Drie lezers van Computable.nl geven op persoonlijke titel hun mening over de recent verschenen uitgave ‘Agile werkt’ van auteur Hennie Huijgens. Het boek bespreekt de uitkomsten van een grootschalig onderzoek naar de projectdata van bijna driehonderd ict-projecten bij twee informatie-intensieve organisaties. Daaruit blijkt onder andere agile ict-projecten 34 procent sneller dezelfde functionaliteit leveren dan traditionele ict-projecten. De recensenten waarderen het boek met gemiddeld een 6,5.
Melvin Welters, programmamanager, Nationale Nederlanden
‘Agile werkt' is een eerste poging om het succes van Agile in kaart te brengen en cijfermatig verschil ten opzichte van de waterval-aanpak te onderbouwen. Helaas slaagt Huijgens niet in die opzet. De titel van het boek dekt de lading niet. Agile Werkt is vooral Huijgens walkthrough van het vakgebied van Meten & Analyse waarbij hij zijn ervaring en deskundigheid op dat vlak zonder meer ten toon spreidt. De ondertitel – ‘Meten, analyseren en benchmarken van IT-projecten' – sluit daarom veel beter aan bij de inhoud.
Ronduit tegenvallend is het onderzoek. Het probleem zit ‘m vooral in de basis. Huijgens heeft slechts twee organisaties onderzocht. Weliswaar 278 projecten waarvan 29 Agile. Helaas is een groot deel van deze projecten beperkt van omvang en doorlooptijd. Verder neemt hij verschillende recht toe, recht aan pakketimplementaties mee in zijn analyse. Huijgens werkt de cijfers fanatiek en gedegen uit maar trekt in alle haast subjectieve conclusies die slechts ten dele door het onderzoek worden gestaafd. De wat cynische kijk van Huijgens op de rol van projectmanager en het uitsluiten van tal van omgevingsinvloeden helpen niet om een scherp beeld te schetsen van de kracht van Agile werken.
De pluspunten van Agile zijn herkenbaar en de aanbevelingen op gebied van M&A lijken realistisch. Toch resteren na lezing van dit werkstuk meer vragen dan antwoorden. Er blijft behoefte aan goed, zorgvuldig en uitgebreid onderzoek op gebied van projectmanagement en Agile. Ik onderschrijf de haastige conclusie van Huijgens dat Agile een belofte in zich draagt en de eerste resultaten positief zijn. Het wachten is op vervolgonderzoek op dit vakgebied, hopelijk van betere kwaliteit. Het boek van Huijgens krijgt van mij een 5.
Frank Vogelezang, manager Pricing Office, Ordina
Eindelijk eens geen hype-verhaal over Agile, maar een zakelijk en toch heel leesbaar boek over waarom Agile werkt en hoe je het succes van Agile meetbaar kunt maken. Door objectief zowel lineaire als Agile-projecten te meten en te analyseren maakt huijgens op basis van meetresultaten zichtbaar op welke gebieden Agile-projecten beter scoren.
In het eerste deel laat Huijgens zien dat er in de reguliere manier van ict-projecten uitvoeren mechanismen zitten die onbedoeld verbetering tegenhouden en waarom het met behulp van Agile mogelijk is om grote sprongen te maken in de verbetering van de performance.
Voor dit boek zijn 278 projecten geanalyseerd uit de periode van 2008 tot 2011 van twee organisaties. Wat jammer is, is dat maar 29 projecten Agile zijn uitgevoerd. Op zich is dat logisch, want beide organisaties zijn pas in 2011 op grote schaal overgestapt naar Agile. De gegevens laten ook zien dat teams tot grotere besparingen in staat zijn als het tactisch niveau ook zou meewerken. Die besparing kan oplopen tot meer dan 8 procent.
In het laatste deel vertaalt Huijgens zijn ervaringen en meetgegevens naar praktische adviezen hoe je meten en analyseren vorm moet geven. Net als bij Agile software-ontwikkeling: met vakmensen.
Wat ik een beetje jammer vond is dat er hier en daar nog slordigheden in de tekst (en zelfs een enkel cijfer) zijn achtergebleven. Eigenlijk heb ik maar één echt bezwaar tegen dit boek. Dat is dat het een Nederlands boek is. Dit boek verdient gewoon een groter publiek, het krijgt van mij een 7,5.
Ben Linders, Ben Linders Advies, Tilburg
'Agile werkt' beschrijft twee dingen. Enerzijds toont het de resultaten van een onderzoek naar ict- projecten, waaruit blijkt dat een Agile (Scrum) aanpak een hogere productiviteit geeft,een kortere doorlooptijd en betere kwaliteit. Anderzijds beschrijft het boek hoe je ict-projecten beter kunt besturen door meten en analyseren.
Dat met Agile betere resultaten bereikt worden, is voor mij niet verrassend. Maar goed dat dit boek dat bewijst met harde cijfers: 27 procent hogere productiviteit, 34 procent kortere doorlooptijd en 21 procent betere kwaliteit. Wel jammer is dat het weinig inzicht geeft hoe het komt dat Agile tot betere resultaten heeft geleid. Het risico is dat andere organisaties op basis van enkel het resultaat besluiten om Agile te gaan werken, zonder goed te beseffen wat dat betekent. Agile is geen wondermiddel, en een goed begrip van de achtergronden en technieken is volgens mij essentieel om met Agile een beter resultaat te boeken.
Het boek beschrijft de achtergrond van de veranderingen in de onderzochte organisaties. Interessant is om te zien hoe CMMI en Agile samen gaan, door de beslissing tijdens het verbetertraject om projecten niet meer volgens een watervalmodel te gaan uitvoeren, maar agile te gaan werken. Volwassen worden kan ook met Agile, voor sommige ict'ers is dat even schrikken.
De uitgebreide beschrijving van de gevolgde aanpak voor het meten en analyseren van projecten, in combinatie met het cijfermateriaal, maakt het een bruikbaar boek wat organisaties helpt die meer grip willen krijgen op hun projectportfolio. Ik geeft het boek het rapportcijfer 7.
Wat ik waardeer:
Data die bewijst dat Agile werken resultaten levert
Veel praktische informatie over wat en hoe van meten in ict
Om het perfect te maken:
Meer inzicht van het onderzoek: Wat maakte dat Agile werkt? Waarom?
Over de auteur: Hennie Huijgens
Hennie Huijgens werkt al ruim twintig jaar als specialist op het gebied van Measurement & Analysis van grote ict-portfolio's bij informatie-intensieve organisaties. Hij werkt bij ING Nederland. Eerder deed hij ervaring op bij Experian, Interpolis, PinkRoccade, SNS Bank, Rabobank, ABN Amro en Fokker.
Ik ben bang dat Agile Scrum méér een verkooppraatje, dan de werkelijkheid is m.b.t. tot het leiden van de ict-projecten. Ik denk door je deskundigheid en je ervaringen bepalen je rendabiliteit en je snelheid van het behalen van de beste resultaten.
Ben wel nieuwsgierig naar de complexiteit van de onderzochte projecten. Bijvoorbeeld het aantal landen, aantal talen, aantal projectlocaties, aantal klantlocaties, aantal beheerlocaties, aantal deelprojecten, aantal teams, aantal methoden, aantal interfaces met andere organisaties(keten organisatie), aantal betrokken afdelingen, aantal samenwerkende suppliers per project.
@Marcel Uiteraard blijven deskundigheid en ervaring belangrijk voor het bereiken van resultaten met projecten, ook als je agile werkt. Mijn ervaring met agile is wel dat het professionals meer mogelijkheden geeft om te leren en continu te verbeteren.
Zoals ik al aangaf in mijn boekverslag, ik had graag meer analyses in het boek gezien, bv wat maakte dat agile projecten beter waren? Welke vaardigheden en practices maken het verschil? Jammer dat dat ontbreekt, de methode is niet de oplossing, maar het goed gebruik ervan!