Ict-leverancier Samsung gaat samenwerken met Pivot3, een aanbieder van geïntegreerde server- en opslagvirtualisatie. De samenwerking leidt er onder meer toe dat het mkb snel en eenvoudig gebruik kan maken van de kracht van een virtuele desktop infrastructuur (vdi). Binnen de samenwerking zorgt Pivot3 voor de beveiligde infrastructuur en Samsung voor de hardware in de vorm van Cloud Displays.
Door de samenwerking wordt het voor zowel kleine als middelgrote bedrijven mogelijk om over te stappen op een it-infrastructuur die fysieke desktops overbodig maakt. Pivot3 en Samsung presenteren een starterspakket bestaande uit de vStac VDI P Cubed-starter, gecombineerd met voorgeïnstalleerde proeflicenties voor tien Cloud Displays van Samsung.
VMware Rapid Desktop Alliance Program
De oplossing helpt het mkb aan efficiëntie en beveiliging van desktopvirtualisatie voor opslag en servers. Via Samsungs thin client Cloud Displays kan iedere medewerker snel en veilig alle werkzaamheden uitvoeren die hij voorheen met een vaste pc deed. De fysieke desktop wordt zo overbodig, omdat al het zware rekenwerk en opslag plaatsvindt op een centrale, externe server die toegankelijk is via het bedrijfsnetwerk of via de cloud. De Pivot3 vStac VDI-producten behoren tot een gecertificeerd onderdeel van het VMware Rapid Desktop Alliance Program.
'We zijn trots dat we onderdeel mogen uitmaken van deze samenwerking', zegt Mildo Meijer, senior marketing manager displays en printers bij Samsung Electronics Benelux. 'De producten van Samsung bieden bedrijven een integrale oplossing die de productiviteit verhogen en de operationele kosten verlagen. De samenwerking vergroot de mogelijkheid om onze klanten beter te ondersteunen in hun bedrijfsvoering, zowel grote als kleine bedrijven.'
Samsung kiest partij voor een server- en storageleverancier en kan samen met VMware een complete oplossing leveren. Nu maar hopen dat Samsung niet bij iedere deal Pivot naar voren gaat schuiven, want dan is het hek van de dam. Samsung zat in een mooi omkaderd deel van de markt door alleen endpoints te leveren, dat gaat nu dus veranderen.
Het lijkt er wel op dat vdi de hype voorbij is, nu de mkbmarkt wordt aangesproken.
Shared-Storage(SAN) is altijd het pijnpunt geweest van een vdi-project, vooral voor het mkb! Denk aan de initiële investering, gerelateerde investering, complexiteit, benodigde kennis en ervaring voor beheer en onderhoud en nog meer andere zaken!
Citrix had dit ook al door en probeerde met overname van Kaviza de behoefte aan SAN in de vdi-architectuur weg te nemen om de oplossing verder voor mkb te vereenvoudigen. Realiseren van een VDI oplossing gebaseerd op vdi-appliance heeft voor en nadelen die bepaald worden door het vertrekpunt van de klant.
Ik heb al eerder kennis gemaakt met een vdi-appliance die niet afhankelijk was van de Hypervisor (je kunt hem gebruiken i.c.m. hypervisor van VMware of Citrix Xen) Dit geeft de klant de vrijheid om zelf voor hypervisor te kiezen. Ik kan me niet voorstellen dat de ict-afdeling van een klant die al kennis, ervaring en investering in Citrix-product gedaan heeft, snel voor Pivot3 (met VMware) kiezen! Dit maakt het bereik van Pivot3 stukje kleiner.
Ik ben benieuwd waarom Samsung in dit product geïnvesteerd heeft! Het gaat niet om haar Thin Client(Cloud Displays) want de appliance van Pivot3 werkt ook zonder Samsung Thin Client! Bovendien Samsung zal met deze oplossing Citrix-klanten missen die ook graag hun vdi op appliance willen bouwen. Ik denk meer dat Samsung de technologie van Pivot3 ergens voor haar producten nodig heeft.
@ Reza,
Shared storage en vdi zijn altijd uitdagend, maar hoeft geen dooddoener te zijn. Mits hier niet over super grote omgevingen gesproken wordt.
Maar volgens mij zijn deze bundels echt gericht op het MKB. Dus als het bij max 100 clients blijft is het nog wel te overzien. Echter zijn IOPS altijd wel een bottleneck bij vdi die te vaak vergeten wordt. Dus de shared storage omgeving moet hier ook voldoende performance bieden. En bandbreedte moet natuurlijk geen ondergeschoven kindje zijn. Want hou je geen rekening met beide zaken dan is kan dit nog wel eens een fiasco worden.
@Ruud:
VDI gebaseerd op shared storage kan een killer zijn voor een kleine organisatie. Dat komt door de complexiteit van de oplossing en ook de hoge investering.
Het gebruiken van shared storage heeft voor en nadelen. Daarom heb ik opgemerkt dat dit afhankelijk is van het vertrekpunt van de klant. In dat kader kun je kijken naar het aantal beheerders op de afdeling (belasting op de afdeling), de kennis van beheerders van SAN als een product en aan het SAN gerelateerde onderwerpen, kennis van virtualisatie en VDI architectuur en nog meer ander zaken.
Door het inzetten van vdi appliances
– kan je de architectuur van je vdi overzichtelijk houden,
– de investering in SAN, netwerk, Blade-omgeving en nog meer gerelateerde onderwerpen die met SAN en vdi te maken krijgen elimineren,
– belasting van je vdi omgeving lokaal op de betreffende appliance houden en niet als enorme IOPS op het SAN,
– modulaire je omgeving uitbreiden zonder enorme aanpassingen aan verschillende lagen binnen je architectuur
en nog meer.
Je kan je SAN gebruiken voor de virtualisatie van je servers en back-end omgeving en appliances inzetten voor vdi. Je krijgt er in ieder geval geen spijt van als je de infrastructuur van je virtuele servers gescheiden houdt van je virtuele desktop (vdi)
Uiteraard zijn er ook nadelen die aan een appliance gebonden zijn, die je als opdrachtgever naast de voordelen op een rijtje kan zetten om tot een besluit te kunnen komen.
Een appliance kan rond/meer dan 100 gebruikers aan! Als je omgeving meer dan 100 gebruiker heeft dan kan dat nog.
Nogmaals afhankelijk van en aantal zaken zou je kunnen een keuze maken tussen vdi met SAN of vdi met appliance (dus geen SAN).
Reza,
Geen spelt tussen te krijgen. Meten is weten. En is er geen bestaande omgeving beschikbaar werk dan met de beste practices ( + nog een beetje er bij ) Dan zit je altijd safe.
Defenieer eerst de uitgangspunten (schaalbaarheid, beheer, beschikbaarheid en performantie )en ga dan pas naar de techniek kijken.
Techniek is bij VDI belangrijk maar dan moet je wel heel goed van te voren weten wat je nodig hebt.
@Reza/Ruud, het lijkt erop dat het IT-kanaal VDI nog even als toetje op het Remote Desktop feestje (wat ze tegenwoordig sessie-virtualisatie noemen) willen nemen. Iedere gebruiker een eigen operating instance geven, is alleen maar interessant voor zware CAD/CAM-applicaties, 3D Animatie-rendering e.d. Ik kan me niet voorstellen dat er veel MKB is dat daar honderd of meer gebruikers heeft.
De cirkel zou helemaal rond zijn als die leveranciers van blades voor Remote Desktop – na levering van tuinen van honderden VDI instances – nieuwe versies van werkplek/applicatie deployment functionaliteit uit begin 2000 gaan leveren om ze mee te beheren (terwijl al die klanten tussen 1996 en 2008 nou juist zo geporteerd van Remote Desktop waren omdat ze dan geen werkplekken hoefden te beheren maar een beetje servers konden gaan ‘ghosten’ zoals ze dat eerder van werkplekschijven gewend waren). Met een beetje geluk zegt zo’n klant: “Goh, hadden we deze tools begin 2000 nou maar gehad. Dat zou ons de hele reis van eerst sessie- en vervolgens werkplek OS-virtualisatie bespaard hebben.”
Een broer van mij zei in de tachtiger jaren dat de hele IT een groot complot was om hardwerkende bedrijven het geld uit de zak te kloppen. Ik moest daar altijd hard om lachen, maar ik begin langzamerhand te geloven dat ie gelijk had. Er is in ieder geval al jaren een complot gaande om hogere en lagere overheden het geld uit de zak te kloppen.