Twintig topstudenten van het IBM Extreme Blue-programma hebben de innovatieve projecten die ze hebben bedacht voor grote organisaties gepresenteerd. Twaalf weken lang werkten ze als een echte consultant voor de opdrachtgevers Rijkswaterstaat, Programma Aanpak Cybercrime van de Raad van Korpschefs van de Nederlandse politie en de Gemeente Amsterdam.
In het kader van het zomerschoolprogramma van IBM, ‘Extreme Blue', hebben de topstudenten zich geworpen op de vraagstukken waar de opdrachtgevers mee zitten. Op het snijvlak van business en technologie bedenken teams van vier studenten innovatieve oplossingen voor klanten van IBM en werken de oplossing ook uit tot een overtuigend concept.
Programma Aanpak Cybercrime
De politie is van plan de digitale expertise uit te breiden om daarmee de aanpak (cyber)crime te intensiveren. De inzet van (cyber)vrijwilligers is een andere mogelijkheid om dat te bereiken. Er is echter nog geen centrale database waarmee de juiste vrijwilliger aan de juiste taak wordt gekoppeld. Het Extreme Blue-team heeft invulling aan dit probleem gegeven door een social network te ontwikkelen, speciaal gericht op het bereiken van vrijwilligers die de politie willen helpen bij het bestrijden van (cyber)crime.
Na de expertisegebieden aangegeven te hebben, kunnen vrijwilligers voor opdrachten benaderd worden. De crux bij het samenstellen van het juiste team, zit hem in de mogelijkheid expertisegebieden aan elkaar te relateren. Het zoeken naar een expert op het gebied van encryptie levert ook experts met verwante expertises. De kans om de juiste mensen voor het juiste probleem te vinden neemt met deze eigenschappen enorm toe.
Rijkswaterstaat
Een belangrijke taak van Rijkswaterstaat is het beheer van assets zoals wegen en waterkeringen. Hiervoor moeten gegevens worden verzameld, opgeslagen en weer opgevraagd. Beheerders bij wegendistricten van Rijkswaterstaat zijn momenteel ongeveer 30 procent van hun tijd kwijt aan het koppelen van contractdata en wegendata, over ontwerp, beheer en onderhoud. Het Extreme Blue-team heeft een semantische zoekmachine gemaakt, die deze tijd verkort tot minder dan een uur per week.
Voor deze bijzondere zoekmachine is een ontologie gemaakt. Hierin staan definities en hun synoniemen en is vastgelegd hoe de definities verbonden zijn. Met deze ontologie kan met data worden 'geredeneerd'. In de praktijk betekent dit dat een beheerder van Rijkswaterstaat een vraag in gewone mensentaal invoert, waarop verschillende landelijke bestanden worden doorzocht. In luttele seconden antwoordt het systeem waar zich bijvoorbeeld stroefheidsproblemen voordoen en of er op dat wegvak sprake is van garantie. Daarbij toont het systeem beelden van de locatie uit een visuele wegendatabank. De implementatie verdient zichzelf snel terug. Dat is in zeven maanden in geval van uitrol in één district en in slechts drie maanden als de zoekmachine bij alle wegendistricten wordt ingevoerd.
Gemeente Amsterdam
De Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) van de gemeente Amsterdam, heeft Extreme Blue gevraagd mee te denken over een project waar burgers, derden en de gemeente profijt van hebben. Het Extreme Blue-team bedacht de smartphone-app ‘Breadcrumbs'. Deze houdt net als een dagboek de gebeurtenissen van de gebruiker bij en slaat deze op. Je favoriete fietsroutes, eetgelegenheden, winkels en meer worden op deze manier in kaart gebracht en worden via geanonimiseerde datasuggesties gedaan waar andere mensen met dezelfde voorkeur hun tijd aan besteden.
De gemeente Amsterdam zou deze geanonimiseerde informatie juist voor andere toepassingen kunnen gebruiken. Als in de toekomst informatie van gebruikers daadwerkelijk wordt verzameld en vrijgegeven als open data, dan kan de gemeente realtime zien op welke route opstoppingen ontstaan, waar mensen tijdens evenementen hun auto parkeren en meer. Hiermee kan Amsterdam zijn infrastructuur beter inrichten en wordt de stad op deze manier ‘slimmer' gemaakt.