Chemieconcern AkzoNobel, De Nederlandsche Bank (DNB) en technisch dienstverlener Stork gaan gezamenlijk it-managers opleiden. De drie organisaties vinden dat het huidige Nederlandse ict-onderwijs ondermaats is en gaan daarom de komende tijd zelf twintig it-managers opleiden. Animo is er voldoende, want er hebben zich al vijftig gegadigden gemeld.
In een interview met het Algemeen Dagblad luiden de cio's Pieter Schoehuijs (AkzoNobel) en André Haket (Stork) de noodklok. Zij menen dat de komende jaren duizenden it-banen verloren gaan doordat studenten verkeerd worden opgeleid. Hierdoor moet veel werk mogelijk naar India worden geëxporteerd. Zij vinden dat vooral hbo-instellingen en universiteiten steken laten vallen bij het opleiden van it-managers. Zij zouden zich teveel op computerprogrammeurs richten, terwijl er juist behoefte is aan informatiemanagers.
AkzoNobel, DNB en Stork gaan daarom gezamenlijk vanaf november 2012 zelf de opleiding it-management verzorgen. Met het initiatief hopen zij andere organisaties zo ver te krijgen om zich bij het drietal aan te sluiten. Met de opleiding zoeken zij vooral mensen die bruggen kunnen slaan tussen programmeurs en andere afdelingen binnen de organisatie.
Als je een manager nodig hebt, zoek je iemand die een opleiding als manager gehad heeft. Als je bij ict-opleidingen kijkt, zie je alleen ict’ers. Aangezien je van de minister niet zomaar twee studies kan volgen, moet je een keuze maken, of ict of management. De taak van een bedrijf is dan uitgaande van de basis-opleiding verder vorming te faciliteren. Je kiest als bedrijf dus voor een ict-er met management potentieel of een manager met affiniteit voor ict.
De noodklok luiden vind ik wat overdreven: dat hoort bij situaties als banken die miljarden verliezen en omvallen, overkredietering van landen. beleggingsfraude bij woningbouwverenigingen en dergelijke.
Ik kan onmogelijk de link leggen met verlies van banen aan India. Krijgen we voortaan ook nog mensen uit India, als interim manager om bruggen te slaan tussen Nederlandse programmeurs en andere afdelingen binnen de organisatie?
Buiten dat: Ik vind het ergerlijk dat een cio mensen die een ict-studie hebben gevolgd wegzet als ‘programmeurs’. Een cio zou toch moeten weten hoe breed het veld van ict is en welke specialismen er zijn.
Inderdaad een vreemd verhaal. De Nederlandse it-banen worden dus naar India verplaatst omdat op die manier zo goed gecommuniceerd kan worden binnen de organisatie (vijf uur tijdsverschil, alles in gebroken Engels en een enorm cultuurverschil). AkzoNobel maakt toch voornamelijk verf? Lijkt me dat ze dat bedrijfsproces na twintig jaar SAP inmiddels wel onder de knie hebben?
Het is tijd voor Stork en AkzoNobel om goedkope Indiase cio’s aan te stellen.
Informatiemanager is voor mij een woord voor buzzword-bingo. Wat bedoelen ze daar precies mee? Hoofd van de de afdeling it of informatiemanagement? Zijn het informatie-, proces- of kennisanalisten, functioneel ontwerpers?
Anyway. Voor welke vacatures willen ze deze opleiding opzetten? AkzoNobel doet dat vast iet voor die ene Sharepoint-specialist waarvoor ze nu werven.
De DNB scoorde al zwaar onvoldoende voor Nederland met hun ‘beleid’, bijvoorbeeld Icesave, DSB en helaas ook nog etc…! Zouden ze nu wel opeens van ict verstand hebben? Oh ja, ze drukken natuurlijk zelf het geld…, Knotsgek hoor.
Moeten informatiemanagers wel uit een it-opleiding komen?
Is een bedrijfskundige (of anderszins ‘business’ gedreven) opleiding niet een betere basis zoals Simon stelt?
Er is inderdaad veel te doen in het vakgebied ‘Business Informatie Management’ en mijn ervaring is dat de harde ‘it’ers’ er niet vanzelfsprekend in excelleren.
Om wat voor soort opleiding gaat het eigenlijk?
Hoe lang gaat het duren en hoe zwaar is het?
Wat is de instroom? Wat is hun niveau en wat is hun leeftijd?
Een paar van dit soort feitjes er bij graag!
Al twaalf jaar geleden werd de behoefte gesignaleerd aan bruggenbouwers tussen programmeurs en marketeers.
Juist om die reden is toen de opleiding Informatiekunde ontstaan, die aan diverse universiteiten met zowel een bachelor- als een masteropleiding aanwezig is.
Weten de heren Schoehuijs en Haket eigenlijk dat zulke opleidingen bestaan?
Veel CIO’s van grote bedrijven zijn verenigd in het CIO-platform, waarin ook de universiteiten participeren. Uitgerekend AkzoNobel en Stork doen daar (nog) niet aan mee.
In het AD werd gesuggereerd dat deze bedrijven een opleiding voor schoolverlaters beginnen.
Maar in feite gaat het gewoon om een traineeship voor afgestudeerden.
Dat is in alle sectoren gebruikelijk, en bepaald geen indicatie dat het hoger onderwijs steken laat vallen.
Kortom: storm in een glas water.
—
Jeroen Fokker (opleidingsdirecteur bachelor Informatiekunde, Universiteit Utrecht)
Sjaak Brinkkemper (programmaleider master Business Informatics, Universiteit Utrecht)
Wat niet in het artikel staat is met wie ze die opleiding starten. Dat doen ze vast niet zonder hulp van een opleidingsinstantie (zoals Bert hierboven al zei: “Akzo maakt verf”, ze zijn geen universiteit).
Jeroen en Sjaak hebben zeker een punt, met dien verstande dat je een goede ICT-manager niet van school haalt. Ervaring opdoen, bijv. in een traineeship, is de volgende stap. In de praktijk zie je 2 soorten van ICT-managers:
1) techneuten die doorgroeien en een blinde vlek blijven houden voor de bedrijfsprocessen
2) bedrijfskundigen (van school!) die te weinig technische bagage hebben om de hardcore techneuten op de afdeling van repliek te dienen
De ideale ICT-manager is dan ook met een lampje te zoeken en ik kan me voorstellen dat concerns hierin zelf verantwoordelijkheid gaan nemen.
Goos Slotegraaf
interim-manager ICT