Mocht Qurius de komende weken geen geldschieter weten te vinden, dan dreigt het bedrijf in november in liquiditeitsproblemen te komen. Huisbank NIBC heeft laten doorschemeren niet mee te willen werken aan een zelfstandig voortbestaan van Qurius uit Zaltbommel. Dit blijkt uit de samenvatting van de buitengewone aandeelhoudersvergadering. Potentiële koper Detron heeft inmiddels bij monde van bestuursvoorzitter George Banken laten weten toch geen bod op de Nederlandse activiteiten van de Microsoft-dienstverlener uit te brengen.
Uit de door Qurius gepubliceerde samenvatting van de vergadering waarin het bestuur tekst en uitleg geeft aan de aandeelhouders, blijkt de nood hoog te zijn. De voorzitter van de vergadering stelt dat 'zich in de loop van november liquiditeitsspanningen kunnen voordoen'. Om te voorkomen dat Qurius inderdaad in geldnood komt, wordt gemeld dat de raad van bestuur, onder toezicht van de raad van commissarissen, een vrijbrief krijgt om te doen wat nodig is om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren.
Dit houdt in dat Qurius bij het sluiten van een mogelijke nieuwe overeenkomst met een kopende partij geen toestemming aan de aandeelhouders zal vragen. In een normale procedure staat er een termijn van zes weken voordat een overeenkomst definitief gemaakt kan worden na toestemming van de aandeelhouders.
Een factor die hier volgens het bestuur meespeelt en deze handelswijze rechtvaardigt, is het standpunt van huisbank NIBC. Volgens Qurius wekt NIBC de indruk niet mee te zullen werken aan een zelfstandig voortbestaan van Qurius. Het bestuur meldt verder dat, mocht er een nieuwe overeenkomst zijn bereikt, er een nieuwe buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders wordt georganiseerd om daarover verantwoording af te leggen, alsmede eventueel te stemmen over de liquidatie van Qurius N.V.
Detron haakt af
De buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van het beursgenoteerde Qurius vond op 4 oktober 2012 plaats. Het was oorspronkelijk de bedoeling het overnamebod van de Franse ict-dienstverlening Prodware op Qurius voor te leggen en goed te laten keuren. Op de valreep verlaagde Prodware echter zijn bod. Voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering gaf Qurius een persbericht uit waarin het bekend maakte dat Prodware was teruggekomen op zijn bod en dat beide bedrijven hun gesprekken verlengen. Om met name klanten van Qurius spoedig duidelijkheid te geven, wil de Microsoft-dienstverlener deze periode beperken tot een week. Daarnaast gaf het bedrijf aan weer open te staan voor biedingen van andere partijen.
In een reactie aan Computable gaf George Banken, bestuursvoorzitter van automatiseerder Detron, aan opnieuw bij Qurius te melden interesse te hebben in een overname van Qurius Nederland. Eerder haakte Detron af omdat Qurius de Nederlandse activiteiten niet apart wilde verkopen en de gevraagde prijs te hoog was. Inmiddels heeft Banken Computable in een korte reactie per sms laten weten dat 'Detron geen bod uitbrengt op de Nederlandse activiteiten van Qurius'.
Verlaagd bod Prodware
Qurius gaf ook een toelichting op de verlaging van het bod van Prodware op de werkmaatschappijen van Qurius. Die luidt als volgt: 'Kwamen partijen op 30 juli 2012 overeen dat Prodware voor minimaal zeven miljoen euro aandelen Prodware ter beschikking zou stellen bestemd voor de Qurius aandeelhouders, op 3 oktober bleek dat Prodware dit wilde verlagen. Van de 3,5 miljoen euro in aandelen die Qurius bij de eerste stap van de overeenkomst als betaling had ontvangen, eiste Prodware nu dat 2,5 miljoen euro hiervan niet aan de aandeelhouders zou worden uitgekeerd, maar in het bedrijf werd gebracht ter ondersteuning van de liquiditeit.'
'Verder bleek dat Prodware slechts een deel van de totale lening van NIBC wilde overnemen. Ook zou Qurius bij stap twee van de overeenkomst een miljoen euro in kas ontvangen en twee miljoen euro in aandelen Prodware, nu bleek Prodware dat te willen verlagen tot alleen een half miljoen euro in Prodware-aandelen. Al met al kwam dit verlaagde bod van Prodware erop neer dat er geen zeven miljoen euro in aandelen Prodware bestemd zou zijn om uit te keren aan de aandeelhouders, maar nog slechts maximaal 1,5 miljoen euro in aandelen.'
Niet erg netjes, maar wel typisch Frans…
Kan het mij wel weer voorstellen in deze soap. Klanten zullen nu wel vanzelf afhaken.