Nederlandse bedrijven zijn minder tolerant geworden in het toestaan van privéapparaten op de werkvloer. Vorig jaar liep ons land nog voorop in het toestaan van bring your own device (byod), inmiddels zijn we ingehaald door andere westerse landen. Dat blijkt uit het onderzoek 'Workplace of the Future', dat is uitgevoerd door Vanson Bourne in opdracht van Citrix.
In het onderzoek werden 1900 it-managers in negentien landen ondervraagd naar de werkplek van de toekomst. Slechts 26 procent van de Nederlandse werknemers wordt gestimuleerd om een eigen apparaat mee te nemen naar de werkvloer. Internationaal is dat 36 procent. Ook hebben Nederlandse it-managers er minder moeite mee om privéapparaten te verbannen van de werkvloer. Opvallend is ook dat Nederlandse werknemers relatief weinig apparaten (desktops, laptops of smartphones) gebruiken op de werkvloer: gemiddeld 2,6 tegenover 4,4 internationaal.
In achterstand omgebogen
De daling van de populariteit van byod is voor een deel te verklaren door het lage vertrouwen van it-managers in technologie. Slechts driekwart van de ondervraagden gelooft dat het nu al technisch mogelijk is om medewerkers buiten kantoor dezelfde toegang te geven tot data en applicaties als wanneer ze op kantoor zijn. Internationaal is dat 87 procent, in China zelfs 100 procent.
'Het is opvallend dat de voorsprong van Nederland zo snel lijkt te zijn omgebogen in een achterstand', zegt Peter van Leest, acting area vice president bij Citrix Benelux. 'Blijkbaar zijn managers terughoudender aan het worden in hun byod-beleid.'
Desktopvirtualisatie en mdm
Er is echter ook een lichtpuntje in het onderzoek: het gebruik van desktopvirtualisatie is hoger in Nederland dan in alle andere onderzochte landen. Zeven op de tien bedrijven is van plan om desktopvirtualisatie te gaan gebruiken om mobiele werkstijlen te ondersteunen, tegenover 58 procent internationaal. Ook scoort Nederland met 65 procent tegenover 57 procent internationaal hoog in het gebruik van mobile device management (mdm).
De kop is naar mijn mening niet terecht. BYOD is een veelomvattend begrip dat in Nederland veel meer geent is op tablets en smartphones en niet op notebooks. BYOD voor tablets met gebruik making van een goede MDM oplossing is ruim geaccepteerd en in place maar kennelijk zijn wij plotseling zuinig als we als medewerker het apparaat zelf moeten betalen. Notebooks als BYOD is een onbegonnen zaak voor een enterprise. De (security) en beschikbaarheids eisen aan dergelijke notebooks zijn gewoonweg te hoog voor een BYOD methode. Citrix is uiterst kostbaar en bij een groot aantal applicaties die gebaseerd zijn op offline moeten kunnen werken nauwelijks tot niet inzetbaar.
Een kwart van de it-managers is dus niet op de hoogte van het feit dat de huidige technologie wel degelijk in staat is iedereen vanaf elke willekeurige plek dezelfde toegang tot applicaties en data te bieden als op kantoor.
Als dat echt de vraag was dan denk ik: waarom zijn die lui in vredesnaam it-manager?
Uit de voorafgaande tekst zou je echter ook kunnen opmaken dat de vraag juist was of ze voldoende vertrouwen hebben in die technologie. Als dat zo is dan is dit kwart inderdaad gewoon behoudend.
Dat Chinezen 100 procent geloven is logisch; die geloven alles wat ze gezegd wordt te geloven.
Het gaat niet om het lage vertrouwen van it-managers in technologie. Het gaat om de dreiging die achter byod zit, namelijk het afbrokkelen van macht. Met al die devices worden ook steeds andere clouddiensten gebruikt en gebeurt er meer achter de rug van de it-manager om. Althans, dat zou ook een verklaring kunnen zijn. It-managers zouden wat meer moeten sturen op basis van regie en geen remmende factor moeten zijn, maar juist de afdeling met visie en vooruitstrevendheid, dat zou hun positie alleen maar versterken.
Daarnaast geloof ik ook dat steeds meer werknemers tablets en smartphones ter beschikking stellen aan hun mensen, dan is byod onnodig. Werknemer blij met zijn high-end device. Werkgever blij want die heeft nu iets meer controle en afspraken die hij kan maken, de rest blij want ze kunnen pronken dat ze een modern bedrijf zijn die innovatie omarmen.
Je vraagt je bij dit soort onderzoeken af of de conclusies wel kloppen en waarom het onderzoeksbureau niet zelf een aantal oorzaken kan bedenken:
Desktopvirtualisatie is toegenomen en hoog in gebruik in Nederland. Als je BYOD veilig wilt ondersteunen dan is dit toch wel een van de randvoorwaarden.
Is BYOD niet op zijn retour omdat bedrijven veel me inzetten op CYOD, Choose ipv Buy. Dit legt de relatie met de mobile device management, dat ga je alleen maar toepassen als je apparaten wilt beheren binnen je eigen domein en BYOD apparaten wil je (en kan je) niet beheren.
Je komt dus vrij snel op andere conclusies.
Willem, is dit jouw quote?
“Desktopvirtualisatie is toegenomen en hoog in gebruik in Nederland. Als je BYOD veilig wilt ondersteunen dan is dit toch wel een van de randvoorwaarden.”
Want dit is wel een heel beperkte kijk op de wereld. Als ik als organisatie Google Apps (met 2 step authentication) gebruik, dan kan ik prima, veilig en snel prima BYOD toepassen.
Dat is nu 1 van de voordelen van cloud computing. De beveiliging begint al op data niveau en dan maakt de toepassing of device of locatie niet zoveel meer uit.
Citrix op mijn smartphone of tablet… ik moet er niet aan denken! Daar is een tablet helemaal niet voor gemaakt in mijn beleving.
Tja en het nut van een BYOD voorsprong zie ik niet zo, hoewel het natuurlijk wel helpt als imago dat NL innovatief is.
Wat een merkwaardig artikel: alsof BYOD een wedstrijd is. Who cares of NL geen voorsprong heeft? En desktopvirtualisatie als lichtpuntje? Wat een buitengewoon infantiele kijk op technologie.
Wat wil je er mee doen en ondersteunt of versterkt dat de bedrijfsdoelen van de organisatie?
Dit is weer zonder onderzoek dat poogt om BYOD tot een bedrijfsdoel te maken. BYOD is HOOGUIT een middel… zucht
Alsof een hoog percentage desktopvirtualisatie mooi is…
Desktopvirtualisatie pas je toe als je nog niet zover bent dat je applicatieomgeving deviceonafhankelijk webgebaseerd werkt, cq dat je nog vastzit aan het ouderwetse clientserver-concept met (doorgaans) Windows-pc’s.
Zo beschouwd is een hoog percentage desktopvirtualisatie eerder een brevet van onvermogen dan een compliment waard.