Ict-detacheerder IT-Staffing heeft met zijn managementsysteem een certificaat weten te bemachtigen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Op vrijdag 14 september 2012 voerde Lloyds een audit uit op IT-Staffings' mvo-managementsysteem nadat de detacheerder was voorgedragen voor een certificaat van de MVO Prestatieladder niveau 3. IT-Staffing heeft inmiddels het certificaat ontvangen.
'Uiteraard zijn wij enorm trots om als eerste ict-detacheerder in Nederland dit certificaat te behalen', zegt Robert da Costa, kwaliteitsmanagerbij bij IT-Staffing. 'Het mvo-certificaat is een bewijs dat IT-Staffing maatschappelijk verantwoord ondernemen structureel heeft ingebed in zijn bedrijfsvoering. Het is een logisch gevolg van de mvo-filosofie die al jarenlang onderdeel is van onze bedrijfscultuur.'
MVO Prestatieladder
IT-Staffing heeft ervoor gekozen mvo in te richten volgens de structuur en vereisten van de MVO Prestatieladder niveau 3, als onderdeel van zijn interne kwaliteitmanagementsysteem. Het heeft daarbij het mvo-manifest van MVO-Nederland als uitgangspunt genomen. Alle medewerkers van de organisatie hebben dit manifest voor akkoord ondertekend. Het manifest wordt tevens onderdeel van de overeenkomst welke met it-professionals wordt afgesloten.
De MVO Prestatieladder is een certificeerbare norm voor maatschappelijk verantwoord ondernemen die aansluit op bestaande kwaliteitsnormen zoals ISO 9001. De norm vormt een basis voor het koppelen van de mvo-aspecten people, planet, profit (prosperity) aan al bestaande (management)systemen. Het biedt een kader voor het vertalen van afspraken op het gebied van onder meer transparantie en eerlijk zakendoen, arbeidsomstandigheden en mensenrechten, milieu-impact van het eigen handelen en maatschappelijke betrokkenheid naar de dagelijkse bedrijfsvoering van organisaties. Bij MVO Prestatieladder niveau 3 geldt dat stakeholders een direct belang hebben bij de dienstverlening en/of bij het voorkomen van een negatief effect door de uitoefening van de activiteiten van IT-Staffing.
Mooi artikel met dure en lekker rollende kreten.
Maar wat betekend dit certificaat nu precies ‘in de praktijk’?
Is het net zo iets als een ITIL-certificering; dat het management door een procedure gehaald wordt, maar dat het werken in de praktijk op de werkvloer en niets door verandert?
Het betekent dat het maatschappelijk verantwoord ondernemen zich niet beperkt tot een certificaat aan de muur, maar in de praktijk ook herkenbaar uitgevoerd wordt. De bedrijfsvoering is op een aantal punten aangepast, denk hierbij aan het beleid ten aanzien van leaseauto’s, aanpassingen aan het kantoorpand, inkoopbeleid ten aanzien van kantoorartikelen. Geleidelijke introductie van het nieuwe werken. Het uitdragen van het gedachtegoed door de medewerkers en het handelen van hen hiernaar, enz enz.