie, ervaart Hogendoorn. 'Zij kunnen ook zelf de rekensommen maken. Mensen waarderen onze snelheid, openheid en duidelijkheid. We zijn een sociaal bedrijf. Ik hoop dat iedereen op het afscheid kan terugzien zonder kater.'
“‘HP heeft vernomen dat er een open brief aan de ceo wordt voorbereid. Wie daaraan meewerkt, mag op sancties rekenen’, schrijft Dries”
En dat durft zich een sociaal bedrijf te noemen???? Dit is te triest voor woorden! Het lijkt wel terug naar de middeleeuwen. Sinds wanneer mag je iemand geen open brief meer sturen?
Dit is meer de mentaliteit van bek houden (excusez le mot) en anders kun je meteen oprotten.
Krijgen de werknemers/slaven (gelieve zelf door te strepen wat niet van toepassing is) ook een idee hoe het in het Verre Oosten (India en bij Foxconn) toegaat. Echt… zijn dit nou verworvenheden van onze geciviliseerde samenleving?