Nog eens twee lezers van Computable.nl geven op persoonlijke titel hun mening over de recent verschenen uitgave 'Socrates Reloaded'. In dit boek vraagt ict-auteur Frank Buytendijk zich af hoe de oude denkers zouden reageren op moderne ontwikkelingen als de smartphone en social networks. In 272 pagina's laat hij een groot aantal innovaties uit de ict-sector de revue passeren. Al eerder verschenen zes recensies. Gemiddeld geven de lezers het boek een 7,8.
Martien van den Akker, integratie specialist/architect, Darwin-IT Professionals
Oude filosofen en ict, kun je dat samenbrengen? Socrates en Plato hadden geen idee van een computer of ict. Ik was dus sceptisch, nadat ik voor mijn privé-studie Griekse Literatuur en Klassiek Culturele Vorming ook wat van de Griekse filosofen had meegekregen.
Maar ict ligt dicht bij de samenleving, is er in verweven. En ver de samenleving dachten de filosofen wel na. Frank Buytendijk projecteert op een creatieve manier in een serie essays de gedachten die zij hadden over samenleving en oorlogsvoering op hedendaagse ict-onderwerpen. Hij begint met een essay over de filosofie in de ict. Denken wij wel na over wat we doen en waarom en hoe we het doen? Of doen we ons trucje van negen tot vijf? De ambachtsman die nadenkt over zijn werk is degene die zich daarin onderscheidt. Daarna komen onderwerpen als best practices (wat zijn dat eigenlijk?), technologie en governance langs.
Governance is voor mij als techneut zo'n vaag onderwerp. Maar doordat Buytendijk kijkt naar hoe onder anderen Plato en Machiavelli dachten over het inrichten en bestuur van een natie, begon het voor mij wel te leven. Vertaal governance in regering (hoe regeer je ict) dan val je automatisch op je plaats in de ict-samenleving. Boeiend.
Kun je filosofen zo betrekken in je ict-vraagstukken? Buytendijk doet dat heel creatief en raakt en maakt daarmee veel interessante punten. Heeft hij gelijk? Ik kan mij vinden in veel van wat hij zegt. Maar eigenlijk doet dat er niet toe. Want de belangrijkste winst is dat hij je aan het denken zet. En dat brengt ons verder. De grote filosofen waren het ook niet met elkaar eens, maar via de principes van thesis, anti-thesis en synthesis beïnvloeden we elkaar en komen we verder.
Een leuke paradox vond ik dat Socrates zich voordeed als onwetende en al vragend deuken sloeg in het aanzien van anderen die hoog opgaven van hun deskundigheid. Buytendijk toont zich bepaald niet onwetend: hij heeft duidelijk onderzoek gedaan naar de schare filosofen die hij aanhaalt. Een boeiend en erg leuk leesbaar boek. Het krijgt van mij een 8.
Michel de Koning, De Koning Automatisering, Houten
Het Engelstalige boek Socrates Reloaded bestaat uit een serie essays waarin Buytendijk een breed scala aan filosofen laat spreken over de huidige mores in business en ict. Zoals de inleiding belooft lezen de essays als een speurtocht, een soort ontdekkingsreis naar wijsheid, een ontdekkingsreis die door onze gids Buytendijk vlot en humoristisch begeleid wordt en extra levendig wordt gemaakt door het veelvuldig gebruik van voorbeelden, anekdotes en citaten.
Doordat de reis zo snel gaat kan niet alles diepgaand bekeken worden, vergelijkingen zijn soms wat vergezocht en conclusies zijn hier en daar heerlijk kort door de bocht, het moge duidelijk zijn dat Buytendijk graag provoceert en niet bang is om tegendraadse standpunten in te nemen om zo een discussie op gang te krijgen die hem weer een stapje verder brengt in de reis naar zichzelf.
Het is geen boek van oplossingen, de essays zetten je echter wel weer aan het denken. Wat brengt technologie ons nu echt, kunnen computers denken, wat is er allemaal bekend van mij en wie kan daar wat mee doen? Stuk voor stuk vragen die niet nieuw zijn, maar door Buytendijk bezien worden vanuit een, voor mij nieuwe, filosofische invalshoek die daadwerkelijk nieuwe inzichten oplevert.
Ook universele vraagstukken als 'de waarheid', 'goed en slecht' en de huidige over-geanalyseerde samenleving worden door Buytendijk behandeld, de paden in deze essays zijn wat mij betreft echter wat langdradig en platgetreden. Overall geef ik het boek een 7.