In de hr-dienstverlening, gezondheidssector en industrie ondervinden hr-professionals dit jaar problemen met de werving en selectie van nieuwe mensen. Er is met name een nijpend tekort aan ict'ers, technici en financieel specialisten. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'HR Trends 2012-2013', een onderzoek van salaris- en hr-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder elfhonderd Nederlandse hr-professionals.
Het is moeilijk te spreken van krapte op dé arbeidsmarkt. Daarvoor geven de verschillende branches een te gedifferentieerd beeld. Zo hebben met name organisaties in de hr-dienstverlening, gezondheidssector, industrie en ict-dienstverlening moeite om personeel te werven. In de ict-dienstverlening heeft in 2012 28 procent van de hr-professionals problemen met het invullen van vacatures. De verwachting is dat dit percentage in 2013 stijgt naar 43 procent. Als het gaat om functiegroepen, dan is er met name een tekort aan ict'ers (40 procent), de functiegroep 'financiële zaken' (37 procent) en technici (36 procent).
Ict-opleidingen niet populair
'Het denken en communiceren in termen van functiegroepen is op de hedendaagse arbeidsmarkt al even riskant', zegt Hans van der Spek, manager kenniscentrum hrm bij Berenschot. 'Medio september kwam ict-branchevereniging ICT~Office nog met het bericht dat er bij een aantal ondernemingen een overschot is aan lager geschoold personeel, maar dat voor hoogopgeleide functies de vacatures nu al moeilijk vervulbaar zijn. Ik verwacht een verdere toename van de spanning op deze arbeidsmarkt. Ict-opleidingen op hbo- en universitair niveau zijn niet populair en aan de andere kant zie je het belang van ict in alle sectoren toenemen.'
Werkgevers zouden meer vertrouwen in de huidige werknemers moeten tonen door omscholing aan te bieden.
Medewerkers die reeds binnen een organisatie werkzaam zijn zijn bekend met de bedrijfsprocessen en kunnen een zeer waardevolle toevoeging zijn binnen de it-organisatie.
Ik heb een leuke baan en verdien een prima boterham.
Om mij heen zie ik ontzettend veel vacatures voor vergelijkbaar werk maar het maximum salaris wat men voor een ervaren kracht wil betalen is 3600 bruto. Dat is 900 euro bruto minder dan wat ik nu verdien en dan zit je daar meteen aan het plafond terwijl ik bij mijn huidige werkgever nog 500 euro kan doorgroeien.
Bedrijven piepen ondertussen dat ze de juiste mensen niet kunnen krijgen en dat de regels versoepeld moeten worden om mensen van buiten de EU hier heen te krijgen. De grap is dat die regels al heel soepel zijn maar dat de persoon in kwestie hier een contract voor minimaal 50K bruto moet krijgen. Daar hebben ze natuurlijk niets aan, men wil voor een dubbeltje op de eerste rij. Ik hoorde de huidige demissionaire minister die hier over gaat hier hele verstandige dingen over zeggen op BNR dus er is nog hoop.
Ik heb collega’s die freelancer zijn en boven de 40 die voldoende klussen kunnen krijgen (al staan de tarieven wel onder druk hoor ik van hen) dus misschien is dat het te bewandelen pad voor 40+ ?
@troller oorschot,
orginele reactie ;-), daarvoor respect.
in je verhaal beschrijf je de stereotype ICT-er. De omhooggevallen in zichzelf gekeerde techneut.
Zelf werk ik al jaren als ZZP-er, ouwe ICT zak type. Moest wel ouwe zak zijn, anders kon ik nooit voldoen aan al die ervaringseisen. Bij 3 maal “kan niet”, “lukt niet”, niet niet niet whatever kan ik meteen vertrekken. Flexibiliteit en inlevingsvermogen, je moest eens weten als ik dat niet had …
Business doelstellingen, waarde toevoeging, zijn de reden van mijn contract(verlenging).
Toch verloopt elke nieuwe opdracht volgens zelfde stramien:
– meisjes van begin 20 jaar zonder technische achtergrond, overtuigen van mijn geschiktheid voor de aangeboden functies. In het jargon noemt men ze recruiters.
– nogmaals met inlevingsvermogen uitleggen dat certificaten op gebieden als BiSL en ASL aantonen dat je geinteresseerd beng in en op te hoogte bent van de manier waarop de Business tegen ICT aan kijkt. Verder dat al die technische afkortingen iets betekenen waaruit blijkt dat ik voldoe aan de functie-eisen.
– eigenlijk zo’n beetje alles aan de recruiter uitleggen
– CV zo herschrijven dat HRM van de betreffende klant het ook enigzins snapt en bovenaan de diploma’s en certificeringen ziet in combinatie met de steekwoorden waar ze om vroegen.
– tarief weer verlagen zodanig dat ik niet meteen afgewezen word, maar wel serieus word genomen als ouwe kandidaat. Binnen de ICT ben je overigens boven de 35 een ouwerd. Zo iemand die z’n mobiele data abo niet kan instellen.
Leeftijd en financiële vergoeding is vrijwel nooit een issue, maar staat misschien wel gelijk aan gebrek aan flexibiliteit en inlevingsvermogen? Bedrijven vinden het noodzakelijk, maar betwijfelen nut een noodzaak omdat het onder streep niets oplevert?
Wat is er eigenlijk met jouw inlevingsvermogen en ratio gebeurd?
Ik sprak vandaag toevallig met Ardee bv,
een engineering & detachering buro met div. vestigingen in ZW-Ned (nee ik werk er niet en heb ook geen aandelen). N.a.v. bovenstaande reactie vroeg ik hoe zij e.e.a. ervaren.
De directeur geeft aan dat bij hen de meeste medewerkers boven de 45 jaar zitten en dat er zelfs medewerkers boven de 65 zitten. Hij zegde toe: wanneer je meent gekwalificeerd te zijn dan mag je hem bellen voor een gesprek.
Ja, er heerst een schreeuwend tekort aan Windows 8-specialisten, maar dat kan niet op tegen het overschot aan mensen met Windows 95- en 98-ervaring (vervang Windows in het bovenstaande gerust door uw geliefde of gehate product). Maar dat is al jarenlang het geval.
Goede mensen kennen goede mensen.
Zoek de recruiter die een groot, selectief en kwalitatief netwerk heeft. Die zijn netwerk persoonlijk kent. Die zijn netwerk langer dan vandaag kent en weet wat ze aankunnen. Die selectief is qua achtergrond en werkervaring en qua vakgebied.
Goede mensen dragen enkel goede mensen aan.
Deze tendens zien wij al jaren. Ik kan alleen wat roepen over de IT-arbeidsmarkt, omdat wij ons richten op IT-ers. Al jaren horen wij klanten klagen over het niet kunnen vinden van kwalitatief goede medewerkers. Hogescholen noemen de te magere instroom van nieuwe studenten voor de technische richtingen (IT enTechniek) als bottle-neck. De werkloze IT-er in Nederland kan geen leuke baan vinden… Tja als iedereen maar blijft klagen komen we er nooit.. toch?!
Deze week verwoorde de heer Van der Spek de arbeidsmarkt erg goed op RTL 4 en RTL Z, zie http://www.rtl.nl/xl/#/u/ee68ad47-3406-313a-868e-818fa89d1e20
Dat IT-vacatures lastig in te vullen zijn, weten wij – van de organisatie Place-IT – al jaren.
Punt is dat de arbeidsmarkt zeer gedifferentieerd is en dat vele bedrijven momenteel niet omkijken naar 45+ (IT) kandidaten. De meeste bedrijven zijn op zoek naar medewerkers tussen de 20 en de 35 jaar met relevante IT ervaring. M.a.w. men zoekt de Johan Cruijff in de IT-wereld voor een beperkt budget. De vraag is echter of bedrijven wel realistische en haalbare doelen stellen.
Zoals gezegd zien wij deze tendens al vele jaren. We krijgen echter geen gehoor bij werkgevers, hogescholen als universiteiten, daarom hebben wij http://www.IT-Universe.nl in het leven geroepen. Wij zijn IT-specialist voor IT-specialisten en willen wat doen voor ”onze IT-ers”. En dan niet alleen maar uit persoonlijk/zakelijk belang!
Achterliggende gedachte is: IT is een geweldig beroep, met diverse fantastische carrierekansen. Maak zichtbaar wat je allemaal met IT kan doen. (Wij proberen IT zichtbaar te maken d.m.v. akties als “The Battle of The Drones: Battle tussen Open Source en Microsoft ). Gezien de vele reacties bereiken we de doelgroep. Ja een behoorlijke investering, maar de resulaten zijn voor ons overweldigend !
Door met IT in aanraking te komen, door te zien wat ervaren IT-ers allemaal doen en maken, worden aspirant studenten in staat gesteld IT te “beleven”. Wij stimuleren mensen om samen te bouwen (programmeren) en samen enthousiast en trots te zijn op wat je creeert ! That’s the spirit !
@J.Brinkhorst
Maar wat is het doel van het extra werven van studenten om ontwikkelaar te worden? Zodra ze boven de 40 zijn, wil de markt ze sowieso niet meer hebben en kan je weer opnieuw beginnen met werven. Daarnaast zal de ontwikkelaar na enkele jaren merken dat zijn loon behoorlijk achter blijft bij andere functies, dus zal hij waarschijnlijk al veel eerder overstappen om manager, consultant, bussiness analyst etcetera. te worden.
En welk toekomst perspectief heb jij ze te bieden? Hoeveel ontwikkelaars zijn afgelopen 15 jaar niet massaal ge-outsourcing? Complete ontwikkel afdelingen bij bedrijven als het GAK, ABNAMRO, Philips, Shell, Unilever, etcetera zijn afgelopen jaren richting India verdwenen en dat proces gaat tot de dag van vandaag gewoon door. Nederland heeft bijna geen grote bedrijven meer met een eigen ontwikkelafdeling.
En bij detacheringsclubs hebben ontwikkelaars toch ook niets te zoeken. Zodra het economisch even tegen zit en de ontwikkelaars op de bank belanden, vliegen ze er massaal uit om in betere tijden weer vervangen te worden door jonge, goedkopere krachten. Hoe vaak hebben we deze cycles niet meegemaakt afgelopen dertig jaar?
Het klinkt wellicht lullig, maar slimme studenten hebben niets te zoeken in de ICT, in andere branches zijn de toekomst en carriere perspectieven vele malen beter.
“Maar van de 8 sollicitaties, ben ik slechts bij 3 daadwerkelijk op gesprek uitgenodigd, en bij eentje slechts een aanbod, wat qua beloning zeker 10 procent lager lag dan wat ik nu krijg (voor zover ik alles gekwantificeerd en vergeleken krijg).”
Acht sollicitaties doen voordat je aangenomen wordt, lijkt mij vrij normaal. Solliciteer eens op de functie ‘secretaresse’: dan is het aantal kandidaten wat daarop reageert een veelvoud van die acht.
10$ Minder loon dan voor de ‘economische crisis’ lijkt me ook normaal, omdat de markt gekrompen is en omdat er momenteel meer mensen zijn dan een paar jaar terug (meer mensen = de bronnen die er zijn met meer mensen delen).
Wil je goed kunnen verdienen, dan zal je corruptie, verkeerde subsidies, grote inkomensverschillen, afwezige regelgeving en afwezige handhaving van die regels in het bankwezen, etc. aan moeten pakken.
Wil je nog beter kunnen verdienen, dan moet je niks geven om je omgeving en het (leef)milieu.