Chemieconcern AkzoNobel, De Nederlandsche Bank (DNB) en technisch dienstverlener Stork gaan gezamenlijk it-managers opleiden. De drie organisaties vinden dat het huidige Nederlandse ict-onderwijs ondermaats is en gaan daarom de komende tijd zelf twintig it-managers opleiden. Animo is er voldoende, want er hebben zich al vijftig gegadigden gemeld.
In een interview met het Algemeen Dagblad luiden de cio's Pieter Schoehuijs (AkzoNobel) en André Haket (Stork) de noodklok. Zij menen dat de komende jaren duizenden it-banen verloren gaan doordat studenten verkeerd worden opgeleid. Hierdoor moet veel werk mogelijk naar India worden geëxporteerd. Zij vinden dat vooral hbo-instellingen en universiteiten steken laten vallen bij het opleiden van it-managers. Zij zouden zich teveel op computerprogrammeurs richten, terwijl er juist behoefte is aan informatiemanagers.
AkzoNobel, DNB en Stork gaan daarom gezamenlijk vanaf november 2012 zelf de opleiding it-management verzorgen. Met het initiatief hopen zij andere organisaties zo ver te krijgen om zich bij het drietal aan te sluiten. Met de opleiding zoeken zij vooral mensen die bruggen kunnen slaan tussen programmeurs en andere afdelingen binnen de organisatie.
@Goos: mee eens, een traineeship biedt natuurlijk een prima (en vaak ook noodzakelijke) aanvulling op een opleiding. Schoehuijs en Haket vinden dat echter een indicatie van “slecht onderwijs”, en dat gaat me te ver.
@Michiel: De CIO’s van Stork en AkzoNobel zijn allebei lid van de 9-koppige adviesraad van een Nyenrode-opleiding MBA in Business&IT. Dat is vast geen toeval, en het is niet chic dat ze in het AD alleen met “India”nen-verhalen komen, terwijl ze in feite een commerciële opleiding pluggen.
Jongens, wat een negatieve reacties. Ik, net van school, niet opgeleid voor de it maar vanwege goede kansen wel hier terecht gekomen, word van dit soort initiatieven enthousiast! Ik ben hiernaar op zoek. Dit zou voor mij een kans zijn om mij én vakinhoudelijk én persoonlijk te ontwikkelen.
Dit is een nieuwsbericht van drie alinea’s. Daarop zeg ik: mooi initiatief. De kritische vragen komen later wel.
Als de informatie in dit artikeltje correct is vraag me af met welk informatie(management)model deze bedrijven werken. Willen zij Informatiemanagers die ook de ict managen? Of hebben ze ict-managers die ook het informatiemanagement managen? Of willen ze managers die programmeurs begrijpen en andersom?
Voor de goede orde: Informatiemanagement hoort bij de business en stuurt it-beheer aan waar het de functionele vraag van de business betreft. Een informatiemanager dient dus eerst en vooral de business te begrijpen. Op de geleverde functionaliteit (die technisch wordt ontwikkeld (of gekocht), geleverd en beheerd door it-beheer) levert zij functioneel support aan de gebruikers. Het is, zeker in grote organisaties, niet handig informatiemanagers de ict te laten managen.
@bert, met je getoonde inzicht in wat AKZO Nobel heb je het gelijk van genoemde 3 bedrijven aangetoond.
@jeroen, als genoemde CIO niet weten dat deze opleidingen bestaan zou ik concluderen dat deze opleidingen erg naar binnen gericht zijn en blijkbaar niet aansluiten bij een behoefte. Ik zou het juist eens wel op het opleidingsinstituut leggen. Ik kan de beste mooiste en goedkoopste producten maken, maar als de afnemers het niet niet zien zitten ligt dat aan de producent niet aan de markt, gelijk met genoemde opleidingen dus.
Ik denk dat de 3 bedrijven gelijk hebben. ICT leid meestal op voor inhoudelijke vakkennis, programmeren, beheren of analyseren.
Groter ondernemingen zijn juist op zoek naar mensen die de business en IT bij elkaar brengen en zorgen dat processen en automatisch verlopen. Hier zijn geen opleidingen voor, zonder je gelijk te specialiseren.
Ik sluit mij verder aan bij Goos.
@nwsbrf: Klopt, ik ken de details bij AkzoNobel niet. Zoals reeds vermeld hebben ze in NL één IT vacature (Sharepoint) die sinds 15 augustus open staat. To apply for this position you should hold a University/Bachelors degree in Computer Science or Business. With this will come three to five years of work experience, including at least two years of administering a Corporate Intranet environment such as MS SharePoint, SAP EP, Websphere or SAS…..Fluent written and spoken English is essential, and knowledge of Spanish, Chinese or Portuguese is an advantage……je mag ‘m hebben:-)
@willem en anderen die het niet met Jeroen eens zijn: in Utrecht geven we binnen de Master Business Informatics de vakken ICT-Entrepreneurship, Enterprise Architecture, Knowledge Management, en Software Architectuur, waarbij bij de laatste drie vakken bedrijfsbezoek vereist is. Bij het eerste richt je zelf een bedrijf op. Hoezo geen praktijkgerichtheid?
Wacht even.. AKZO Nobel, daarvan zit de ceo toch overspannen thuis?
Tja, logisch met dit soort plannen..
Maar even serieus, willen ze nu IT-ers of managers? Of doelen ze op zoiets als meewerkend voorman?
@slinger Janssen, Ook jij toont dus aan dat wat AKZO Nobel, Stork en NBM zoeken niet wordt aangeboden vanuit deze opleiding. Bij mijn weten bestaan deze bedrijven al enige decennia (ja dat is sarcastisch bedoeld) en zijn zijn dus niet op zoek naar personen die nieuwe ondernemingen kunnen oprichten.
De ondernemeingen van deze omvang hebben behoefte een solide, robuuste IT infrastructuur. Een happering resulteert in het feit dat personeel niet operationeel kan zijn, er niet gefactureerd kan worden. In beide gevallen komt de cashflow direct in de problemen. Ze zoeken dus duidelijk geen programmeurs en ook geen innovatoren. Maar personen die de link kunnen leggen tussen IT en bedrijven van een grote onderneming.
@nwsbrf_0003273
Wilde eerst niet reageren maar jou reactie noopt mij er toch toe. Kijk eens bij de online vacatures van genoemde bedrijven. Dan zal je zien dat ze helemaal geen managementvacatures hebben.
Er zijn in Nederland genoeg ervaren projectmanagers, programma managers en enterprise architecten, vaak afkomstig uit bedrijfskundige hoek, die op zoek zijn naar werk. Zeker nu de ABNAMRO / Fortis integratie praktisch gerealiseerd is en ook de grote verzekeraars aan het snijden zijn in hun personeelsbestand. Op dit moment zijn tientallen reacties op een management vacature eerder regel dan uitzondering.
De heren hebben gewoon een leuk nieuw speeltje bedacht, hoogst waarschijnlijk in samenwerking met hun favoriete opleiding, namelijk de Nyenrode-opleiding MBA in Business&IT. Daar zijn ze namelijk hoogstpersoonlijk aan gelieerd. En dat moet even gepromoot worden.